1 av 9: Skogsåkning och lång säsong i snösäkra Svanstein Ski
<p>Skidåkning vid polcirkeln. Svanstein Ski heter skidanläggningen som ligger nära finska gränsen, 35 kilometer norr om Övertorneå. En gammal polisbil har blivit hopp och räcke i skidbacken. <br></p>
2 av 9: <p>Skidåkning vid polcirkeln. Svanstein Ski heter skidanläggningen som ligger nära finska gränsen, 35 kilometer norr om Övertorneå. En gammal polisbil har blivit hopp och räcke i skidbacken. <br></p> Foto: Susanne Ellingsworth
Svanstein Ski må vara lite utav en doldis i skidsammanhang men berget är högre än till exempel Kungsberget och Romme Alpin.
3 av 9: Svanstein Ski må vara lite utav en doldis i skidsammanhang men berget är högre än till exempel Kungsberget och Romme Alpin. Foto: Susanne Ellingsworth
I Svanstein Ski finns 5 skidliftar, 16 nedfarter och en fin snowpark. Längsta pist är 2,2 kilometer.
4 av 9: I Svanstein Ski finns 5 skidliftar, 16 nedfarter och en fin snowpark. Längsta pist är 2,2 kilometer.
Här finns ingen sittlift, men heller inga liftköer när vi tar ankarliften upp till toppen på berget som har en fallhöjd på 253 meter.
5 av 9: Här finns ingen sittlift, men heller inga liftköer när vi tar ankarliften upp till toppen på berget som har en fallhöjd på 253 meter. Foto: Susanne Ellingsworth
Eftersom Svanstein ligger norr om polcirkeln är snösäkerheten hög och säsongen lång, 21 december till 1 maj.
6 av 9: Eftersom Svanstein ligger norr om polcirkeln är snösäkerheten hög och säsongen lång, 21 december till 1 maj. Foto: Susanne Ellingsworth
Del av Svanstein Skis snowpark. Under säsong går skidbussar hit från Luleå via Kalix och Övertorneå.
7 av 9: Del av Svanstein Skis snowpark. Under säsong går skidbussar hit från Luleå via Kalix och Övertorneå. Foto: Susanne Ellingsworth
<p>Svanstein Ski är känt för sin fina skogsskidåkning och vi såg många som valde att slingra sig fram genom skogen. </p>
8 av 9: <p>Svanstein Ski är känt för sin fina skogsskidåkning och vi såg många som valde att slingra sig fram genom skogen. </p> Foto: Susanne Ellingsworth
<p>Skidanläggningen Svanstein Ski har restaurang, bar och café. <br></p>
9 av 9: <p>Skidanläggningen Svanstein Ski har restaurang, bar och café. <br></p> Foto: Susanne Ellingsworth

Njut av vårskidåkning vid norra polcirkeln

Snösäkert, lång säsong och fin skogsåkning.

Allt om Resors reporter Susanne Ellingsworth kollade in Svanstein Ski, en skidanläggning vid polcirkeln på gränsen till Finland.

Se tv-klippet med härlig vårskidåkning!

I restaurangen ropas beställningarna ut på tre språk. Svenska, finska och engelska blandas med lätthet i Tornedalen som ligger utmed Torne älv på gränsen till Finland i nordöstra Sverige.

Temperaturen ligger på fem plusgrader och solen är med oss när vi spänner pjäxorna för att kolla in skidanläggningen och utförsåkningen vid Svanstein Ski, 35 kilometer norr om Övertorneå.

Det är strax april men eftersom vi befinner oss norr om polcirkeln så är nätterna här fortfarande kalla vilket gör att snön i backarna håller sig härligt krispig hela dagen.

Här finns ingen sittlift, men heller inga liftköer när vi tar ankarliften upp till toppen på berget som har en fallhöjd på 253 meter.

LÄS OCKSÅ: Skidresor – här är stjärnans bästa tips

16 nedfarter

Svanstein Ski må vara lite utav en doldis i skidsammanhang men berget är alltså högre än till exempel Kungsberget och Romme Alpin. Här finns 5 skidliftar och 16 nedfarter. Längsta pist är 2,2 kilometer. Det finns backar som lär passa de flesta och även en fin snowpark.

Svanstein Ski säger själv att deras off-pist-åkning är i toppklass och visst ser vi en hel del som väljer att slingra sig fram genom skogen.

Restaurangen bjuder på klassisk grillmat som hamburgare, korv och pizza. De dagar vi var här fanns även olika soppor och ”Dagens” att välja bland. Barnmeny med grillkorv, pommes frites och dryck kostar 50 kronor. Men vi hade gärna sett någon lokal rätt på menyn. Var är renköttet?

LÄS OCKSÅ: Njut i en mysig fjällby – mer än bara skidor

Snösäkert

Vi fick ett trevligt bemötande överlag. Så även i skidshopen som däremot inte har något större utbud av utrustning för uthyrning, så skidproffset gör bäst i att ta med egna skidor.

Prisexempel för liftkort är 2 dagar, 500 kronor för vuxna och 320 kronor för barn, 7–14 år.

Eftersom Svanstein ligger norr om polcirkeln är snösäkerheten hög och säsongen lång. De öppnade den 21 december och stänger 1 maj.

Under säsong går skidbussar från Luleå via Kalix och Övertorneå.

För den som föredrar längdskidåkning finns 15 mil preparerade spår i det vackra landskapet.

LÄS OCKSÅ: Påskresa – prisvärda resor under lovet

 

Noterat: I Tornedalen pratas förstås även Meänkieli, Tornedalsfinska, ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande