Tänk på att många försäkringar har undantag för offpist.
Tänk på att många försäkringar har undantag för offpist. Foto: JAN WIRIDEN

Offpist kräver extra försäkring

Det händer inte dig, tänker du. Men plötsligt sitter du där. Med brutet ben och semestern förstörd. Men med lite förberedelse och rätt försäkring kan du känna dig trygg i skidbacken.

– Viktigast är att man har en bra hemförsäkring, det är grunden, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå. 

 I nästan alla hemförsäkringar i dag ingår ett reseskydd som gäller i 45 dagar och ger rätt till ersättning om du skulle råka ut för ett olycksfall. Om du bryter benet i backen kan du exempelvis få alla vårdkostnader betalda eller om du skadar dig i liften och blir sängliggande hela veckan kan du få ersättning för de dagar du missat.

Offpist räknas som mer riskfyllt

 Skulle du dock skadas när du åker offpist är det många försäkringar som inte gäller. Offpiståkning räknas som mer riskfyllt och många försäkringsbolag undantar därför detta i försäkringen. 

 Folksam, If och Salus Ansvar har inte undantag för offpiståkning vilket innebär att deras olycksfallsförsäkringar gäller oavsett var du åker. 

 Har du inte en hemförsäkring som täcker offpiståkning kan du teckna en tilläggsförsäkring. Nere i Alperna är Carré Neige en vanlig tilläggsförsäkring som ger ersättning för alla kostnader som uppstår i samband med skada, även de som sker offpist. 

 Europeiskas semesterersättning ger ersättning för skador som sker offpist om man har guide med sig, men inte annars. Åker du i Sverige finns en utförsåkarförsäkring att köpa på nästan alla skidanläggningar i Sverige. 

Jämför försäkringarna

 Vilken av alla försäkringar som är bäst beror alltså på var du ska åka, hur länge du ska vara borta och hur riskfyllt det du ska göra är. 

 Bäst är att jämföra olika försäkringar själv och titta på vad de innehåller. 

 Men åker man i den vanliga pisten på en vanlig skidresa menar Peter Stark att en tilläggsförsäkring inte tillför så mycket mer. 

 – När det gäller personskador och olycksfall vid skidåkning räcker det gott och väl med en hemförsäkring. Men om man exempelvis blivit bestulen och vill vara säker på att få ut ersättning för lite dyrare saker kan en tilläggsförsäkring ändå vara på sin plats, säger Peter Stark.

FAKTA

Checklista


Kolla att reseskyddet finns med i din hemförsäkring.
Om du kommer att åka offpist, kolla att din försäkring inte har undantag för detta.
Ta med försäkringskassans EU-kort. Det garanterar dig samma vård som medborgarna i landet du besöker. Beställs gratis hos försäkringskassan.
Skriv ner och ta med kontaktuppgifter till ditt försäkringsbolag.
Om olyckan är framme, kontakta ditt försäkringsbolag direkt. Se till att få ett utförligt läkarintyg och spara alla kvitton.

Prisexempel:


Tilläggsförsäkring i åtta dagar för en vuxen person som åker skidor
i Alperna.

Carré Neige
Ersätter alla kostnader i samband med skada. Både i pist och offpist.
Pris: 185 kronor.

Carte Neige
Samma som Carré Neige men gäller hela skidsäsongen.
Pris: 450 kronor.

Europeiskas semesterförsäkring
Ersätter olycksfall, vård, drulle, semestergaranti, resestartsskydd med mera. Täcker inte offpiståkning utan guide.
Pris: 255 kronor.

Utförsåkarförsäkring
Gäller på alla skidanläggningar i Sverige som är anslutna till SLAO. Täcker kostnader i samband med olycksfall i skidbacken. Även offpist.
Pris: 200 kronor/familj och säsong.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande