Typisk intelligent och pålitlig med svensk brytning - professor Hans Rosling (1948-2017).
1 av 3: Typisk intelligent och pålitlig med svensk brytning - professor Hans Rosling (1948-2017). Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN
Vänligaste tonen – spanjorer.
2 av 3: Vänligaste tonen – spanjorer. Foto: Shutterstock
Sexigaste accenten – franska, Brigitte Bardots modersmål.
3 av 3: Sexigaste accenten – franska, Brigitte Bardots modersmål. Foto: EMMEVI PHOTO/STELLA PICTURES

Undersökning: Svenska är världens mest intelligenta språk

Franska är världens sexigaste språk och spanska uppfattas som det mest vänliga.

Men kanske är vi svenskar bäst i alla fall.

Vårt språk betraktas nämligen som det som utstrålar mest intelligens och pålitlighet.

En stor ny undersökning från universitetet i Manchester har undersökt hur människor uppfattar olika accenter (eller brytningar), helt enkelt våra språks själva läten och melodier. 

7 500 personer i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Polen och Kanada har deltagit, enligt travelandleisure.com.

Resultatet visar att spanskan (eller en spansk brytning) uppfattas som den allra mest vänliga, tyskan som den mest rättframma, bestämda och professionella och franskan som den mest sofistikerade, lockande och sexiga. 

När det gäller vilket språk (eller accent) som uppfattas som mest elegant får franskan dock samsas på förstaplatsen med italienskan. 

Men den stora saken för oss svenskar är naturligtvis lovorden över vårt språk. Svenska språket (eller en svensk accent) anses nämligen utstråla mest av intelligens och pålitlighet av alla språk i världen. Och, ja, ingen rök utan eld, som man säger...

Så till lätena som ger många negativa associationer. Amerikansk-engelsk accent uppfattas som den som mest signalerar en obildad person, ryska ses som den mest ovänliga och tyska och ryska kommer på delad förstaplats när det gäller att låta barsk.

Manchesteruniversitetets undersökning är gjord i samarbete med språkappen Babbel. 

LÄS MER: Älskar du att resa? Här kan svaret vara

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande