Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
SVENSKA FJÄLLEN. Idre Fjäll i Dalarna är en av Sveriges största fjällanläggningar.
SVENSKA FJÄLLEN. Idre Fjäll i Dalarna är en av Sveriges största fjällanläggningar.
SVENSKA FJÄLLEN. Idre Fjäll i Dalarna är en av Sveriges största fjällanläggningar.
SVENSKA FJÄLLEN. Idre Fjäll i Dalarna är en av Sveriges största fjällanläggningar. Foto: Nisse Schmidt

Svenska fjällen - mer än skidor

Det råder fullkomlig fjällfeber.
Den gångna rekordvintern gav mersmak och nu satsar svenska anläggningar mer än någonsin med planerade investeringar på nära en miljard inför den stundande säsongen.
RES har guiden till Sveriges 5 största skidorter - i och ur pist.

1. SÄLEN

Att säga att Sälen är Sveriges största skidort är väl kanske inte helt sant. Sälen består trots allt av fyra vitt skilda anläggningar från Kläppen till Stöten via Lindvallen/Högfjället och Tandådalen/Hundfjället. Men för att ha möjlighet att peta in ytterligare ett par sköna skidorter i denna guide väljer vi ändå att använda Sälen som samlat begrepp.  

SKIDOR:
Från Trollskog och Branta Torg till Sveriges bästa snowpark.
Kläppen - Kläppens profil är något splittrad. Å ena sidan familjernas Mecka med mängder av aktiviteter för de små. Gröna nedfarter dominerar - i alla väderstreck. Å andra sidan ett paradis för alla jibbentusiaster som flockas i den prisbelönta snowparken. Kläppen Snowpark utses år efter år till Sveriges allra bästa.
www.klappen.se

Lindvallen/Högfjället - Gustavsbacken är Lindvallens ryggrad med två miljoner åk per säsong. Under de febrila sportlovsveckorna kan det kännas stört omöjligt att njuta ostörd åkning.
Ett område som ofta hamnar i skymundan och glöms bort är Sälfjället. Med flera, förvisso korta, men rappa, röda pister finns här för den som vill ha lite mer fart under skidorna.
Högfjället riktar sig snarare till livsnjutaren och frilufsaren än utförsälskaren. Möjligen kan nybörjaren få sitt lystmäte, men det blir trist i längden med bara 3-4 nedfarter.
www.skistar.com

Tandådalen/Hundfjället - Så lika men ändå så olika. Tillsammans erbjuder Tandådalen och Hundfjället den mest omväxlande åkningen i Sälen. I Tandådalen satsar man på ungdomspuls och har de senaste åren lagt mycket krut på sin park. Pisterna vid Östra Tandådalen är härligt långa med Sälenmått mätt. Brantar på gör det runt Solliften och Stora Backen.
Hundfjället vurmar för familjen med oslagbara Trollskogen som växer med nya figurer för varje år.
I år har man en ny lift och öppnar även två nya nedfarter bortanför långbackarna. Det är även i Hundfjället du hittar de riktigt branta alternativen. Ett åk i Väggen är ett måste för många, roligare är det i intilliggande Worldcupbacken. För dig som trivs bättre utanför pisten finns dessutom ett offpistområde bortanför Väggen.
www.skistar.com

Stöten - Möjligen är det som saknas i Sälen fallhöjdsmeter – men de som finns, finns i Stöten. Worldcupbacken är svår att missa och är en av de bästa, särskilt tidiga morgnar i slät manchester. Lutar gör det även runt Branta Torget med paradpisten Älvan. Vänligare backar hittar du i Soltorget, med övervägande gröna pister.
www.stoten.se

AKTIVITETER:
”Svenska fjällen – mer än skidor” lyder rubriken. Och självklart finns en uppsjö av aktiviteter för dig som vill mer än bara hålla igång i backen.

Hundspann - Ett naturskönt äventyr som även ger flåset en omgång. Redan vid det inledande mötet med de energiska yrvädren till hundar höjs pulsen och förväntningarna stiger. Väl iväg har du som sitter i släden dragit vinstlotten. Du kan luta dig tillbaka och njuta vackra vintervyer. Tog du i stället på dig uppgiften att styra ekipaget blir det till att kombinera ett visst mått av balans med en rejäl dos kondition. I uppförsbackarna behöver spannet lite hjälp med frånskjutet så då är det bara att kliva av och putta på.
www.fjallaventyr.com
www.hundspann.com

Isklättring - Ett par kilometer in på västsidan av Dalälven ligger Hälla. Med sina 15 meter är fallet förvisso respektingivande men knappast skräckinjagande. Perfekt för den nyfikne amatören.
www.fjallaventyr.com

Kiteskiing - Sveriges bästa kitesurfing på snö finns otippat i Sälen – åtminstone om man får tro experterna. Storfjällets öppna vidder erbjuder perfekta förutsättningar för att på skidor eller snowboard ta sig fram med hjälp av en drake. Med kiteskiing kan du åka både uppför, utför och rakt fram.
www.fjallaventyr.com

Skoter – Visst är det kul med hästkrafter – för både stora och små. Och i safariform kan alla följa med. Upplev kalfjäll och skogsklädda dalgångar på skoter. Kortare turer, dagslånga äventyr eller hyr en egen maskin.
http://www.skotersafari.nu/
http://www.salens-skotersafari.com/
www.fjallaventyr.com

Icekarting – Sladda loss på isen under instruktion av en gammal rallymästare – Håkan Eriksson. I en vinteranpassad go-kart med dubbade däck gör du upp på banan som ligger mellan Tandådalen och Hundfjället.
http://www.icekart.nu/

Vågsurfing – Visst kan du surfa mitt i vintern. Bad- och upplevelsekomplexet Experium som slog upp portarna lagom till förra säsongen har en inomhusvåg där du kan pröva på att just vågsurfa. 2000 liter vatten per sekund pumpas fram med en hastighet på 25 km/h. Att bemästra Flowrider kräver träning och tålamod. Testa!
www.skistar.com/experium/

Bowling – På Vattufjäll i stöten kan du knocka käglor liksom på Experium i Lindvallen. Den senare har en ursnygg hall i 50-talsstil med röda soffor och färgsprakande klot.
www.skistar.com/experium/
www.stoten.se

SPA/RELAX:
Skäm bort kroppen lite extra under skidsemestern. På flera ställen runtom i Sälen finns möjlighet till såväl spa som bad och rofylld relax.

Vattufjäll, Stöten - På Vattufjäll i Stöten spar man inte på krutet. Här finns två utomhus bubbelpooler, äventyrsbad, solarium samt ett generöst utbud spa-behandlingar.
www.stoten.se

Fjäll SPA, Högfjället – Högfjällshotellet har en liten spa-avdelning för trötta själar och ömma muskler. Här finns även en sjukgymnast.
http://www.scandinavianresort.se/salen-hotell/

Hotel Bügelhof, Sälfjällstorget – Hyr den sköna bubbelpoolen till dig och dina vänner eller boka in dig på en behandling.
http://www.hotelbugelhof.se/

Experium, Lindvallen - Saunavärlden är en härlig fristad – som dessutom är barnfri. Här är åldersgränsen 18 år, 13 år i målsmans sällskap. Väck liv i en bruten kropp med allt från bad i isvak till ljudterapi i bastuform. Eller botanisera bland det digra utbudet av diverse spa-paket.
www.skistar.com/experium/

2. ÅRE

I Åre säljs flest liftkort i hela Sverige. Inte konstigt för här är backarna fler och längre och partyt senare och vildare än någon annanstans i landet.

SKIDOR:
Åre – I Åre finns Sveriges mesta skidåkning – och högsta fallhöjd; 890 meter. Kallas med all rätta ofta för Sveriges alpina centrum. Ta dig hela vägen upp på Skutan. Skida högalpint med omtalad offpist på baksidan, carvingmys i Tväråvalvet eller soliga svängar runt Tusenmetersliften. Världsmästarbra är det annars i Gäst- och Lundsrappet vid VM8:an. Jibbklicken hittar du i parken vid Bräcke. Och familjerna trivs ypperligt i Rödkullen. Missa inte kvällsskidåkningen. Backarna pistas om under sena eftermiddagen för att sedan öppnas upp för nya manchesteråk i mörkrets famn.
Björnen – Här finns den riktigt snälla skidåkningen. Helig mark för nybörjaren och fantastiskt barnvänligt. I år satsar man på nya nedfarter och på att bredda befintliga. Fyra nya löpor byggs på den västra och östra sidan av Totthummeln. Och så slår man upp en ny släplift mellan Högåsen och Björnen.
Duved – Lugnare än Åre men fortfarande bra skidåkning hittar du i Duved. Variation, vidd, fallhöjd och skön natur lockar skidentusiaster på alla nivåer till den angränsande anläggningen dryga milen från Åre by.

AKTIVITETER:
Hundspann – I Åre drar spannen fram i huvudsak i skogsmiljö men bokar du en längre tur kan tiden räcka att ta sig hela vägen upp på högfjället.
www.aresleddog.se
www.hundspann.z.se/denturadogs/

Skoter – Många turer går upp på Renfjället med sikte på en våffelstuga eller en fika i det fria om vädret tillåter.
www.campare.se

Zipline – Zipline passar dig som jagar adrenalin även utanför pisten. Linbanan som löper 60 meter upp i luften är flera hundra meter lång och du når hastigheter uppåt 70 km/h. Välj mellan den lite snällare Gröna banan eller den ordentligt tuffa Svarta. Du hittar Zipline uppe på Skutan.
www.campare.se

Snöskovandring – Det blir allt populärare att uppleva fjällvärlden med snöskor. Följ med på en guidad dagstur. Eller i mörkret med pannlampa och sällskap av stjärnhimmel.
www.campare.se

Motorsport – För den motorbitne finns mycket skoj på Åresjön. Sladda fram i icekart och fyrhjuling. Eller utmana dina körkunskaper i en rallybil, porsche eller varför inte i en supersportig Lamborghini.
www.campare.se

Tännforsen – Ett av Sveriges största vattenfall är en mäktig syn även vintertid. Men det som kanske lockar mest med en utflykt hit är den jätteigloo som varje år byggs upp i anslutning till fallet. Rymmer bar, konsertsal för över hundra personer och ett par rum för övernattning.
www.tannforsen.com

Pudervessla – En nyhet för i år är möjligheten till cat-skiing på Åreskutans baksida. Du skjutsas upp i en vessla för att skida offpist ner. Hel- och halvdagsalternativ inkluderar guide och lavinutrustning.
www.areaventyr.se

Bowling – Finns på Holiday Club.
www.holidayclub.se

SPA/RELAX:
Från stimmiga bassänger till vildmarksinspirerad avkoppling. För den som vill badda skidsjälen med relax finns en rad valmöjligheter i Åre.

Holiday Club – Hotellanläggningen skryter med ett upplevelsebad på 2300 kvadrat. Här finns inom- och utomhuspooler, strömmar, fall och vattenrutschbana. Har en egen saunaworld med sex olika bastusorter samt en separat spa-avdelning.
http://www.holidayclub.se/

Copperhill Mountain Lodge - Lyxiga behandlingar, bastu med panoramautsikt, spapool och en skön relaxavdelning. Signaturbehandlingen kallas Samezen och är en massage med varma lavastenar och björkolja till tonerna av jojk.
http://www.copperhill.se/index.php

Fjällgården – Vårda mjölksyrestinna muskler med ett urval av massage och terapi. Eller bara stäng ute omvärlden för en stund i Fjällgårdens spa- och relaxavdelning med bastu och ångbastu.
http://fjallgarden.se/noje/spa/

Åre Continental Inn – Hotellets Sport Club har förutom det allmänna poolområdet med bassäng, ångbastu och bubbelpooler även en VIP-avdelning med bastu, relaxrum och egen bubbelpool – utomhus. På Sport Club finns också en spa-avdelning.
www.areinn.se

Åre Relax & Spa – Litet spa på Hotel Diplomat Åregården. Zonterapi, spa-behandlingar, pool, bastu och relaxavdelning.
www.arerelaxspa.se

3. VEMDALEN

I Vemdalen med omnejd har man fattat att det här med att god service räcker långt. Inga sura miner här inte. Personalen är ständigt hjälpsam och ständigt leende.

SKIDOR:
Vemdalen - Då längden på flera av de 18 pisterna ligger över kilometern så suger det i benen när man tar sig från topp till dal i Vemdalen. Skalspasset har snabbt blivit en favorit för många. Här ligger de allra bästa backarna om det är lutning man är ute efter. Skals är en favorit - kuperad och hyfsat jämnbrant hela vägen ner. I Vemdalen läggs stor vikt vid snöläggning och välpreparerade nedfarter. Konstigt vore väl annars när destinationschefen heter Torgny Svensson, en gång tränare åt inga mindre än Ingemar Stenmark och Stig Strand.
Björnrike - Det är lätt att trivas i Björnrike. I vinter öppnas en ny 6-stols expresslift – Grizzly Express. Skandinaviens snabbaste. I anslutning till den nya liften byggs skidområdet ut och nedfarterna förlängs. Dessutom har man satsat på en ny släplift för att knyta samman anläggningens olika delar mer effektivt.
I Björnrike kretsar annars det mesta i skidväg runt Björnvallen. Härifrån utgår skidskolan och hela området är planerat för nybörjarens utveckling från grönaste grönt, till blått och så lite smårött. Här finns de lätta nedfarterna med både längd och bredd.
Björnrike har Vemdalens soligaste läge.
Klövsjö - Klövsjö har riktigt bra backar. Supersvängen blir snabbt en löpa man gärna återvänder till. Svartåshanget är riktigt brant på sina ställen med en lutning på 38 grader.  Och i Storslalombacken kan det hända att landslagseliten dyker upp för att träna.
För nybörjaren krävs dock lite mod för att Klövsjö ska bli en vinnare fullt ut. För om du inte vill harva i den lilla knappliften tvingas du genast upp i sittliften hela vägen till topps. Väl där väntar dock en härlig solterrass med snälla gröna och blå nedfarter samt tillhörande bygel.

AKTIVITETER:
Skoter - Härjedalen har fantastiska skoterleder. Ett antal arrangörer som erbjuder såväl guidade turer som uthyrning av skotrar finns i området. Frihetsbolaget ligger nere i Vemdalen by. Boka en guidad tur och du får låna både skor, overall, handskar och hjälm.
www.frihetsbolaget.se

Isklättring – Fettjeåfallet i Klövsjö har en imponerande fallhöjd på 60 meter. Klättra upp för isväggen rustad med vassa yxor och stegjärn.
www.klovsjo.com/aventyr/
Samma företag ordnar även med turridning, hundspann, isfiske och mycket annat i Vemdalen med omnejd.

Kullens gårdsmejeri – Ekologiskt och närproducerat har fått ett starkt fäste i Klövsjö. Här kan du bland annat köpa prisbelönta ostar på Kullens gårdsmejeri. Ett gammalt boningshus med anor från 1600-talet har renoverats och hyser nu en ostbutik samt ett kafé som bara serverar hembakat.
www.kullensgardsmejeri.se

Kiteskiing – Vemdalens Kitecenter har sin bas vid Vargen. Här öppnade Vemdalens första lift som när den drog i gång var Europas längsta med sina 1 300 meter. Nuförtiden används bygeln vid såväl skotertävlingar som just kiteski-kurser.
www.vemdalenskitecenter.se

Bowling – I Sporthuset i Vemdalen by kan du låta kloten rulla på Husky.
www.sporthuset.nu

SPA/RELAX:
Storhogna, Klövsjö – Storslagen vildmark med flärdfull spakänsla. Storhogna är spa-hotellet som en gång i tiden var först i fjällmiljö. I dag erbjuds ett trettiotal behandlingar för den som vill skämma bort både kropp och sinne. Varför inte testa de särskilda fot- och benbehandlingar som passar trötta skidåkare. Dessutom finns pool, bubbelpool, bastu, fjällbastu och karbad utomhus. Har även ett wellnessprogram med en rad olika träningsklasser.
www.storhogna.com

4. IDRE

Idre Fjäll är barnvänligt till tusen. Med snälla nedfarter och ski in ski out är anläggningen ett paradis för barnfamiljen som trivs i stillheten.

SKIDOR:
Idre har skidåkning i alla väderstreck. I Väst hittar vi skidskolans hjärta och därmed ett myller av plogande led. Men också en snowpark som håller hög klass, en juniorpark för de lite mindre och Askeland för de allra minsta.
Motsatsen finns i Ost som bjuder på Nordens brantaste - Chocken (48 grader). Men bara ett fåtal veckor per säsong då den dubbelsvarta löpan endast prepareras inför speedskitävlingarna som arrangeras under våren.
För familjen som gärna åker tillsammans rekommenderas nordlig riktning. Området bjuder på allt från grönaste grönt till svart. Soliga dagar är utsikten över vackra Städjan sensationell.
Skiddagen för de allra flesta tar sin början i Syd. Här trängs stugor och lägenheter i sluttningen och från varje dörr är det nära ut i pist. Men med skidåkningen är det lite så där just i detta väderstreck. Här finns enbart blå och gröna löpor som slussar dig från boendet ner till närmsta lift.
www.idrefjall.se/

AKTIVITETER:
Ridning - En timme på hästryggen ger dig Idre ur ett annat perspektiv. Stallet är en dröm bara hundratalet meter från paradlöpan Västbacken. Vackert inramat och dalablått till färgen rymmer det tjugotalet hästar i olika storlek. Nytt för i år är ski in/ride out vilket innebär att du åker skidor ända fram till stalldörren för att sedan sitta direkt upp i sadeln. Skor och hjälm får du låna på plats.

Gå på tur - Må så vara att det inte kan jämföras med motsvarigheten randonné i Alperna. Men med ett par snöskor på, eller stighudar under skidorna, kan en tur upp på intilliggande Städjan bjuda sällsam skönhet. Naturskyddsområdet är ett populärt utflyktsmål bland vandrande sommarturister men passar även vintertid. Stighudar och snöskor finns att hyra i våffelstugan. Själva turen upp är gratis även om det kostar en del för flåset.

Skoter - Idres sköna omgivningar upplevs med fördel på skoter. Och i safariform kan alla följa med. Turen kan förstås skräddarsys om man är ett större sällskap - men går alltsomoftast runt fjället med utsikt över maffiga Städjan. På fjällmyren väntar friåkning. Män blir som pojkar med tummen fastlimmad vid gasreglaget. Skoteräventyr håller till ovanför sexstolens mellanstation i Västbacken.

SPA/RELAX:
Pernilla Wiberg Hotel – Har en relaxavdelning med en bastu med panoramautsikt och en ångbastu där du kan låta värmen flöda genom kroppen. Strax intill finns en kallpool som effektivt sätter igång blodcirkulationen. Det går även att boka massage via receptionen.
http://www.pernillawiberghotel.se/

Sporthallen - Badavdelning med simbassäng och relaxpool hittar du inne i Sporthallen. Här finns även bastu och möjlighet att boka massage.

5. FUNÄSFJÄLLEN

Hit räknar vi Tänndalen, Ramundberget, Funäsdalsberget och Tännöskröket. Natursnö är grejen i Funäsfjällen. Det finns väldigt få snökanoner i området, Ramundberget har inte en enda.
www.funasdalsfjall.se

SKIDOR:
Ramundberget har en högsta åkhöjd på 1 000 meter över havet och en fallhöjd på 300 meter. 42 nedfarter i varierad terräng, med både kalfjäll och gles björkskog. Det finns också flera områden särskilt för barnen. Tänndalen erbjuder hela 53 nedfarter, med en högsta fallhöjd på 295 meter. Det är ursprungligen fyra liftsystem som byggts samman till en rolig och utmanande åkning för både nybörjare och mer avancerade åkare. I år öppnar man en ny fyrastolslift vid Tännporten. Funäsdalsberget och Tännäs är minstingarna i området, vad gäller liftar och pister. Men av Funäsdalsbergets 15 nedfarter finns ett par riktigt bra svarta varianter, bland dem värstingen Nol i Egga. Fallhöjden är 314 meter och längsta nerfarten 1 700 meter. Tännäskröket är två toppar sammanlänkade med släplift som bjuder på fem liftar och 16 hyfsat snälla nedfarter.

AKTIVITETER:
Längd - Här finns Nordic Ski Center, som sägs vara världens längsta sammanhängande system av väl preparerade längdskidspår. Över 30 mil spår binder samman hela Funäsdalsområdet.

Heliski - Jaga Funäsdalsfjällens bästa offpist med helikopter. Erbjuder bland annat skidåkning på Helags, Sveriges sydligaste glaciär. Här finns ett av Sveriges längsta helikopteråk med en fallhöjd på 700 meter.
Utgår från Ramundberget och Funäsdalen.
www.offpistcenter.com

Myskoxhägnet - Tännäs myskoxcentrum är unikt i sitt slag. Hägnet har två syften: dels att informera om och låta besökare se de udda djuren, dels forskning och avel.
www.myskoxcentrum.se

Skoter - Guidade turer går upp på fjället eller genom vindskyddade dalar.
www.fjallbocken.se
http://strapatser.se

Isklättring - Det finns flera fall som lämpar sig för isklättring runt Funäsdalsberget och Tännäs. Kvarnbäcken i Ramundberget passar den som söker snällare klättring.
http://strapatser.se

SPA/RELAX:
Fjällnäs, Tänndalen - Ett själfullt hotell med vildmarksmagi invid knuten. Fjällnäs spa heter Mii Gullo och har naturen precis utanför dörren. Samiskt klingande Vadtsep är en energigivande massage med stretchning.
http://www.fjallnasreserve.com/home/sv

Ramundbergets Fjällspa - På Ramundbergets Fjällgård finns bassäng, bastu, ångbastu, gym och relax. En spa-avdelning med klassiskt utbud samt manikyr, pedikyr och vaxning för den som önskar.
www.ramundberget.se