Engelberg – himmelska åk på "Änglarnas berg"

"Änglarnas berg" är ett puderparadis som serverar lättillgängliga åk i världsklass.

Foto: Oskar Enander

1 av 4: "Änglarnas berg" är ett puderparadis som serverar lättillgängliga åk i världsklass.

<p>Om än byn är en pärla är det skidåkningen vi vallfärdar till Engelberg för.</p>

Foto: Ali Cinek

2 av 4: <p>Om än byn är en pärla är det skidåkningen vi vallfärdar till Engelberg för.</p>

<p>Visst finns det pister i Engelberg. men de är relativt få till antalet.</p>

Foto: Jenny Holmqvist

3 av 4: <p>Visst finns det pister i Engelberg. men de är relativt få till antalet.</p>

<p>Bergsguiden Daniel Perret njuter av ett fint åk i orörd snö.<br></p>

Foto: Jenny Holmqvist

4 av 4: <p>Bergsguiden Daniel Perret njuter av ett fint åk i orörd snö.<br></p>

Engelberg är den gemytliga lilla schweizaren som blivit en riktig svenskjätte.

Hit vallfärdar skidåkare med törst på utmaning och hunger för offpist.

"Änglarnas berg" är ett puderparadis som serverar lättillgängliga åk i världsklass.

Och mättar de mest svultna skidben.

Andra har också läst

Men barnfamiljer med gröna alpnerver göre sig icke besvär. Det finns bara några enstaka blå pister i Engelberg och ett övertal i rött och svart, kuperade och smala och en match mot mjölksyra och trängsel.

Nej, till Engelberg söker sig skidåkare som vädrar utmaning. Och kanske allra helst utanför pisten. "Änglarnas berg" är känt för sin fina offpist. Att skidorten därtill är särskilt snösäker är en lyckad kombo som får entusiasterna att jubla.

– Här i Engelberg finns många lättillgängliga, stora åk. Med rätt kunskaper, stighudar och rep är möjligheterna till upplevelser oändliga, säger Daniel Perret, 28, vår bergsguide för dagen.

Många av skidivrarna kommer från Sverige. Engelberg är omåttligt populärt bland oss svenskar och har under åren blivit något av ett svensktillhåll. Flera av hotellen har svenska ägare och det svenska språket klingar nästan mer frekvent än schweizertyskan.

Vem har inte hört talas om Ski Lodge? Skidhotellet är för oss svenskar i princip synonymt med Engelberg. Och har man inte råd att checka in, prisklassen ligger en bit över budgetnivå, så rekommenderas en middag på charmiga restaurangen Konrad. En populär och avslappnad mötesplats med skandinavisk meny á la lite snofsigare husmanskost.

Brunni och Titlis – varandras motsatser

Men om än byn är en pärla är det skidåkningen vi vallfärdar till Engelberg för. Den är fördelad på två områden; Brunni på sydsidan och Titlis på den norra. Är man en solskensåkare söker man sig med fördel till Brunni under förmiddagen och lämnar Titlis åt eftermiddagsåken. Värt att känna till är att det efter snöfall kan bli lätt hysteriskt på Titlis som är kändisen av de två.

– Vi kallar Brunni för "the sunny side" och Titlis för "the dark side", berättar Daniel och fortsätter:

– Och vill man dra det lite längre kan man jämföra med filmen "Sagan om Ringen". Brunni är "The Shire" med mycket sol, trevliga backar, rolig skogsåkning och alpstugor överallt. Medan Titlis är "Mordor", mörkt med mycket skugga, djup snö och branta, högalpina åk.

Vi inleder en strålande solig dag i skuggan och kallsnön på just Titlis. Bland de första upp kliver vi in i den långsamt roterande kabinliften Rotair som bjuder sina besökare på vyer i 360 grader. Skådespelet när vi kliver ut 3020 meter över havet är magnifikt.

Foto: Roger Gruetter

Rotair roterar i 360 grader under färden upp på Titlis.

Något inte bara vi svenskar har upptäckt. Det är oerhört populärt bland turister från asiatiska länder att åka upp i liften för enkom utsikten – och åkturen upp. När jag själv står en stund och hänförs av det gnistrande bergslandskap som breder ut sig vid mina fötter flockas en grupp asiatiska damer runt mig. De pekar på min hjälm och ivriga händer drar den av mitt huvud. Sedan skickas den runt i det fnissande sällskapet, alla vill prova och låtsas vara en äkta "freerider" - på bild. Det tar sin lilla tid innan jag bestämt får be om hjälmen tillbaka. Vi har ju åk att utforska!

Steinberg – vacker men förrädisk

Efter att Daniel testat nivån på gruppen ger vi oss ut på glaciären Steinberg. Vi får tydliga direktiv om att följa i närheten av hans spår och inte ta ut svängarna för mycket. Glaciären är fylld av förrädiska sprickor och ett felval kan få ödesdigra konsekvenser.

– Att åka skidor på glaciären är otroligt vackert. Samtidigt gäller det att vara försiktig. Om du är osäker, fråga en bergsguide om de aktuella förhållandena och följ aldrig någon annans spår. Du vet inte var de slutar, förmanar Daniel innan vi fortätter ner över glaciären.

Vi stannar till vid ett rejält överhäng där den turkosblå isen skjuter fram. Daniel berättar att bara på ett par år har glaciärisen smält med en alarmerande hastighet. Och att även natursnön har minskat. Men just i dag är snön generöst tilltagen och smeksamt förlåtande trots att vi är långt ifrån de första som lägger spår på Steinberg.

Foto: Jenny Holmqvist

Vår guide Daniel berättar att glaciären smälter med en alarmerande hastighet.

Galtiberg är en värsting till offpistkändis

Men om du som jag delar passionen för offpist vet du att det ändå är något visst med att få repa orörd snö. Daniel är snabb att hörsamma vår tysta önskan och vi styr mot Jochpass och Jochstock. Härifrån får vi ta skidorna på axeln och gå en bit. "Earn your turns" brukar det heta. Förvisso är offpisten nästan löjligt lättillgänglig i Engelberg. Men för det där lilla extra får man vara beredd att slita lite. Och visst är det värt varje tungt andetag i den tunna luften. Vi når strax ett öppet fält utan ett endaste spår. Adrenalinet kickar in och rensar raskt bort tröttheten i låren. Den kalla snön viskar runt benen och den moderata lutningen ger lagom skjuts i svängarna. Det är idel breda grin och möra ben när vi så småningom kommer ner och tar sikte på lunchen på Titlis panorama restaurant. Aldrig har väl en kycklingsallad smakat godare. Och inte bara eftersom min kropp fullkomligen vrålar efter påfyllning. Den ÄR bra!

Eftermiddagen avslutas med en riktig värsting med offpistmått mätt. Galtiberg är med sin fallhöjd på 2000 meter Engelbergs längsta åk.

– Det är ett utmanande åk som inte är helt lätt att hitta. Galtiberg bjuder till en början på stora ytor med fin lutning i en spännande terräng intill Titlis häftiga nordvägg. Och man njuter av otroligt vackra vyer hela vägen ner till dalen, säger Daniel.

Snön är fortfarande fin trots den sena eftermiddagen. Dock är benen inte fullt lika förstående efter dagens äventyr och det är ett gäng stumma åkare som harvar sig utför och stannar till för att vila än här än där. Daniel jagar på oss lite lätt och hotar med att solen ska hinna gå ner innan vi är nere. Vi klår mörkret men missar sista bussen efter den snåriga skogsduell som Galtiberg avslutas med innan man når dalgången. Tur att det finns flera taxibolag som gärna kör vilsna skidåkare tillbaka till byn.

Foto: Damian Cromwell

Engelbergs längsta offpiståk bjuder på 2000 fallhöjdsmeter.

Säkerhet och kunskap är A och O

Att anlita en guide är en förutsättning för att få ut det mesta av sin vistelse i Engelberg. Om du inte råkar vara tjenis med lokalbefolkningen som känner berget som sin egen ficka. Att vistas utanför markerade nedfarter innebär en viss risk då terrängen inte är säkrad. Kunskap och kännedom om området är A och O när det kommer till friåkning. En konsekvens av dagens utrustning med bredare skidor och bärande form är att allt fler dristar sig till utflykter i offpisten. Många utan det kunnande som är nödvändigt om olyckan skulle vara framme.

I Engelberg är friåkningen så populär att man beslutat sig för att arbeta proaktivt för att öka medvetenheten hos åkarna som vistas på berget.

"Snow and safety days" är ett initiativ där gäster som bor över på hotell erbjuds en dag gratis med bergsguide, en lavinkurs samt en kvällsupplevelse där man turar på skidor upp på berget, äter en gemensam middag för att sedan skida ner tillsammans under månsken och med pannlampa.

Under säsongen erbjuds ett antal tillfällen som man som gäst kan boka in sig på

– Engelberg är en känd offpistdestination så vi vill ge våra gäster en gratis utbildning i säkerhet på berget – i förebyggande syfte, förklarar Janicke Svedberg på Engelberg-Titlis Tourismus AG.

– Vår förhoppning är att våra gäster ska kunna njuta av den vackra naturen och berget på ett så säkert sätt som möjligt.

Och visst är det lätt att njuta. Stora åk på "Änglarnas berg" är ett himmelskt nöje. Ännu en svensk sällar sig till skaran som tillber Engelberg...

 

LÄS OCKSÅ: 10 måsten du inte får missa i Alperna

 

GUIDE ENGELBERG

ÄTA

* Bergrestaurant Flühmatt

Gemytligt och genuint en bit upp på berget på Brunnisidan. I fem generationer har familjen Hurschler-Häcki drivit denna lilla bergsrestaurang med lågt i tak och rustik inredning. Maten är även den av det rejäla slaget. Specialiteten Engelberger Älplermagronen fyller på uttömda skidreserver med råge. En rätt bestående av ost, pasta, potatis och lök i en härligt mättande röra. Serveras med äppelmos!

Flühmatt, 6390 Engelberg, Schweiz

Foto: Christian Perret

Flühmatt är en gemytlig restaurang på berget.

* Brasserie Konrad på Ski Lodge

Hemlängtan? På charmiga restaurang Konrad på svenskägda Ski Lodge serveras lite snofsigare husmanskost. Det är svårt att inte känna sig som hemma när i princip alla – såväl gäster som restaurangpersonal – talar svenska. Missa inte skidåkarmenyn på tre rätter som är ny varje dag.

Erlenweg 36, 6390 Engelberg, Schweiz

* Spannort restaurant by Björling

Ytterligare en restaurang med skandinaviska influenser. På Spannort satsar man på närproducerat och man gör allt själva, från smöret till såserna. Hög kvalitet på maten utan att gräva ett djupt hål i plånboken.

Dorfstrasse 28, 6390 Engelberg, Schweiz

* Restaurant Alpenclub

En klassisk restaurang i byn som ligger längs huvudgatan Dorfstrasse. Här serveras mycket och rejäl mat för den som är hungrig. Testa den populära pizzan eller beställ in en Cordon Bleu.

Dorfstrasse 5, 6390 Engelberg, Schweiz

 

NÖJE

* Hoheneck

Hotell Hohenecks bar är ett populärt kvällshäng som har liveband hela vintersäsongen. Bra drag om man gillar att trängas lite.

Dorfstrasse 4, 6390 Engelberg, Schweiz

* Ski Lodge

Vill du ta det lite lugnare är loungen på Ski Lodge ett alternativ. Träffa likasinnade och diskutera skiddagen tills du stupar i säng.

Erlenweg 36, 6390 Engelberg, Schweiz

* Spindle

Spindle är en av de äldsta nattklubbarna i Schweiz. Eller rättare sagt, Spindle är ett disko! Enligt traditionen är det alltid knökfullt här den 25 december. Men temperaturen är hög alltsomoftast.

Dorfstrasse 5, 6390 Engelberg, Schweiz

 

BOENDE

* Ski Lodge

Svenskhotellet framför andra. Det hör nästan till att checka in på Ski Lodge när man som svensk reser till Engelberg. Om man har råd med den lite högre prisklassen.

Erlenweg 36, 6390 Engelberg, Schweiz

* Berghotel Trübsee

Bo med bästa läge högt uppe på berget. Detta spektakulära hotell har nyligen renoverats och de 37 rummen har inretts i naturliga material i en sober färgskala. Avnjut en generöst tilltagen frukostbuffé efter en god natts sömn i hög alpluft för att sedan kliva rakt ut i pisten i skidområdet Titlis.

Halvvägs upp på berget mellan Engelberg och toppstationen på Titlis

* Spannort

Spannort är ett 3-stjärnigt hotell med känslan av 4. Nyligen öppnade systerhotellet Spannort Inn som är ett billigare alternativ åt vandrarhemshållet. Här kan du övernatta från 50 CHF per person.

Dorfstrasse 28, 6390 Engelberg, Schweiz

* Lägenheter

Reser du i ett sällskap om mer än fyra och planerar att stanna i några dagar är lägenhet ett prisvärt alternativ.

 

MISSA INTE

* Klostret

I Engelberg vid foten av skidområdet Brunni ligger ett vackert kloster som fortfarande är verksamt. Kika in i kyrkan som är öppen för allmänheten eller följ med på en guidad tur i klostret till priset av några Schweiziska franc. Missa inte den egna osttillverkningen och butiken där du kan köpa med dig godsaker hem.

Foto: Christian Perret

I Engelberg finns ett verksamt kloster.

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande