Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

12 måsten i Alperna och Pyrenéerna

Högalpin terräng, långa åk, soldränkta backar och fantastisk snö.

Tignes, Val Thorens, Adorra, Baqueira-Beret och Candanchú är några av favoriterna i Alperna och Pyrenéerna. 

Här kommer nio toppdestinationer i Alperna och tre i Pyrenéerna, med skidåkning för alla smaker. 

Något som är enormt charmigt med Andorra är att liftsystemet kopplar ihop ett stort antal små byar Foto: Shutterstock

1. Andorra – Pyrenéerna

 

Furstendömet Andorra är ett litet, skattebefriat skidåkarparadis i hjärtat av Pyrenéerna. Här finns det framför allt två skidorter som sticker ut, Vallnord och Grandvalira. Tillsammans bildar de ett enormt liftsystem med 210 kilometer pister i alla svårighetsgrader.

Något som är enormt charmigt med Andorra är att liftsystemet kopplar ihop ett stort antal små byar. Du kan välja att bo i någon av dem och i princip alltid ha ski in/ski out. Snötillgången är så stabil i Andorra att både Freeride World Tour och den alpina världscupen lägger deltävlingar där, dessutom kan landet stoltsera med 300 soldagar per år.

Så om du undrar varför du ska besöka denna skattebefriade skidåkarpärla är svaret enkelt. Fantastisk torr snö som faller på nätterna, soliga dagar, massor med perfekt preparerade pister, extremt rolig offpist-terräng och billiga priser. Dessutom, om du har tur, kan du råka dela lift med den svenska superskidåkaren Henrik Harlaut som har bosatt sig i Andorra och fått en park uppkallad efter sig.

Hitta hit: Flyg till Barcelona, transfer med researrangören. Svensk researrangör: Quality Travel.
skiandorra.ad/en/

 

Val Thorens anses vara Alpernas högst belägna skidort. Foto: Shutterstock

2. Val Thorens, Frankrike – Alperna 

 

Val Thorens är en annan skidort som ligger svenskarna varmt om hjärtat. Och i likhet med Tignes är Val Thorens byggt för skidåkarnas skull. Här bor du mitt i backen och du kan sladda in i afterskin hur enkelt som helst. Val Thorens anses vara Alpernas högst belägna skidort, byn ligger på 2300 meter över havet och är omringad av toppar som är 3000 meter eller högre. Landskapet är därför storslaget. Liftsystemet i Val Thorens är smart draget och pisterna här är mumma för dig som älskar carving. För ett riktigt skönt offpiståk tar du liften Boismint och när du går av så skråar du till höger.

Ta sikte mot den stora sjön Lac du Lou, som ger namnet till åket. Välj spår efter förmåga. Efter sjön fortsätter du ner till nästa by, Les Menuires och tillbaka in i liftsystemet.

Val Thorens är en rätt ungdomlig ort med bra nattliv och rolig afterski. Ett av de mest klassiska ställen för svenskt häng är hotell Tango, grym afterski med utsikt.

Hitta hit: Flyg till Grenoble eller Turin. Paketresor med bland annat STS Alpresor, Langley Travel och Nortlander.
valthorens.com 

 

Byn ligger vid sjön och är ett måste att besöka. Foto: Shutterstock

3. Zell am See, Österrike – Alperna 

 

Kombinera fantastisk åkning med underbar utsikt över sjön Zell och du har en härlig sportlovsvecka framför dig. I Zell am See har du mycket fina pister och riktigt bra offpiståkning i gles och brant skog. Inte så lätt att hitta alla gånger så fråga en local.

Vi hade turen att dela liftstol med en snowboardåkare som kollade på våra feta skidor och undrade om vi gillade offpist, "yes" sade vi och han sa "follow me" och vi fick en fantastisk dag med massor av orört puder. Byn ligger vid sjön och är ett måste att besöka, här kan du ta en härlig promenad, köpa belgiska våfflor i gatustånd och uppleva en gammal och fin österrikisk pärla. När du besöker Zell am See får du även tillgång till Kaprun på liftkortet, som bjuder på fin åkning i glaciären, både i och utanför pisten.
 


Hitta hit: Flyg till Salzburg. Paketresor med bland annat Lion Alpin, Nortlander och STS Alpresor. 

zellamsee-kaprun.com

 

 

Den höga höjden gör att Tignes är som en enda stor öppen lekplats för offpiståkning mellan pisterna. Foto: Shutterstock

4. Tignes, Frankrike – Alperna 

 

Tignes, granne med välkända Val d'Isère, är en modern skidort. Att en skidort har byggts just för att åka skidor har sina klara fördelar. Du har alltid nära till en lift och systemet är optimalt utnyttjat för åkningen. All service från mataffär till skidhyra, guider och turistinfo, afterski, restauranger och nattliv finns nära tillhands. Det är enkelt att vara skidåkare i en ort som ligger på 2100 meter över havet med skidåkningentillgängligt överallt. Den höga höjden gör att Tignes är som en enda stor öppen lekplats för offpiståkning mellan pisterna.

Vill du köra lite mer utmanande åkning ska du ge dig på Fingers, facet som ligger precis söder om Tignes De Lac. Svenska researrangörerna Langley Travel startade sin verksamhet just här och hette till en början Ski Tignes innan de bytte namn på 90-talet. En klassisk fransk/svensk skidort med andra ord!

Hitta hit: Flyg till Genéve och sedan drygt två timmars transfer till Tignes. Paketresor med bland annat Langley Travel och Nortlander.

en.tignes.net/

 

Schladming ligger i de östra Alperna. Foto: Shutterstock

5. Schladming, Österrike – Alperna 

 

Förbered dig på österrikiskt gemyt och pister i världsklass. Schladming ligger i de östra Alperna liksom Wagrain och även här går åkningen under trädgränsen, för det mesta. Skidåkningen sker på fyra olika berg Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling och Reiteralm viket ger dig massor med kilometer pister att välja mellan. Vi besökte Planai med höga förväntningar, dels har den alpina världscupen ett stopp här varje år och dels stod Schladming som värd för VM 2013.

Vi blev inte besvikna, pisterna är långa, välpreparerade och bjuder på stor variation. Dessutom är liftsystemet modernt och effektivt så du får mycket åkning och lite kötid för pengarna. Gillar du afterski ska du inte missa Hohenhaus Tenne, det ryktas att det är Alpernas största afterski och att de säljer mest öl per säsong. Party!

Hitta hit: Flyg till Salzburg. Paketresor med bland annat Lion Alpin och STS Alpresor. 

schladming-dachstein.at/sv

 

Lenzerheide är omringat av höga berg. Foto: Shutterstock

6. Lenzerheide, Schweiz – Alperna 

 

Lenzerheide är en skidort med stort S. Omringad av höga berg som bjuder på en varierad lekplats för alla som älskar skidåkning oavsett om det är längd, pist eller offpist som gäller. Infrastrukturen här är suverän och kombinationen av en levande och relativt sett stor by med supermoderna faciliteter gör det enkelt att vara skidåkare. Lenzerheide är dessutom ihopkopplad med grannorten Arosa genom kabinbanan Urdenbahn. Sammantaget får du extremt många kilometer pist på ett och samma liftkort, i ett område som brukar slå rekord i antal soldagar och snömängd. Gillar du offpist har du här enorma öppna ytor att leka lusten av dig. Om du gillar längd så måste du bara testa Biathlon Arena, där kan du både träna i fina spår och testa skidskytte. 

 

Om du besöker Lenzerheide får du inte missa ett stopp på restaurangen och gästhuset Crest'ota, du kan sladda in direkt från pisten för lunch eller afterski, eller klä dig lite finare på kvällen och få en fantastisk middag hos värdarna Andrea och Gianx.

Hitta hit: Flyg till Zurich, tågtransfer till Lenzerheide. Paketresor med svenska Active Ski Travel.
arosalenzerheide.swiss

 

 

Candanchú i Aragón är en fin skidort. Foto: Shutterstock

7. Candanchú, Spanien – Pyrenéerna

 

Pyrenéerna är en vacker bergskedja vid gränsen mellan Frankrike och Spanien. Mindre känd bland svenska skidåkare, men här finns det skidåkning i världsklass bland höga berg och enorma "benknäckar"-gamar som cirklar uppe i det blå.

Candanchú i Aragón är en fin skidort som har två sidor, dels det fina liftsystemet med många röda pister samlade högre upp och ett stort antal blåa och gröna pister för de minsta på lägre höjd. På den andra sidan av Candanchú finns den vilda naturen och ett enormt utbud av toppturer. Här har du massor av fina åk ovanför trädgränsen. Mitt hetaste tips är att kontakta Refugio Pepe Graces med dess topptursgalne ägare Mateo. Du kan i princip spänna på hudarna direkt utanför dörren och få ett äventyr att berätta för dina barnbarn om.
Dessutom får du allt som Spanien har att erbjuda när det gäller god mat, cider och härliga människor.

Hitta hit: Flyg till Barcelona eller San Sebastian, hyrbil eller buss till Candanchú.
candanchu.com

 

Här åker du på berg som sträcker sig uppåt 2500 meter över havet. Foto: Shutterstock

8. Baqueira-Beret, Spanien – Pyrenéerna

 

Barcelonabornas val när det gäller skidåkning. I de katalanska Pyrenéerna hittar du skidorten som egentligen är tre skidorter sammankopplade, Baqueira, Benet och Bonaigua.
Området är Spaniens St. Moritz fast utan trängsel eller liftköer. Här åker du på berg som sträcker sig uppåt 2500 meter över havet och som bjuder på långa och fina åk på över 1000 fallhöjdsmeter. Det mesta av åkningen sker ovanför trädgränsen och därför är landskapet högalpint och spektakulärt. Även längdåkaren hittar mycket fina spår i Baqueira-Beret. Precis som i resten av Pyrenéerna ger den rikliga snötillgången och det stora antalet soldagar en magisk combo för skidåkarna, torr och fin snö och blue bird dag efter dag.

Dessutom hittar du i Baqueira-Beret en härlig blandning av katalansk och spansk kultur med influenser från Frankrike som ligger ett stenkast iväg. Det ger dig ett stort antal restauranger i toppklass både för lunch, afterski och middag.

Hitta hit: Flyg till Barcelona, transfer med researrangören. svensk researrangör Quality Travel.
baqueira.es/

 

Foto: Shutterstock

9. Alpe d'Huez, Frankrike – Alperna 

 

Den franska orten Alpe d'Huez ligger i en välsignad del av Alperna där höga och branta toppar ger skidåkning i världsklass. Från toppen av Pic Blanc, ortens högsta topp med sina 3330 meter över havet, kan du se celebriteter som Massif du Mont Blanc och La Meije (La Graves åk-berg). Från denna topp går också Alpernas längsta svarta pist, Sarenne, med sina 16 kilometers åkning, ger garanterat mjölksyra i låren. Orten är snösäker på grund av höjden och läget men också för det mycket fina snökanonsystemet.

Här hittar du åkning för alla, tokbrant på toppen, cruising i närheten av byn och mycket bra offpiståkning i varierande terräng. Du får rejält med fallhöjd, från 3330 ner till 1250 möh. Området är också riktigt bra för barnfamiljer, här finns det backar med tunnlar, broar och terrängvågor. Missa inte isgrottorna där det finns fantastiska isskulpturer, Le Grotte de Glace.

Hitta hit:  Flyg till Grenoble. Paketresor med bland annat Langley Travel och Nortlander.
alpedhueznet.com/ 

 

Les Diablerets ligger en tågtransfer från Genève. Foto: Shutterstock

10. Les Diablerets, Schweiz – Alperna 

 

Med enkel tågtransfer från Genève hittar du skidorten Les Diablerets, i Gstaad, Schweiz. Det är en pittoresk alport med låga typiska alpstugor med blomkrukor på balkongerna. En by som har funnits redan innan man kom på att man kunde åka skidor på de branta bergen som omger den. Skidåkningen i Les Diablerets är indelad i tre huvudområden, Glacier 3000, Isenau och Meilleret. De två sistnämnda ligger på mindre berg, upp till 2000 meter över havet. Dessa två system bjuder på fina pister och skogsåkning. Det är där de brittiska gästerna håller till, så piståkningen kan vara lite av ett äventyr i sig. 

 

Pärlan i Les Diablerets är Glacier 3000. Uppe i glaciären finns ett stort liftsystem, med fina och breda carvingpister, många öppna ytor och stora offpistlinjer som du når direkt från liften. Men här bör du vara försiktig. Många åk slutar i så kallade "dead ends" och det gäller att svänga av i god tid om du inte vill hamna rätt in i ett 70 meter högt vattenfall, eller andra former av höga stup. Mitt råd: anlita guide så får du tillgång till svårslagna offpiståk.

Hitta hit: Flyg till Geneve, tågtransfer till Les Diablerets.
myswitzerland.com/en-se/lesdiablerets.html

 

 

Även om pisterna i Zinal är branta och fina så är det de feta skidorna du ska ta med dig hit. Foto: Shutterstock

11. Zinal, Schweiz – Alperna 

 

I fantastiskt vackra Val D'Anniviers, omringad av några av Alpernas högsta berg, hittar du Zinal. En något sömndrucken by som bjuder på lugn och ro, ingen trängsel varken i byn eller liftköerna. Även om pisterna i Zinal är branta och fina så är det de feta skidorna du ska ta med dig hit. I Zinal finns det ett dedikerat och avspärrat freeride-område som du når från toppen av Durand-liften om du skråar skiers right .

För att komma in måste du genom en grind som du öppnar med din transceiver. Väl inne hittar du fantastisk terräng, en öppen sluttning nedanför en klipprand. Här samlas det mängder av lössnö och du kan hitta fina åk även långt efter ett snöfall. Du hittar också riktigt fin åkning i grytan som bildas mellan Corne de Sorebois och toppen av Durand-liften. Hela det området är en stor sandlåda för både skidåkare och skärmflygare. Dessutom finns det här en mycket bra träningsanläggning för lavinsökning. Förutom att ha kul blir du en vettigare skidåkare i Zinal.


Från Zinal kan du också nå grannorten Grimentz och då får du många fina och branta pister att välja mellan.

Hitta hit: Flyg till Geneve, tågtransfer till Zinal.
valdanniviers.ch/tourism/zinal-ayer.html

 

Wagrain ligger i de östra delarna av Alperna där bergen är lite lägre och inte så branta. Foto: Shutterstock

12. Wagrain, Österrike – Alperna 

 

Se till att ha vassa stålkanter när du åker till Wagrain, för här hittar du helt fantastiska pister i alla färger. Och om du verkligen gillar carvingsvängar i böljande röda pister så är det hit du ska åka med dina pistmissiler.

Wagrain ligger i de östra delarna av Alperna där bergen är lite lägre och inte så branta. Fördelarna för dig som älskar piståkning är dels att det mesta av åkningen sker under trädgränsen vilket ger skyddade backar från väder och vind som är
 

utstakade smart och ger fantastisk åkning. Dels att natursnön samlas och ligger kvar i pisterna. Dessutom har Wagrain ett top-notch kanonsystem som gör att snön inte känns så där kornig som den kan kännas i andra system. Med samma liftkort får du åka i Flachau och Alpenderorf vilket ger åkning så det räcker för hela säsongen. Lion Alpins supermoderna Grafenberg Hotell, som ligger tvärs över gatan från kabinbanan, har ett perfekt läge och erbjuder allt du behöver som skidåkare.

Hitta hit: Flyg till Salzburg. Paketresor med bland annat Lion Alpin, Nortlander och Slopetrotter. 

wagrain-kleinarl.at/en