Man måste inte vara borta länge för att åka på ridsemester. Familjen Sannicolo, Helena 41, Victor, 12, Roland, 45 och Amanda 9, som aldrig ridit förr provade att rida islandshäst över en dag.
Man måste inte vara borta länge för att åka på ridsemester. Familjen Sannicolo, Helena 41, Victor, 12, Roland, 45 och Amanda 9, som aldrig ridit förr provade att rida islandshäst över en dag. Foto: Sven Lindwall

Upplev en semester på hästryggen

Stalldoft, natur och en varm mule. Allt fler sätter fötterna i ett par stigbyglar på semestern.

- Jag var jättenervös, men det var helt fantastiskt, säger Helena Sannicolo, 41, från Täby som ridit för första gången med familjen.

Allt om Resor

Glöm stranden och hängmattan. Allt fler väljer att semestra på hästryggen.

- Våra barn ville göra något annorlunda på semestern så jag och min man överraskade dem med ridning, säger Helena Sannicolo.

När familjen gav sig av till Lappdals islandshästar i Åkersberga hade ingen av dem utom dottern ridit förr.

- Det gick över förväntan, jag slappnade snabbt av och fokuserade på annat. Det är kul att kunna göra något tillsammans trots att vi ligger på olika nivåer. Vi kommer helt klart göra om det!

Vill ha aktiv semester

Familjen är inte ensam.

- Sättet vi kopplar av på har förändrats. Många väljer en mer aktiv semester i dag, säger Johanna Danielsson, framtidsstrateg med inriktning reseupp­levelser på omvärldsanalysbolaget Kairos Future.

Det bästa för att få riktig avkoppling är att aktivera hjärnan med något som varken är för lätt eller för svårt. Som att åka skidor i en backe som passar ens svårig­hetsgrad. I alla fall enligt lyckoforskaren Mihaly Csikszentmihalyi.

- Ridning är ett utmärkt exempel på det, säger Johanna Danielsson.

Varma länder lockar

För de äventyrslystna finns en uppsjö resor till länder som Argentina, Jordanien och Mexiko. Turisterna har främst fått upp ögonen för varma länder i södra Europa. Island och Irland dalar i popularitet.

Viveca Lord driver Sveriges äldsta ridresebyrå, Häst- och sportresor. Hennes typiska kund är en kvinna i 30 till 65-årsåldern som återupptagit sitt ridintresse på gamla dar.

- Men vår äldsta kund är en 80-årig man som ska rida tio dagar i Mongoliet och bo i nomadtält, säger hon.

 

Av: Kristin Wester 

Exempel: Så kan du resa till häst

Långritter

Flerdagarsturer arrangeras av gårdar i hela Sverige, till exempel i Vindelfjällen, ett av Europas största naturskyddade områden. Här kan du rida islandshäst via bland andra Ammarnäsfjällens islandshästar och Fjällhästen AB.

Mer än bara ridning

Ridresor har börjat kombineras med till exempel golf, spa och middagar. Trollmarker Spa och äventyr i Ydre avrundar sina turer med "massage, klassisk spa-behandling, bastu och utsökt middag."

Gotland

Gotland är hästtätast i landet. Här finns allt från westernridning, dressyr, trav och hoppning till körning, fälttävlan och tornerspel.

Allergisk?

Hästrasen basjkir från Uralbergen är känd för att vara allergivänlig. Basjkir kan man bland annat rida på Karlsäter gård i Älvkarleby, på gården Bråna utanför Nässjö och hos Gideå basjkirhästar utanför Örnsköldsvik.

Utomlands

Ett tiotal rese­arrangörer, bland annat Häst- och sportresor, ­arrangerar ridresor till allt från Argentina och Mexiko till Indien och Island. Popu­lärast är resor till Spanien, Frankrike och Italien.

Tänk på det här

Välj rätt häst

Vissa mindre hästraser klarar inte att bära personer i 100-­kilos­- klassen. Kolla med arrangören om du är osäker.

Klä dig rätt

Hjälmen ska vara CE-märkt och får inte vara för stor. Ridarrangörer har oftast hjälmar till utlåning.

Skorna ska ha låg klack, så att fötterna inte riskerar att åka igenom stigbyglarna.

Säkerhetsväst är en bra investering om du rider mer än någon enstaka gång.

Byxorna bör vara utan sömmar på insidan av benen så att du inte får skavsår.

Använd gärna handskar så att du inte får blåsor på händerna.

Ha rätt försäkring

Se till att du har en olycksfallsförsäkring. Den kan ge dig ersättning för bestående men om det sker en olycka.

Utomlands:

Kontrollera att du har ett ordentligt reseskydd. Det ingår i de flesta hemförsäkringar och gäller även om du ramlar av hästen utomlands och hamnar på sjukhus eller behöver åka ambulans. Det kan dock finnas undantag om man tävlingsrider. Läs det finstilta.

Se till att du har en olycksfallsförsäkring. Den gäller också utomlands.

Alla hemförsäkringars reseskydd täcker inte kostnaden för själva resan eller förlorade resdagar om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka på resan. Då kan man teckna en separat försäkring för det.