Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 måsten i Alperna

Alperna har en alldeles särskild dragningskraft på oss svenskar. Klassiker som Bad Gastein i Österrike, Chamonix i Frankrike och Cervinia i Italien känner de flesta till. Men visste du att det finns över 600 skidorter i Alperna? Och därtill tillkommer en uppsjö av upplevelser.

Vi har plockat ut 12 måsten att pricka av när pjäxorna är packade och resan går till Europas förtrollande bergsmassiv.

Sella Ronda, Italien.

Foto: Albert Ceolan

1 av 12

1. Sella Ronda, Italien

En skidsafari genom Sella Ronda är en upplevelse för flera sinnen. Den kända skidkarusellen löper runt bergsmassivet Sella. Mitt i tronar magnifika Marmolada. Det glaciärklädda jätteberget är Dolomiternas juvel. En enda lång kabinbana från Malga Ciapela leder upp till Punta Rocca 3309 meter över havet. Nedfarten som slingrar sig ned över glaciären är 12 kilometer lång med imponerande 1900 fallhöjdsmeter.

Sella Ronda består av två huvudrutter markerade orange respektive grön beroende på om man väljer att skida med- eller motsols. Skidorterna Canazei, Arabba, Corvara och Val Gardena utgör Sella Rondas hörnstenar och länkas samman av 500 kilometer pist.

Turen som, raka spåret, innebär runt 26 kilometer skidåkning är fullt möjlig att avverka på en dag med lite planering – och tidig revelj.

Hitta hit: Flyg till Innsbruck, Österrike, eller Milano, Italien. Paketresor med flera arrangörer, bland annat Slopetrotter och Nortlander till Canazei och STS Alpresor till Val Gardena (Selva).


1 av 12