Den efter 80 år ännu ej färdigbyggda kyrkan Sagrada Familia är Antoni Gaudís främsta verk.
1 av 7: Den efter 80 år ännu ej färdigbyggda kyrkan Sagrada Familia är Antoni Gaudís främsta verk.
Stora torget Plaça de Catalunya, i Ramblans norra ände, är Barcelonas brusande hjärta.
2 av 7: Stora torget Plaça de Catalunya, i Ramblans norra ände, är Barcelonas brusande hjärta.
Antoni Gaudís sagolika byggen har blivit symboler för staden.
3 av 7: Antoni Gaudís sagolika byggen har blivit symboler för staden.
Bryggeriet Cerveza Moritz har en stor, rolig prylavdelning.
4 av 7: Bryggeriet Cerveza Moritz har en stor, rolig prylavdelning. Foto: Måns Ivarsson
Gågatan Carrer de Reina Baixa är stans ledande när det gäller vintage- och secondhandkläder.
5 av 7: Gågatan Carrer de Reina Baixa är stans ledande när det gäller vintage- och secondhandkläder. Foto: Måns Ivarsson
Marès klockparad.
6 av 7: Marès klockparad. Foto: Måns Ivarsson
Samlaren Frederic Marès museum.
7 av 7: Samlaren Frederic Marès museum. Foto: Måns Ivarsson

Upplev Barcelonas pärlor vid turiststråken

Barcelona är ett av våra mest älskade resmål.

Förutom dess skönhet, goda mat och trevligt solvarma ­stämning finns det ännu ett starkt skäl till besök: I ­Barcelona tar äventyren aldrig slut. Vi tog en promenad i centrala ­staden på jakt efter pärlorna vi missat.

Centrala Barcelona är ett myller av uråldrigt och ­supermodernt. För den ­ovane kan mötet med ­staden bli omtumlande: urvalet av matställen, butiker och ­sevärdheter är översvallande.

Trots att vi besökt staden ett otal gånger känns det som om vi bara ­hunnit ta till oss en bråkdel av vad denna färgstarka världsmetropol har att erbjuda.

Så nu bestämmer vi oss för att ta en promenad i gamla, invanda, centrala kvarter i jakt på pärlorna vi missat - höjdpunkter som pekats ut i diverse guideböcker och tidningsartiklar, men som hittills gått oss förbi.

Stadens äldsta bokkafé

Då vi bor en bit utanför centrum den här gången tar vi pendeltåget in och hoppar av mitt i stadens hjärta, på stora torget Plaça de Catalunya, vid ­Ramblans norra ände. Frukostsugna går vi något kvarter norrut och ­uppsöker en ­inrättning som guider uppger är en av stans bästa i genren. Laie Llibreria Café (Carrer Pau Claris 85) är Barcelonas äldsta bokkafé. Här serveras lyxig frukost i elegant miljö, modell högklassiskt bibliotek. Precis som på sådana förs samtalen på viskningsnivå och hela stället doftar kultur.

Tagna av högtidligheten kan vi efteråt inte låta bli att kika in på kaféet tvärs över gatan som tycks ha en helt motsatt inriktning. Och mycket riktigt: ­Pudding är en serie "tonårskaféer" med ­helgalen inredning med gigantiska flug­svampar och stämning av "Alice i Underlandet". ­Helcharmigt.

Fynda vintage och second hand

Så styr vi snett söderut över Plaça de Catalunya och vågar oss in i Raval, den beryktade stadsdelen utmed ­Ramblans västra sida som länge var känd för sina många drogmissbrukare och ­prostituerade.

Raval är ett av områdena i staden där risken att bli bestulen är som störst, men på senare år har här sanerats rejält, med nya lyxhotell, torg och rivning av hela kvarter med knarkarkvartar. Området kring gågatan Carrer de Reina Baixa är stans ledande när det gäller vintage- och ­secondhandkläder.

Det nyanlagda torget vid Rambla del Raval är kantat av fräscha ­restauranger med trendig prägel. Bra plats för ­spaning på de ungas Barcelona.

"Här strosar man gärna i timmar"

När vi styr österut och korsar ­Ramblan (ej att förväxla med Rambla del Raval) kan vi inte motstå en fika på klassiska jugend­kaféet Casa Figueras. Givetvis testar vi bakelsen "Stockholm". Så fortsätter vi in i det gytter av gränder och torg öster om Ramblan som bildar stadsdelen Gotic. Här, precis som ­området Born intill, är det något ­prydligare och högklassigare än i Raval, men bara något.

Lyxbutiker och fina krogar varvas med enkla lågprisbutiker av alla ­tänkbara sorter. Här strosar man gärna i timmar och kollar in allt från uråldriga stearinljusbutiker till ­supertrendiga cykelshoppar.

Born rymmer också några av ­stadens bästa, moderna krogar. Och en kväll på och runt torget Passeig del Born kan inte gå fel. Här finns klubbar och barer av alla de slag och den folkliga ­favoriten, cava- och tapassället El ­Xampanayet.

 

Läs vår guide till Barcelona HÄR!

Resfakta

Resa hit: Fyra flygbolag flyger direkt till Barcelona från Stockholmsregionen: SAS, Vueling, Norwegian samt Ryanair. Det går att flyga med lågprisbolagen för dryga tusenlappen tur och retur, normalpriset ligger annars på drygt 2 500 kronor.
Bästa tiden: Våren (april-maj) och hösten (september-oktober) är behagligast klimatmässigt. Kallaste månaderna är december, januari och februari (i snitt mellan 6-15 grader).
Restid: Cirka tre och en halv timme.
Språk: Spanska och katalanska, men många, särskilt yngre, är hyggliga på engelska.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Lägre än hemma, enligt Forex storstadsindex är Barcelona 23 procent billigare än Stockholm. Mat och dryck är särskilt prisvärt. Dricks är ingen stor grej men runda av något uppåt.
Bra att veta: Barcelona är huvudstad i regionen Katalonien och är med sina 1,6 miljoner invånare Spaniens näst största stad. Staden är på alla sidor omgiven av naturliga barriärer: Medelhavet i syd-öst och Collserolabergen i nordväst. Staden består av flera byar (barris). Det är 16 mil norrut till franska gränsen. Staden är tvåspråkig vilket bland annat märks på gatuskyltarna med namn på både spanska och katalanska.
Läs mer: www.barcelonaturisme.com

Barcelonas topp 5

1. Gaudís byggnader

Egenartade arkitekten Antoni Gaudís ­färgstarka och sagolika byggen har blivit symboler för staden. De främsta är den efter 80 år ännu ej färdigbyggda kyrkan Sagrada Familia samt bostadshusen Casa Battilo (Passeig de Gracia 43) och det näraliggande, mer berömda, Casa Mila (Passeig de Gracia 92), en sorts böljande ­undervattensborg till skapelse.

2. La Rambla

Den stora paradgatan La Rambla med sina karikatyrtecknare, blomsterstånd, fågelförsäljare och "levande statyer" är stadens stora pulsålder och måste upplevas i alla fall en gång. Även om en del muttrar om "turistfälla" och ficktjuvar.

3. Barceloneta

De gamla fiskekvarteren är ännu genuina på många håll med sina smala gator och tvätt på spända linor. Badområdet längst ner mot vattnet har fått rejäl uppfräschning på senare år med fina promenadstråk och läckra krogar. Att slappa här är den perfekta boten mot den storstadsstress som lätt kan drabba bara ett par kvarter bort.

4. Picassomuseet

Stadens mest besökta museum rymmer nära tusen verk skänkta av Picasso själv samt mängder av andra konstverk där hans tidiga period runt 1800-talets slut står i fokus. Museet är inhyst i fem ståtliga och sammanlänkade stenpalats byggda mellan 12- och 14-hundratalen.

5. Santa Maria del Mar

Kyrkan vid Plaça Santa Maria i stadsdelen Barri Gotic är i sin enkelhet den vackraste i en stad fylld av fina kyrkor. En mycket rofylld plats i skuggan av katedralen några kvarter bort. Att bevista någon av de ­konserter som ofta hålls är ett idealiskt sätt att njuta av miljön här.

Visste du att...

...rivaliteten mellan Barcelona och huvudstaden Madrid är djupt förankrad sedan århundraden och omfattar även turismen. I augusti blev Barcelonas flygplats för första gången Spaniens mest trafikerade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande