Kanada. Utsikt som trollbinder i Kicking Horse.
Kanada. Utsikt som trollbinder i Kicking Horse. Foto: Christian Åslund

Tipsen för en smidig skidresa i Kanada

Slipp krånglet på resan. 

Här är tipsen för en smidig skidsemester.

Bra att veta:

 Kanada och dess befolkning kan ses som en blandning av Sverige och USA. Glesbefolkat, enormt, trevligt och tillmötesgående, utan att vara påfluget.

Skidsäsongen:

 Generellt sett startar och slutar den kanadensiska säsongen ungefär samtidigt som i Alperna. Kanada får dock ofta lite mer snö  på försäsongen, och de europeiska systemen kan vara bra längre fram på våren, eftersom många ligger på högre höjd. Januari – mars är bäst. Kallast och störst chans till puder i januari, varmare och mer sol i mars.

Resa dit:

 De flesta stora bolagen flyger till både Vancouver och Calgary, men inga direktflyg finns. Till vilken av städerna man vill flyga är en smaksak. Whistler ligger väldigt nära Vancouver, medan de andra orterna (förutom Rossland, som ligger mitt mellan) ligger närmare Calgary. Bokar man i hyfsad tid kostar biljetten ungefär 7–8000 kronor. Lufthansa, SAS och Air Canada har smidiga avgångar. Restid, inklusive mellanlandning, brukar vara 12–15 timmar. Tänk på att skidfodralet kostar en slant nu för tiden. Flyger man från Arlanda med något av ovanstående flygbolag är kostnaden för en skidutrustning (skidor, pjäxor, stavar) cirka 80 Euro enkel väg. 

 Unga reseföretaget Xtravel arrangerar rundresor till Kanadas bästa offpist. För knappt 20 000 kronor behöver man inte tänka på så mycket mer än att dyka upp på flygplatsen innan avresan. Professionella skidåkare som guider och god lokalkännedom gör det lilla extra. Även Langley Travel och Nortlander arrangerar resor till Kanada.

Resa runt:

 Vill man göra en rundresa i Kanada är hyrbil nästan ett måste. Även om man bara besöker en eller två orter kan det vara ett klokt alternativ.

Valuta:

 Kanadadollar, CAD. 1 CAD är cirka 6:60 kronor.

Visum:

 Visum behövs inte för svenska turister.

Tänk på:

 Vid offpistskidåkning krävs extra utrustning i form av lavinsändare, spade, sond och helst nödvändig skyddsutrustning. På skidfronten ha utvecklingen gått fort framåt de senaste åren, och moderna friåkningsskidor gör puderåkningen otroligt mycket lättare och roligare. Att hyra en guide är värt varenda krona för att kunna åka säkert, men även för att hitta den bästa åkningen. Kolla upp vad din försäkring täcker. Att skada sig när man kör offpist kan bli en väldigt kostsam historia.

Länkar:

Skidorter

 www.redresort.com

 www.skifernie.com

 www.kickinghorseresort.com

 www.skiwhitewater.com

 www.whistler-blackcomb.com

 

Catskiing

 www.valhallapow.com

 

Resebolag

 www.xtravel.se

 www.langley.eu

 www.nortlander.com

 

Flygbolag

 www.sas.se

 www.aircanada.com

 www.lufthansa.se

 

Snörapporter

 www.snow-forecast.com

 

Biluthyrning

 www.alamo.ca

 www.hertz.com

 www.avis.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande