Undvik vägglöss på resan – 5 enkla knep

1 av 3: Allt du behöver veta om vägglöss – hur du undviker dem och hur du upptäcker dem!

Det är svårt att upptäcka lössen direkt.

Foto: SHUTTERSTOCK

2 av 3: Det är svårt att upptäcka lössen direkt.

Men unga vägglöss byter sitt yttre skal fem eller sex gånger, så håll koll om det finns lämningar av något som kan vara sådant.

Foto: SHUTTERSTOCK

3 av 3: Men unga vägglöss byter sitt yttre skal fem eller sex gånger, så håll koll om det finns lämningar av något som kan vara sådant.

Vägglöss är ett otyg och det är inte ovanligt att hotell fungerar som smittspridare.

Här är råden om hur du som hotellgäst enklast slipper undan otyget.

Andra har också läst

Du behöver inte nödvändigtvis ta in på ett lopphotell för att smittas av vägglös.

De kan finnas även på de flottaste hotell. 

Tricket är att kolla igenom rummet så fort du checkat in.

De små mörka krypen kan vara knepiga att se - så bäst är om du använder en ficklampa.

LÄS MER: Jacob avslöjar: Så hämnas hotellpersonalen på dig 

Vägglöss är svåra att upptäcka

Det är svårt att upptäcka lössen direkt. Men unga vägglöss byter sitt yttre skal fem eller sex gånger så håll koll om det finns lämningar av något som kan vara sådant. Små blodfläckar (från lössens slarviga "måltider") kan också vara ett tecken liksom små vita miniägg (cirka en millimeter långa).  

När du gjort en allmän rumskoll så titta vidare efter löss och deras lämningar på följande platser:

LÄS MER: Enkla knepet för att inte boka hotellets sämsta rum

Undvik vägglöss – 5 gömslen 

Madrassen och sängramen: det räcker inte med att lyfta upp madrassen och spana efter svarta prickar på den. Vägglöss har en tendens att gömma sig i sängramarnas fogar och håligheter. Lys med ficklampa. Kolla sedan utmed madrassens sömmar och blixtlås.  

Soffor och soffkuddar: lössen gillar alla möjliga mjuka möbler, inte bara sängen. Kolla sömmar, inuti överdrag och utmed blixtlåsen på alla slags kuddar och soffor. 

Garderober och garderobsskåp: löss behöver inte nödvändigtvis mjuka miljöer. De kan mycket väl gömma sig i garderoben. Kolla i låsen på garderoben och lås på eventuella lådor där inne.  Granska också fogar och hörn i garderoben. Och kom ihåg - vart än du hittar ett spindelnät finns det ofta löss också. 

Nattduksbord: Precis som med andra möbler, kolla i håligheter, fogar och lås. Titta också på insidor av lampskärmar och inspektera noga alla sorters prylar på borden som klockor. 

Bagage och bagagehållare: Vad du än gör så lämna aldrig ditt bagage på sängen. Eventuella löss kommer att bli mycket nyfikna. Kolla vecken i utfällbara bagagehållare.

Tipsen kommer från thisisinsidercom som talat med proffs inom skadedjurskontroll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande