<p>Bilen som var inspiration för Disneys tecknade film "Bilar".</p>
1 av 6: <p>Bilen som var inspiration för Disneys tecknade film "Bilar".</p> Foto: Daniel Majak
Cadillac ranch som är originalet längst med Route 66.
2 av 6: Cadillac ranch som är originalet längst med Route 66. Foto: Daniel Majak
Amboy Shoe Tree - skor i mängder.
3 av 6: Amboy Shoe Tree - skor i mängder. Foto: Daniel Majak
Elmer samlar glasflaskor och skapar konst.
4 av 6: Elmer samlar glasflaskor och skapar konst. Foto: Daniel Majak
Det obligatoriska fotografiet som visar att du kört hela sträckan.
5 av 6: Det obligatoriska fotografiet som visar att du kört hela sträckan. Foto: Daniel Majak
"Get your kicks on Route 66".
6 av 6: "Get your kicks on Route 66". Foto: Daniel Majak

Udda sakerna som du måste se på Route 66

Route 66 – The Mother Road. Här finns fler attraktioner och sevärdheter än antal dagar på ett år. Gasa fram mellan åtta delstater och allt vad USA har att erbjuda. Mer roadtrip än så här blir det inte.

Allt om Resor visar dig fem annorlunda platser att stanna på. Det bästa av allt? Alla är gratis!

Bärgarn från Disneyfilmen Bilar

När regissören John Lasseter passerade Kansas såg han en bil parkerad vid en bensinstation. Bilen satte sig i hans minne och när det var dags att skapa den animerade filmen "Bilar" så fick den vara med i filmen. Han blev Bärgarn. I dag står bärgaren kvar, parkerad på samma plats. Det finns också ett kafé intill där du kan fika. Det finns många fina bilar att fotografera längst med Route 66 men denna är definitivt en av de sötaste. Och hur många gånger har du sett en bil med tänder?

Adress: 119 North Main Street, Galena, Kansas

LÄS MER: 14 måsten för drömresan till USA

Slug Bug Ranch

De flesta känner till Cadillac Ranch, platsen där tio Cadillacs står uppradade och planterade med näsorna ner i jorden. Inte lika många känner till Slug Bug Ranch. Några personer fick för sig att göra en parodi på de amerikanska klassikerna och gjorde samma sak - fast med Volkswagen bubblor. Fem stycken bubblor står nu och väntar på att besökarna ska spreja graffiti på dem, samma koncept som hos originalet. Det är en sevärdhet där du ska lämna mer än bara fotavtryck. Den ligger inte direkt längst med Route 66 utan är en avstickare - en väl värd sådan. Det enda tråkiga är miljön som bilarna står i. Elledningar och vägar tar bort lite av coolhetsfaktorn.

Tips: Ta med dig sprayburk eller någon form av spritpenna. Det finns flera som ligger på marken men det är inte säkert att de fungerar.

Adress: I-40 Frontage Road, Panhandle, Texas

LÄS MER: Ta en roadtrip genom amerikanska södern

Slug bug ranch – en parodi på Cadillac ranch. Foto: Daniel Majak

The Amboy Shoe Tree

Det kan vara lite missvisande att fortfarande kalla detta för ett skoträd. Numera är det snarare en väldigt stor vedhög med ännu större skohögar. Vikterna av skorna har gjort att trädet kollapsat och skorna hänger inte längre i grenarna utan ligger huller om buller. Högklackat och gympaskor blandas med trasslade skosnören och flippflopp. Skoträd är inget nytt fenomen i USA, de finns i de flesta delstater. Häftigt eller slöseri med skor? Det är upp till dig att avgöra.

Tips: Ta med dig ett par skor som du slitit ut och bidra till trädets (eller rättare vedhögens) fortlevnad.

Adress: Några kilometer öster om Roys Café och Motel i Amboy, Kalifornien

LÄS MER: Häng med på en häftig bilsemester

Bottle Tree Ranch

Du kommer inte att kunna passera detta ställe utan att nyfikenheten tar över och inbromsningen går nästan per automatik. Det är konst. Det är en mans livsverk. Något som du troligtvis aldrig tidigare skådat. Mannen bakom samlingen av glasflaskorna heter Elmer Long. Han började samla flaskor redan som liten. Han följde ofta med sin far som också letade flaskor men för att sälja dem. På denna ranch trängs tusentals flaskor i olika stolekar, färger och former. Du kan spendera en god stund här genom att bara gå runt och förundras. Om du har tur finns chansen att du stöter på konstnären. Han påstår sig inte vara så pratsam.

– Båda mina föräldrar var döva. Eftersom de inte kunde höra, var det alltid tyst i huset. Resultatet är att jag blev blyg, säger Elmer Long.

Det är garanterat inte en blyg och tystlåten man som står framför dig. Elmer pratar väldigt gärna om sina flaskor och visar dig runt.

Tips: Ta med dig en flaska och lämna på ranchen. Där finns en behållare som man kan lägga flaskor i. Sedan är det bara att hålla tummarna för att Elmer använder just din i sina konstverk.

Address: National Trails Hwy, Oro Grande, Kalifornien

LÄS MER: De går in i Gallerian för att shoppa – kommer ut som gifta

Flaskor så långt ögat når på Bottle Tree Ranch. Foto: Daniel Majak

Santa Monica Pier – slutet på Route 66

Den obligatoriska skylten "The End of Route 66" är ett måste för alla som tagit sig hit hela vägen från Chicago. Självklart finns det även många som börjar sin tur med att köra från Kalifornien till Chicago. I vilket fall så är en bild med skylten obligatorisk. Efter att det är gjort så har du hela piren att utforska. Här finns ett nöjesfält, lite shopping och restauranger. Ett pariserhjul som drivs av solenergi kan vara ett mysigt sätt att avsluta sin roadtrip på.

Tips: Ta med dig pengar om du vill åka pariserhjulet eller äta i någon av restaurangerna. Att vara på piren är gratis men attraktionerna kostar.

Adress: 200 Santa Monica Pier, Santa Monica, Kalifornien

Route 66 slutar i Santa Monica. Foto: Daniel Majak

MISSA INTE:

* 10 turistattraktioner du inte trodde fanns

* Nya värstingåken i USA – här är de bästa

* Det oväntade döljer sig under en bro i Seattle

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande