Johan Jonsson tar luft i Rossland, en av Kanadas riktiga pärlor.
Johan Jonsson tar luft i Rossland, en av Kanadas riktiga pärlor. Foto: Christian Åslund

Kanada - din guide till backarna

Den kanadensiska provinsen British Columbia är lika stor som Tyskland, Frankrike och Spanien tillsammans. De bästa skidorterna ligger dock samlade på en betydligt mindre yta. Här är russinen i snökakan.

Att åka på skidsemester till Kanada är inte alls så krångligt som många tror. Resan är lite längre än till Alperna, men väl där vägs detta oftast upp av den underbara snön och det gemytliga folket.

 Vi skulle tillbringa knappt tre december- och januariveckor i Kanada. Målet var att hitta den bästa skidåkningen. 

 Vi flög till Vancouver, och drygt 60 mil österut låg det första stoppet. Där hyrde vi en bil och lät snörapporterna styra resan. 

Red Mountain

 Ett par kilometer utanför den slumrande småstaden Rossland ligger en av Kanadas riktiga pärlor. Red Mountain är ett ganska litet system, men terrängen är desto mer tilltalande. Skidåkningen sker i alla väderstreck, och snön är ofta djup och fluffig. Inte ens den som gillar att carva blir besviken – pisterna är välpreparerade och slingrar sig böljande fram mellan skogsdungarna.

 Rossland är en charmig håla i ordets positiva bemärkelse. Snöhögar överallt och hängande gatlampor som vajar i vinden. Sunshine Café ligger på byns huvudgata, och där serverar de stadiga frukostar för alla smaker. Kött och fett för de som vill, fräscha smoothies för de nyttiga.

 Uppe vid skidanläggningen finns många nybyggda, otroligt fina boendealternativ. Stilen skulle man kunna kalla kanadensisk lyx – rustikt, men med alla bekvämligheter. Allt från enrummare till stora lägenheter finns, och priserna landar runt 665 kronor per person. Ett billigare alternativ är The Flying Steamshovel, som ligger nere i Rossland. Ett dubbelrum kostar från 590 kronor per natt.

Fernie

 Ytterligare drygt 30 mil österut ligger svenskfavoriten Fernie. Både skidsystemet och byn är större och mer kommersialiserat än vår första destination. Självklart både på gott och ont.

 Någon gång under sin tid i Kanada bör man bo på ett Super 8 Motel, just för att det är så otroligt nordamerikanskt. Det i Fernie är ett bra alternativ, och kostar drygt 665 kronor för ett dubbelrum inklusive frukost. Den mesta av offpiståkningen i Fernie hittar man i de fem ”bowls” som ligger ovanför systemet. Många av åken måste man knata en bit för att nå, även om åkningen under trädgränsen också är rolig. Bestämmer du dig för att hika upp till några av de större åken, är det viktigt att du kontrollerar rådande snöförhållanden med skidpatrullen innan.

 När du är i Fernie är det ingen dum idé att ägna en kväll åt hockey, trots att du är på skidsemester. Fernie Ghostriders juniorlag är riktigt bra, och stämningen på derbymatcherna är helt otrolig. Gå dit, drick öl ur plastmugg och skrik dig hes. Mer kanadensiskt än så blir det inte.

Kicking Horse

 Utanför gruvstaden Golden, drygt 30 mil norr om Fernie, ligger skidorten med tredje största fallhöjd i Kanada – Kicking Horse. Det är ett stort skidområde med otroliga möjligheter, inte minst för offpistskidåkning, och området är känt för sitt ”Champagne Powder”. Från botten av skidområdet kan man bekvämt ta gondolen Golden Eagle Express ända upp till toppen. Ett tips är sedan att fortsätta tillbaka under liften, för att efter några hundra meter vika av mot höger genom den lagom glesa skogen. Glädjetjut utlovas.

 När benen börjar kännas möra och lunchen närmar sig, finns det i Kicking Horse ett ovanligt bra utbud av restauranger. Vill man ha en upplevelse i världsklass, finns dock bara ett alternativ – Eagle’s Eye Restaurant. Ett stenkast från avstigningen på Golden Eagle Express kan man avnjuta en riktigt bra lunch, till en minst lika bra utsikt.

 Längs Highway 1, ett par kilometer utanför Golden, ligger många motel, där dubbelrummen kostar runt 665 kronor.  Lite finare (och dyrare) bor man uppe vid anläggningen. Från ungefär 1400 kronor per natt och uppåt för två personer, kan man åka skidor ända hem till Glacier Mountaineer Lodge, som ligger vid foten av Golden Eagle Express.

Whitewater

 Inte långt från Red Mountain ligger den gamla hippiestaden Nelson, och två mil utanför den skidorten Whitewater. De två liftarna är gamla och rangliga. Hit åker man för skidåkningens skull. Mellan stora granar kryssar man fram, och miljön är magisk. Ett åk heter till och med Enchanted Forest – Förtrollade skogen.

 Flera av Hotellen i Nelson erbjuder Ski + Stay-paket – boende med liftkort inkluderat. Prestige Lakeside Resort har precis sänkt sina priser, och erbjuder ett boende plus liftkort i Whitewater från cirka 700 kronor per dag och natt.

 Är man i krokarna kring Nelson, bör man verkligen överväga att lägga en dag på catskiing. Det innebär att man åker ut i vildmarken, och där blir skjutsad till toppen av alla backar i en varm, omgjord pistmaskin. Det kostar lite extra, men är ofta värt varenda krona, eftersom man slipper frysa i någon liftkö, och garanterat får den bästa åkningen, utan konkurrens om pudersnön.

Whistler

 115 km norr om Vancouver ligger Whistler, som i skidmedier brukar prenumerera på titeln ”Nordamerikas bästa skidort”. Många anser den vara världens bästa. Dess styrka är variationen, och här finns någonting för alla – en av världens bästa terrängparker, branta pister, barnbackar, skogsåkning och hög alpin terräng.

 Åkningen sker på två separata berg – Whistler och Blackcomb. Dessa blev 2008 hoplänkade av Peak 2 Peak Gondola, som är en 4,4 kilometer lång lift mellan de två bergen. Som högst är man hisnande 426 meter över marken.

 Staden Whistler är även den otroligt varierad. Det är en skön mix av lyxhotell och billiga hostels, limousiner och skitiga jeepar, Dom Pérignon och happy-hour-öl. Boende kan man hitta i alla prisklasser.

 Byns finaste hotell är Fairmont Chatueau Whistler. Vill man bo där får man betala knappt 2000 kronor per person inklusive frukost, för det billigaste alternativet. Vill man bo en bit utanför pulsen i Whistler, är Pemberton Valley Lodge, tre mil utanför staden, ett prisvärt alternativ. Ungefär 995 kronor betalar man för en minisvit, med ett sovrum och kök/vardagsrum.

 Att hitta riktigt bra sushi på en skidort brukar vara svårt. Sushi Village erbjuder dock detta.

 

 

Text av: Johan Jonsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!