Björnrike.
1 av 2: Björnrike. Foto: Shutterstock
Vemdalsskalet.
2 av 2: Vemdalsskalet. Foto: Shutterstock

Vemdalen – bra backar och magiska skoterleder

Vemdalen består av tre skidområden: Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö-Storhogna. Anläggningarna drivs av Skistar och ditt liftkort gäller i alla tre områden, sammanlagt 58 pister. I Vemdalen hittar du varierande skidåkning och finfina spa-behandlingar på Storhogna Högfjälsshotell & Spa.

Vemdalen är framförallt snösäkert, här kan du åka skidor redan i november. Här finns ett högfjällshotell med tolv rum och 20 lägenheter. Den självklara sportshopen finns, liksom skidhyran, mataffären och ett par restauranger. Men det är väl ungefär allt.

ANNONS: Läs mer och boka Vemdalsskalets Högfjällshotell här [extern länk]

Vemdalen består av följande skidsystem: Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö/Storhogna. Samma liftkort gäller på alla anläggningar som drivs av Skistar.

VEMDALSSKALET

Antal pister: 21: 4 gröna, 5 blå, 6 röda och 6 svarta.

Antal liftar: 12

Själva skidområdet känns dock inte alls särskilt litet, trots att antalet nedfarter är allt annat än skrytsamt. Men då längden på flera av de 21 pisterna ligger över kilometern så suger det i benen när man tar sig från topp till dal. Som mest når man en fallhöjd på 440 meter under ett besök på skalet.
I Skalspasset ligger de allra bästa backarna om det är lutning man är ute efter. Skals (1 275 meter) är en favorit - kuperad och hyfsat jämnbrant hela vägen ner. En gång utsedd till en av Sveriges allra bästa av skidtidningen Åka Skidor.

Foto: Hög klass på pisterna i Vemdalsskalet.

Pister med hög klass

Röda Passet (1 325 meter) håller även den hög klass medan Pers (1 956 meter) är ett kanonåk för den carvingtörstiga som inte vill att det skjutsar på alltför mycket i skäret. I Vemdalen läggs stor vikt vid snöläggning och välpreparerade nedfarter.

Riktigt skoj hela vägen

För den som vill bryta mark utanför markerade nedfarter finns en del underhållande alternativ. Mest känd är Dassrännan som inleds bakom den fantastiskt mysiga toppstugan Hovdestugan. En öppen och bred ränna som ger dig 10-15 sköna svängar innan du tvingas in bland gran och barr. Vid goda förhållanden en toppenlöpa, men ganska ofta vindpackad. Intill Västbacken (den kanske bästa löpan på Skalet-sidan) kan du också vika av in i offpisten. Träden står förhållandevis glest och väljer du rätt linje kan det bli riktigt skoj hela vägen ner.

Sammanfattningsvis erbjuder Vemdalsskalet varierad åkning, bra alternativ på båda sidor om vägen. Minus är trängseln under högsäsong. Nybörjaren behöver inte känna sig förpassad till ett enda område. Snälla backar finns över hela Skalet och lär du dig mästra bygeln blir det inga problem att uppleva fjället.

Skidorten passar familjen som sätter skidåkningen främst och vill tillbringa dagens timmar på snö. Vemdalens nöjesliv är näst intill obefintligt och räkna heller inte med några större kulinariska upplevelser.
Missa inte Hildings, god och prisvärd mat i mysig miljö med bra service, samt Vargen. Här öppnade Vemdalens första lift som när den drog i gång var Europas längsta med sina 1 300 meter. Nuförtiden används bygeln vid såväl skotertävlingar som kiteski-kurser. Intill finns ett vandrarhem med servering och fullständiga rättigheter.

Skoterleder

Härjedalen har fantastiska skoterleder. Ett antal arrangörer som erbjuder såväl guidade turer som uthyrning av skotrar finns i området. Frihetsbolaget ligger nere i Vemdalen by. Boka en guidad tur och du får låna både skor, overall, handskar och hjälm.

Missa inte ett äventyr till skogs med snöskoter.

BJÖRNRIKE

Antal pister: 16: 4 gröna, 4 blå, 6 röda och 3 svarta.

Antal liftar: 11.

I Björnrike kretsar det mesta i skidväg runt Björnvallen. Härifrån utgår skidskolan och hela området är planerat för nybörjarens utveckling från grönaste grönt, till blått och så lite smårött. Här finns de lätta nedfarterna med både längd och bredd.

Den som vill undkomma den värsta anstormningen av hjälmfotingar gör bäst i att börja sin skiddag i Idet eller möjligen vid Björnrike Centrat lite längre upp.

Backe med hög klass

Björnrikes Storslalombacke håller hög klass för en duktig åkare. Här kan man lite då och då se landslagseliten ligga och träna inför säsong.

Den som gillar en rejäl bränna lär trivas i Björnrike som bjuder på Vemdalens soligaste läge. I gengäld straffas området med kortare säsong och aningen sämre snöförhållanden.

Även om Björnriket främst riktar in sig på familjen finns här en del att hämta för vildhjärnor som trivs bäst utanför pist.

Djävulsdalen är ett stort område utanför Storslalombacken. Till en början ovan trädgränsen för att sedan utvecklas till skogsskidåkning. Avslutningen genom bäckravinen däremot är en dräpare. Helvetesdalen från Dalbacken bjuder på en aningen brantare men kortare repa.

 Björnrike är fyllt av "njutförsåkning" (ett fantastiskt ord jag fräckt stulit av Stig Lundkvist, grundare av Slao). Här finns utmärkta carvingbackar och så förstås paradpisten Storslalombacken.

Björnrike. Foto: Shutterstock

KLÖVSJÖ-STORHOGNA

Antal pister: 20: 8 gröna, 7 blå, 2 röda och 3 svarta.

Antal liftar: 13

Klövsjö har riktigt bra backar. Supersvängen blir snabbt en löpa man gärna återvänder till. Kuperad och överraskande då den slingrar sig ner över fjället. Svartåshanget är riktigt brant på sina ställen med en lutning på 38 grader.

För nybörjaren krävs dock lite mod för att Klövsjö ska bli en vinnare fullt ut. För om du inte vill harva i den lilla knappen i lågzon tvingas du genast upp i sittliften hela vägen till topps.

Väl där väntar dock en härlig solterrass med snälla gröna och blå nedfarter samt tillhörande bygel.

Trettiotal spabehandlingar

Klövsjö är med en transportlift sammanbundet med Storhogna. Ett skidområde där det handlar om allt annat än skidåkning. Här kretsar det mesta, och med all rätt, runt spa-hotellet som en gång i tiden var först i fjällmiljö.

I dag erbjuds ett trettiotal behandlingar för den som vill skämma bort både kropp och sinne.

Klövsjö är en pärla för tuffa nybörjare. Men att ha de gröna och blå backarna högst upp blir lite bakvänt.

 Här finns inget att hämta för en duktig skidåkare. Om det inte är innanför spa-anläggningens väggar.

ANNONS: Läs mer och boka Storhogna Högfjällshotell & Spa här [extern länk]

LÄS MER: Funäsfjällen: Guide till 5 av skidorterna

FAKTA: VEMDALEN

Antal liftar: 35

Antal pister: 58

Längsta nedfart: 2 200 meter

Total pistlängd: 52 km

Skidsystem: Björnrike, Klövsjö/Storhogna och Vemdalsskalet

Läs mer: vemdalen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande