Vackra Stendörrens naturreservat i Nyköpings kommun.
Sareks nationalpark.
Salta vågor i Ramsvikslandets naturreservat, Bohuslän.
Martin Emtenäs har tillsammans med naturfotografen Mikael Gustafsson gett ut boken "Upplev Sveriges natur".
1 AV 4
Vackra Stendörrens naturreservat i Nyköpings kommun.
Foto: Shutterstock
2 AV 4
Sareks nationalpark.
Foto: Shutterstock
3 AV 4
Salta vågor i Ramsvikslandets naturreservat, Bohuslän.
Foto: Shutterstock
4 AV 4
Martin Emtenäs har tillsammans med naturfotografen Mikael Gustafsson gett ut boken "Upplev Sveriges natur".

Sveriges vackraste nationalparker och naturreservat

Sveriges skiftande ­landskap är både vackert och fascinerande, inte minst i våra nationalparker och naturreservat. Här är 10 vackra platser från Sarek i Lappland till skånska Stenshuvud.

Martin Emtenäs har varit programledare för SVT:s "Mitt i naturen” sedan 2005.

Hans förhållande till den svenska naturen är väldigt speciell. Han har alltid gillat att vara ute i skogen och har de senaste nio åren till och med haft det som jobb.

– Jag är väldigt förtjust i svensk natur. Det går inte att bli less på den, det finns alltid

något nytt att upptäcka, säger Martin Emtenäs. Urskogar och fjällmiljöer, öppet och tillgängligt. Det skiftande landskapet och allemansrätten är det Martin Emtenäs gillar mest med den svenska naturen.

– Vi har väldigt varierad natur. Och den är snäll. Det är ytterst sällan folk blir skadade av djur i vår natur, jämfört med andra länder. Det är otroligt vad den svenska naturen står sig väl i världen, tycker jag i alla fall.

Här tipsar Martin om 10 vackra naturreservat och nationalparker vi har i Sverige.

1. Sarek nationalpark, Lappland

Sarek är en klassisk och självklar plats, eftersom det är lite som symbolen för svensk, mäktig natur. Det här är ett av världens först skyddade områden. Det är mycket höga toppar och riktigt imponerande fjäll. Merparten av våra högsta toppar ligger just i Sarek. Trots att platsen varit skyddad så länge är den svårflörtad. Här finns inga leder, det är inte förenklat för besökare, så det är verkligen extrem vildmark. Det kan vara avskräckande för vissa, men om man lyckas tajma några bra dagar genom att ha koll på väderleksprognosen, så är det makalöst vackert. Mellan de höga topparna och svårforcerade bergen ligger Rapadalen, dalgången som är dold i Sareks otroligt mäktiga landskap. Något av det vackraste vi sett.

Hitta hit: Jokkmokk, sverigesnationalparker.se/park/sarek-nationalpark

Sarek nationalpark. Foto: Shutterstock

2. Stenshuvuds nationalpark, Skåne

Den här nationalparken har en fantastisk variation av olika naturtyper. Uppifrån det 97 meter höga berget har man en fin utsikt över havet, en bra dag kan man se hela vägen till Bornholm. Runt berget finns sandstränder, ljunghedar och lummiga bokskogar. Här finns också gott om orkidéer. Till Stenshuvud kan man åka gång på gång och alltid hitta en ny vinkel, ett nytt sätt att uppleva naturen. Har man ögonen med sig, och en stor portion tur, kan man dessutom få se sandödla och hasselmus. 

Hitta hit: Simrishamn, sverigesnationalparker.se/park/stenshuvuds-nationalpark

Vackra Stenshuvud. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs

3. Skuleskogens nationalpark, Ångermanland

I höjd med Docksta, söder om Örnsköldsvik, ligger nationalparken Skuleskogen, en del av Höga kusten. Hela Höga kusten är ju ett extremt kuperat landskap och en av de högsta landhöjningarna i världen, med klippor som långsamt rest sig ur havet och bildar hela Höga kusten. Skuleskogen är en väldigt trolsk och häftig skog. Insprängd i den ligger gigantiska klapperstensfält som en gång i tiden var stränder i havet. Nu ligger bara stenarna kvar. Sanden har vågorna tagit med sig. Slåttdalsskrevan ligger högst upp på toppen av Skuleskogen. Det är en massiv spricka som man kan gå igenom. I slutet får man se den fantastiska Höga kusten-utsikten norrut. 

Hitta hit: Mjällom, sverigesnationalparker.se/park/skuleskogens-nationalpark

LÄS MER: Bila i världsarvet Höga kusten – guide och tips

I slutet av Slåttdalsskrevan får man en fantastiska Höga kusten-utsikt norrut. Foto: Shutterstock

4. Trollskogen naturreservat, Öland

Här ser träden ut som att de har tappat sin genetiska kompass. De kryper längs marken och ringlar sig. En stam kan stå rakt ut, för att sedan gräva sig ner i jorden igen. En står del av skogen ser ut så, det är jättehäftigt. Den här extremt härjade tallskogen ligger på Ölands norra spets. Träden har varit så hårt pinade av väder och vind att de inte kunnat växa normalt. Djupare in i skogen är det mer väderskyddat. Där sticker tallarna och granarna högt upp som vanligt, men flera av dem är i stället helt täckta av murgröna. Ibland ser man inte ens om det är en gran eller en tall därunder. När man tänker trollskog tänker man ofta murrig granskog, men det är inte det det handlar om. Det är mer att den här skogen är förtrollad på något vis.

Hitta hit: Byxelkrok, norra Öland, facebook.com/naturumtrollskogen

Trollskogen Öland. Träden har varit så hårt pinade av väder och vind att de inte kunnat växa normalt. Foto: Shutterstock

5. Blå Jungfrun nationalpark, Öland

Väster om Öland, i Kalmarstund, ligger en ganska liten ö med rundade klippor, där bergrunden är alldeles röd. Det här är Blå Jungfrun. Förr trodde man att det var Blåkulla och att platsen var fördömd. För att göra platsen lite snällare kallade man den för Jungfrun. Att hon blev just blå var för att ön låg och svävade som en blå fägring (hägring)i Kalmarsund. Jag tycker att det är jättejättefint här, men Carl von Linné tyckte tydligen att ön var en hemsk plats. Han måste varit där på en regnig dag, för då är det rent livsfarligt att ta sig fram på de hala klipporna. Numera går inga turer dit när det stormar och regnar. En fin dag är det en underbar plats.

Hitta hit: Hit går ­båtturer från både Oskarshamn och Byxelkrok på Öland, sverigesnationalparker.se/park/bla-jungfrun-nationalpark

Blå Jungfrun ligger och svävar som en blå fägring i Kalmarsund. Foto: Shutterstock

6. Knuthöjdsmossen naturreservat, Västmanland

Det här är en plats i västra Västmanland som är som en mosaik av 150 gölar som ligger insprängda på en liten yta. Om man tittar på en satellitkarta på nätet ser det ut som något malätet. Bara håligt och trasigt. Väl på plats förstår man knappt om det är en enda stor sjö med massor av öar, eller massor av småpölar... Det går inte att sätta fingret på vad man ser, det är så himla märkligt. Det är ett vattenlandskap som är bedårande vackert och gripande, tycker jag. 

Hitta hit: Hällefors, lansstyrelsen.se/orebro/besoksmal/naturreservat/knuthojdsmossen.html

Knuthöjdsmossen. Foto: Mikael Gustafsson /N / Www.Skogs

7. Tyresta nationalpark, Södermanland & Tivedens nationalpark, Västergötland

Oavsett vilken av dessa nationalparker man besöker är det en häftig tanke att det är ett sånt bälte av gammal, gammal urskog, sånt som förr täckte stora delar av Sverige. Tyresta, utanför Stockholm, och Tiveden, mellan Västergötland och Närke, är lämningar av den typen av skog som var vanlig i Sverige förr, innan det började bli ett utbrett skogsbruk med industriskog. Det är som att promenera runt på en plats där tiden stått stilla.

Hitta hit: Vendelsö, sverigesnationalparker.se/park/tyresta-nationalpark, Tived, tiveden.se/infosidor/hitta-hit

Urskog, så som den existerar både i Tyresta- och Tivedens nationalparker. Foto: Mikael Gustafsson /N / Www.Skogs

8. Ramvikslandets naturreservat, Bohuslän

En varm och fin dag är det här en sån plats som kan vara varm och inbjudande med ett lugnt hav. Sedan kan det tvärvända och vara extremt väderutsatt en annan dag. Då samlas här mycket fågelskådare. När havet stormar upp kan det hända att det kommer ovanliga atlant­arter. Ramvikslandet ligger på norra delen av vår västra kust. Det är ett häftigt och väldigt kuperat landskap, men på ett sätt som inte går att jämföra med någon annan svensk natur egentligen. Den här delen av Västkusten möter havet på ett ganska dramatiskt sätt, det ligger verkligen längst ut mot öppet hav.

Hitta hit: Hunnebostrand, ramsvik.nu/paket/vandringspaket

Ramsvikslandets salta vågor mot kala klippor. Foto: Shutterstock

9. Stora och Lilla Karlsö, Gotland

Att besöka de här öarna är lite som att besöka en annan planet. Det är öar av kalkstensklippor som ligger i havet utanför Gotland. Det här har en gång varit korallrev längs ekvatorn och nu är hela ön byggd av gamla fossiler. Öarna täcks av sillgrisslor och tordmule. Har man aldrig varit här förr är det lite av en wow-upplevelse. Jag tycker det är häftigt bara att gå i land och sätta fötterna på de runda stenarna som är fossiler. Det liknar inget annat. Jag har varit med mitt under sillgrisslingstiden på Stora Karlsö, när ungarna hoppar ut från ­klipporna. Det är ett magiskt kaos.

storakarlso.se

Stora Karlsö. Foto: Shutterstock

10. Stendörrens naturreservat, Södermanland

Jag är uppvuxen i Oxelösund, och gillar att jämföra den här sidan med den västra. Det är väldigt stor skillnad på vår öst- och västkust. Växterna, lukterna och själva berggrunden i sig skiljer sig åt. En bra plats att uppleva vår östra kust på är Stendörren. Här har man bundit samman flera av öarna med broar vilket gör att man komma långt ut i skärgården till fots.

Hitta hit: Tystberga, nykopingsguiden.se/besoksmal/stendorrens-naturreservat

Stendörren, en av de vackraste skärgårdarna på vår östra sida. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Så förbereder du dig inför vandring i Sverige – experttips