Svenske Emil sålde allt för att leva som nomad
Många drömmer nog om att säga upp sig från jobbet, sälja lägenheten och att sedan bara sticka i väg.
Emil Sergel gjorde just detta.Under det senaste året har han levt som en modern nomad med baser över hela världen.
Här ger han sina bästa tips till ett friare liv långt från vardagsrutinerna.
Jag satt i baslägret vid foten av Sydamerikas högsta berg Aconcagua. Jag var inte bara magsjuk, jag har dessutom precis blivit dumpad av min sambo. Livet var inte jättehärligt. Men i denna misär fattar jag ett beslut. Jag vill leva ett annat slags liv. Ett liv med mera frihet, utan måsten och möbler. Ett liv där jag jobbar mindre och lever mer. Upplever flera soluppgångar och stjärnklara nätter och där jag alltid undviker gråa höstdagar.
Höst på Bali
Några månader senare hade jag sålt det mesta jag ägde och flyttade in i min gamla surfbuss Alfie. Under sex månader bodde och arbetade jag från bussen och resta runt över hela Skandinavien. Hösten tillbringades på Bali och våren på Sri Lanka och i Kapstaden. I skrivande stund är jag åter på en solig strand på södra Bali, i den lilla byn Canggu som har blivit en av mina baser.
Under mitt år har jag lärt mig mycket om hur jag kan designa mitt liv för mer frihet och här kommer mina bästa tips:
1. Det går att tjäna stålar som nomad.
Det går alldeles utmärkt att tjäna pengar utan att ha ett fast boende och en fast arbetsplats. Du sänker dessutom dina fasta kostnader om du inte har ett fast boende. Ett annat sätt är att jobba med passiva inkomster. Skriv en bok eller tjäna pengar på bilder i bildbanker är två bra sätt. Jag träffade en ballongkonstnär i Kapstaden som jobbade på barnkalas. Han rester runt över hela världen eftersom det finns barnkalas i hela världen. Du kan även jobba online. Webbdesign, Skypecoaching eller översättare är några exempel.
LÄS OCKSÅ: Hemlösa Ben reser gratis i första klass
2. Du får göra vad du vill.
Det är svårt att inte göra som alla andra. Att välja sin egen väg. Att stå emot de där undrade blickarna. Men jag fick en stark insikt för något år sedan – jag får faktiskt göra precis hur jag vill. Jag tycker snarare att det är konstigt att så många människor väljer samma livsstil. Normen är så oerhört stark. Men om du lyckas ta dig utanför den så händer även en massa andra saker. Hamsterhjulet ser annorlunda ut från utsidan. Det finns en mängd kreativa sätt att tjäna stålar på och det är skönt att inte äga så många prylar. Möjligheterna är dessutom oändliga. Det låter klyschigt men det är verkligen bara du som sätter begränsningarna.
3. Du har råd.
Att leva som nomad kan vara väldigt billigt. Nivån lägger du så klart själv, men jag har träffat nomader som går runt på knappa tusen kronor i månaden. Då behöver man inte jobba så mycket. En stor anledning till att vi jobbar så mycket som vi gör är för att vi är fast i ett system där vi lånat pengar för att bo, för att köra bil och för att äga prylar. Minimerar man de fasta kostnaderna så försvinner även ångesten kring att tjäna pengar. När du sen inser att du antagligen kan tjäna lika mycket pengar som nomad är hela problemet ur vägen. Se bara på basebollproffset Daniel Norris. Han spelar för Toronto Blue Jays och tjänar över 14 miljoner kronor per år men bor kvar i sin surfbuss från 1978. Han ser det som en balanserande faktor, att han inte vill förändra sin livsstil bara för att han tjänar stålar. Bussen heter för övrigt Shaggy.
LÄS OCKSÅ: Möt flygentusiasten som bor på en Boeing
4. Det är en illusion att du behöver en fast plats
Jag bodde under tio års tid i Göteborg och trodde att jag behövde bo där av jobbmässiga skäl. Att jag behövde vara på plats för att ta del av mitt nätverk, mina vänner och mina rutiner. Jag vågade nog inte riktigt fundera över ett liv utan en fast plats, för det verkade omöjligt. Jag inser nu i efterhand att jag nog byggde upp en illusion för att jag var mer trygghetstörstande är frihetstörstande. En stor del av nätverket finns kvar och mycket går att sköta via mejl, sociala medier och Skype. Och jag kan ju vara på plats om och när jag vill.
5. Du behöver inte alla de där sakerna
Jag hade bara bott i min dåvarande lägenhet i drygt två år när jag beslutade mig för att sälja alla mina prylar. Jag trodde att jag hade rensat ur ganska bra, att överflödet var begränsat. Oj så fel jag hade. När jag började skänka och sälja saker så insåg jag hur mycket jag hade samlat på mig. Hur många saker som jag aldrig använde, som jag bara hade utifall att. Gamla tavlor, kläder, porslin och ryggsäckar. När allt försvann kände jag mig både lättare och friare. Och sakerna började dessutom användas av någon annan person.
6. Du kan ha nomadbarn
Jag får ibland kommentaren: ”Det är ju lätt för dig som inte har några barn”. Det stämmer inte. Det är bara lättare för mig utan barn. Jag kan räkna upp mängder av exempel på barnfamiljer som lever som nomader. Jag tror dessutom att barn mår bra av att se andra kulturer, få perspektiv på livet och leva enkelt. Man kan ju ha hemskolning av barn, eller vara deltidsnomad och vara på fast plats under skolterminerna. Och om man nu väljer att bo i en surfbuss – vilket barn skulle inte vilja somna i en koja varje kväll?
LÄS OCKSÅ: Så reser han jorden rut – alldeles gratis
7. Allt förändras
Få saker varar för evigt. Allt förändras. Jag tänker att jag enbart kommer att ångra det jag inte gjorde och inte det jag gjorde. Och om jag skulle ledsna på mitt liv som nomad är det ju oerhört lätt att sluta vara just en sådan. Men jag har testat, lärt mig en massa saker och fått insikter som jag kommer att bära med mig resten av livet, oavsett om jag dör som nomad eller inte.
Om du vill veta mer om hur det är att leva nomad så läsa Emil Sergels bok ”Mitt år som nomad”!
TEXT AV EMIL SERGEL