Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Typ av resa>Vinterguiden

Publicerad 8 mar 2010 10:22

Uppdaterad 27 maj 2010 20:02

Virkade skidmössan betalar för säsongen

Marcus Malm, 20, från Linköping gör säsong i St Anton. För att få vinterkassan att gå ihop virkar han mössor.

Marcus Malm, 20, från Linköping gör säsong i St Anton. För att få vinterkassan att gå ihop virkar han mössor.

Foto: Jenny Holmqvist

Stora, små, färgglada, grå.
I skidmeckat St Anton pryder hans kreationer var och varannan säsongare.
Marcus Malm, 20, virkar mössor - för att få den skrala vinterkassan att gå ihop.
Det var ett par år sedan pionjärerna Kaj Zackrisson och Sverre Liliequist etablerade sina hemmavirkade mössor ”Kask” på var skidsvensks huvud. Ett tidsfördriv som idag har växt till en industri med mössor, kläder, hjälmar och goggles.
I inte fullt lika stor skala hankar sig Marcus Malm från Linköping fram. Men hans virkade mössor betalar för säsongen i St Anton och han kan skida dagarna i ända.
- Försäljningen drygar åtminstone ut afterski-kassan.
- De där pengarna som gärna går åt när man gör säsong, säger Marcus när vi träffas för en fika i den österrikiska alpbyn som blivit hans andra hem.
Inspirerad av Kaj och Sverre plockade Marcus upp virknålen för en sisådär fem år sedan och nu sitter tekniken i ryggmärgen. En mössa snor han ihop på bara ett par timmar.
- Hittills i år har jag sålt runt 50 mössor på två månader, berättar Marcus.
- En skön sidoinkomst.
30 euro tar han för besväret. En tia billigare om du nöjer dig med ett pannband. Det är fortfarande starka färger som gäller; rosa, turkost, limegrönt och gult. Och att pryda mössan med sitt namn är en storsäljare.
Men det är knappast något nio till fem-jobb han har även om listan på beställningar växer varje dag. För när solen skiner och snön ligger djup lämnar han virknålen hemma och lever fullt ut på berget.
- Jag är helt insnöad på det här med skidor. Det har jag alltid varit. Att bumma var något jag bara var tvungen att göra, avslutar han.
Ibland blir det trassel.

ELISABETH MONTGOMERY