Johanna Davidsson, 32, siktar på att bli första svenska kvinna att skida ensam till Sydpolen.
1 av 3: Johanna Davidsson, 32, siktar på att bli första svenska kvinna att skida ensam till Sydpolen. Foto: Anna Lovehed
<p>Johanna korades till "Årets kvinnliga äventyrare" förra året.</p>
2 av 3: <p>Johanna korades till "Årets kvinnliga äventyrare" förra året.</p> Foto: Anna Lovehed
<p>"Det är ju lätt att hitta tältplatser och är platt och bra"</p>
3 av 3: <p>"Det är ju lätt att hitta tältplatser och är platt och bra"</p> Foto: Anna Lovehed

Svenska Johanna, 32, skidar solo till Sydpolen

Äventyr är livet för svenska Johanna Davidsson, 32.

Med en brinnande lust för friluftsliv tar hon sig an de mest djärva utmaningar.

Nu siktar hon på att bli första svenska kvinna att ensam på skidor ta sig till Sydpolen.

– Jag gillar utmaningen att själv tvingas göra alla smarta val utan att någon annan ska guida, eller ta besluten åt mig.

Johanna Davidsson, 32, älskar att vara ute i naturen. Förra året utsågs hon till Årets kvinnliga äventyrare. En titel hon nu siktar på att försvara genom att skida ensam till Sydpolen på Antarktis. Om hon lyckas blir hon första svenska kvinna att ta sig till Sydpolen solo.

– Jag ser det som en fördel att vara kvinnlig äventyrare då det inte finns så många. Hade jag varit man hade jag ju inte varit först, säger Johanna.

Tappade bort varandra i en snöstorm

Johanna fastnade för friluftslivet redan tidigt och intresset för aktiviteter i vinterklimat och snö formades av flera säsongen i franska Alperna. I dag bor och arbetar hon i norska Tromsö med vildmarken runt hörnet. Att äventyr var hennes kall insåg Johanna redan 2008 då hon ensam paddlade runt svenska och finländska kusten. Efter det var hon biten och drömmar om större äventyr började ta form.

2014 genomförde Johanna en expedition där hon tillsammans med sin syster, som första svenskar, korsade Grönland från norr till söder på skidor och med kite (ett sorts segel). En tur på 230 mil som tog syskonparet 36 dagar.

– Jag hade kitat lite innan men var verkligen inget proffs så i början var det mycket krascher. Men vi lärde oss under vägen.

Men systrarna ställdes inför utmaningar betydligt tuffare än några rejäla vurpor under expeditionen.

– Vi kom ifrån varandra i en snöstorm. Min syster fick problem med sitt vindsegel och tvingades dra i nödstoppet så seglet for i väg. Jag åkte efter för att fånga seglet och fick tag på det till slut. Men då var vi en bra bit ifrån varandra och vi såg ingenting i dimman och snön. Det var lite läskigt. Då förstod man att "shit, vi är ganska sårbara", berättar Johanna.

Tar två månader att ta sig till Sydpolen

Denna gång ska Johanna genomföra expeditionen ensam. Hon beräknar att det kommer att ta runt två månader att ta sig till Sydpolen. Ett äventyr hon planerar inleda 1 november.

– Jag gillar egna resor där allting hänger på mig, där jag får planera allt och lita till mina egna beslut. Jag gillar även utmaningen att själv tvingas göra alla smarta val utan att någon annan ska guida, eller ta besluten åt mig.

Johanna som till vardags arbetar som sjuksköterska hoppas kunna ta tillfället i akt att lyfta fram sitt yrke i fokus.

– Jag vill göra något positivt för sjuksköterskor i samarbete med Vårdförbundet samtidigt som jag slår ett slag för hälsan. På en expedition är det naturligtvis av yttersta vikt att ta hand om sin kropp, men det är ju minst lika viktigt i vardagen, säger hon.

Expeditionen startar vid en pingvinkoloni, går vidare över en ö som heter Berkner Island. Därifrån når man den permanenta isen och påbörjar klättringen upp till platån som Sydpolen ligger på. En lång och seg uppförsbacke där 3000 höjdmeter ska avverkas. Totalt kommer Johanna att skida 140 mil.

– Jag måste gå mellan 2 till 2,5 mil i snitt per dag för att matförrådet ska räcka till. Mot slutet av dagen när jag börjar bli trött och seg då hjälper det väldigt mycket att ha musik eller lyssna på någon podcast, säger Johanna och fortsätter:

– Till natten slår jag upp ett tält med liggunderlag och varm sovsäck. Det är ju lätt att hitta tältplatser och är platt och bra, skrattar hon.

Att vara helt ensam är inget Johanna oroar sig för.

– Visst är det en annorlunda resa att vara på. Men man får tid att tänka igenom alla tankar och ta sig tid att njuta i nuet. Det blir väldigt lätt att uppskatta en varm kopp choklad, en bit mat eller att bara få krypa ner i sovsäcken efter en ansträngande dag. Det är lite lättare att njuta helt enkelt.

"Man kan ju inte ha med sig trosor för varje dag"

Hur packar man inför en expedition som den här?

– Det är detaljerade packlistor som är noga genomtänkta. Minimalistiskt med vikt är det viktigaste, man kan ju till exempel inte ha med sig trosor för varje dag, förklarar Johanna.

– Och så har jag alltid med en dagbok att skriva i.

 

Vilka risker finns med expeditionen?

– Det finns inga isbjörnar, i stället är farorna vädret och temperaturen. Ute vid kusten är det lite mildare, kanske runt minus 15, sedan får man räkna med minus 20-30 och kallare. Och så nästan konstant vind på det. Så det är viktigt att ha bra kläder och hålla sig aktiv, samt äta och dricka hela tiden, säger Johanna.

– Sen går man ju på en glaciär så man får vara försiktig med sprickor. Att ramla ner i en spricka när man är ensam kan bli ödesdigert.

 

Hur tänker man med maten?

– Mitt matförråd kommer att bestå av müsli till frukost och frystorkat till lunch och middag. Man kan krydda med lite parmesan och extra god olja vid lyxigare tillfällen, säger Johanna.

– Och så får jag nog plocka med mig någon slags julmat för det blir antagligen att fira jul där.

 

Men hur känns det?

– Det blir spännande! Det lär bli en speciell jul som man nog alltid kommer att komma ihåg. Jag hoppas att nära och kära skickar med några små paket som jag kan öppna under vägens gång. Så länge de inte väger för mycket, avslutar Johanna.

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande