Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Typ av resa>Vinterguiden

Publicerad 3 feb 2011 14:16

Bli alpfrälst i Sankt Anton

<span>Den klassiska alporten, en del av Ski Arlberg, kallas ofta skidåkningens vagga och lockade redan tidigt nyfikna skidpionjärer från världens alla hörn.</span>

Den klassiska alporten, en del av Ski Arlberg, kallas ofta skidåkningens vagga och lockade redan tidigt nyfikna skidpionjärer från världens alla hörn.

1/3

Foto: TVB Sankt Anton am Arlberg/Josef Mallaum

<span>Mysig by med pulserande nattliv</span>

Mysig by med pulserande nattliv

2/3

Foto: TVB Sankt Anton am Arlberg

<span>Sankt Anton är känt för sin fina offpiståkning.</span>

Sankt Anton är känt för sin fina offpiståkning.

3/3

Foto: Tvb St. Anton Am Arlberg

En av världens första skidorter har etsat sig djupt in i den svenska skidsjälen.
Sankt Anton am Arlberg är favoriten framför andra.
Och visst är det snudd på omöjligt att inte bli alpfrälst.

Gemyt, pulserande party och sensationellt bra utförsåkning.
Svårare än så behöver det inte vara att sätta svenska skidhjärtan i brand.
Sankt Anton am Arlberg är tyrolerpärlan vi älskar att återvända till.
Den klassiska alporten, en del av Ski Arlberg, kallas ofta skidåkningens vagga och lockade redan tidigt nyfikna skidpionjärer från världens alla hörn. Det var hit vår egen Olle Rimfors reste under 30-talet talet för att lära av legenden Hannes Schneider innan han tog nya och banbrytande utförstekniker till Sverige och Riksgränsen.
Och som en av världens första skidorter är Sankt Anton en alpby med traditioner. Redan 1901 grundades Arlberg Ski Club. 1937 öppnade ortens första kabinbana med en liftkapacitet på 210 personer i timmen.
Vinterturismen växte explosionsartat och Sankt Anton blev snabbt ett namn att räkna med i skidsammanhang. Men utvecklingen sackade efter och år av tuff turism höll till slut på att stjälpa den anrika skidorten. 2001 kom den stora vändningen när Sankt Anton stod värd för alpina VM. Stora delar av systemet moderniserades med nya och högteknologiska liftar. Dessutom flyttades järnvägen som tidigare skar rätt genom byn.

Rendl är drömmen för piståkare

Det nödvändiga ansiktslyftet blåste nytt liv i en anläggning på tomgång och ambitionen att hålla sig i framkant på skidmarknaden har hängt med sedan dess. Lagom till förra säsongen byggdes en ny kabinlift upp på det soldränkta grannberget Rendl. Säsongarskaran viskar om oupptäckt offpist och pisträvarna vittnar om böljande nedfarter. Systemets skogsklädda nordsidor är dessutom inte fullt lika utsatta de dagar då Kung Bore drar fram på sitt värsta humör. Här finns även Sankt Antons enda snowpark.
- Rendl är drömmen för alla pistskidåkare. Särskilt under eftermiddagen då solen har letat sig runt berget och öser in över systemet, säger Harry Wolf.

Valluga Grat för offpistfantasten

Men för att till fullo förstå skidortens beryktade storhet är det ändå från hjärtat man bör ställa kompassen.
Välj att dröja kvar vid sittliften upp mot Gampen och Kapall. Smala, kuperade och hyfsat krävande löpor ger även tåliga skidben en match om mjölksyran.
Här hittar du eldprovet Kandahar – en illsvart dräpare. Här gick det berömda Kandaharracet redan 1928. Och den var förstås paradpist även under VM 2001.
Nybörjare och barnaskaror tar med fördel sikte bort mot Nasserein. Barnområdet är ett av Europas allra största och ett Mecka för stora och små som aldrig stått på skidor förr.
Eller så gör du som de allra flesta och kliver in i hypermoderna Galzigbahn. Gondolen pumpar upp tusental gäster i timmen för vidare färd ut i det vidsträckta systemet med 280 km pist och minst lika mycket offpist att upptäcka. Området runt Valluga Grat är det självklara valet för den som mästrar det sistnämnda. Här finns otaliga möjligheter att bryta mark utanför markerade nedfarter. Men upp till toppnoteringen Valluga på 2811 m ö h är du bara välkommen för utsikten eller i sällskap av guide om det nu är så att du vill skida ner.
- Många kommer till Sankt Anton just för offpisten. Den håller världsklass samtidigt som den är otroligt lättillgänglig. Det finns hundratals alternativ som passar allt från nybörjaren till den riktigt duktiga skidåkaren, berättar Harry Wolf.
- Jag har jobbat som guide här i över 10 år och det finns fortfarande ställen jag inte har åkt på, fortsätter han innan vi tar oss an Valluga North, en av de brantare kändisarna i sammanhanget.

Charmiga St Christoph

För pistskidåkaren finns istället flera snälla favoriter ner mot ljuvligt charmiga St Christoph. Den lilla grannbyn hyser dessutom ett av dalgångens mesta måsten. Pricka in en lunch på legendariska Hospiz Alm. Traditionellt så det förslår med Alpernas största vinkällare.
Skida vidare hela vägen bort till Stuben – pist 17 vill du inte missa. Och låt dig inte avskräckas av det skuggiga nordläget eller det faktum att liftarna känns modell medeltida i den här delen av systemet. Se till att skaffa dig ett trevligt liftsällskap och ditt tålamod belönas med långa och svepande pister ner från Albonagrat. Att Stuben dessutom är något av en puderfälla som ofta glöms bort gör det absolut värt mödan. Så vill du slippa hetsen runt Valluga Grat efter snöfall är det just hit du ska styra.
Ski Arlberg är enormt men samtidigt otrolig tillgängligt – undantaget de angränsande orterna Lech och Zürs dit du tar dig med buss eller tåg.

Taps, Krazy Kangaruh och Mooserwirt

Men lika snabbt och smidigt som det är att komma ut i systemet under morgonkvisten. Lika tufft och överjävligt är det att skida tillbaka när dagen börjar lida mot sitt slut.
Alternativen till reträtt en mager historia. Att genomlida Happy Valley är ett nödvändigt ont om du har din bas i Sankt Anton. Namnet till trots en mardrömsdalgång under sena eftermiddagen som får den mest hugade skidåkare att svära högt, vilja kasta utrustningen åt sidan och traska ner den sista biten till belöningen på afterskin.
För det är på afterskin som varje skidåkare värd namnet obligatoriskt viker in efter en dag på berget. På en liten hylla strax ovanför Galzigbahns dalstation trängs ökända barer som Taps, Krazy Kangaruh och Mooserwirt. Och att säga att stämningen är hög vore en underdrift. Partyt är helt uppåt väggarna - alla dagar i veckan. Umpa-bumpa, spontan pjäxdans och ölsejdlar i enlitersklassen. I Sankt Anton står nattlivet fortfarande högt i kurs hos besökarna trots enträgna försök att tvätta bort kalasstämpeln.
Och svårare än så behöver det inte vara att sätta svenska skidhjärtan i brand.
Gemyt, pulserande party och sensationellt bra utförsåkning.
Sankt Anton am Arlberg är tyrolerpärlan vi älskar att återvända till.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat