Årets hetaste kryssare – kolla in lyxfartygen

<p>Koningsdam är musikinspirerat även i inredningen.</p>

Foto: Holland America Line

1 av 3: <p>Koningsdam är musikinspirerat även i inredningen.</p>

<p>Skydiving-simulatorn på Ovation of the seas.<span id="_plain_text_marker">&nbsp;</span></p>

Foto: Roy Riley / Sbw-Photo

2 av 3: <p>Skydiving-simulatorn på Ovation of the seas.<span id="_plain_text_marker">&nbsp;</span></p>

<p>Harmony of the seas kan skryta med&nbsp;The Ultimate Abyss, världens högsta vattenrutschkana till havs.</p>

Foto: Royal Caribbean

3 av 3: <p>Harmony of the seas kan skryta med&nbsp;The Ultimate Abyss, världens högsta vattenrutschkana till havs.</p>

KRYSSNING. De senaste åren har nya kryssningsfartyg lanserats på löpande band.

År 2016 är inget undantag.

Här är åtta nya fartyg av olika stil och klass med en gemensam nämnare: att imponera!

 

Text av: Heidi Rovén

Andra har också läst

Koningsdam, Holland America Line

Holland America Lines nya Pinnacle-klassade fartyg, Koningsdam, är starkt musikinspirerat. Det märks såväl i inredningen som i showerna och de påkostade konsertscenerna. Konceptet Music Walk Area består av tre olika intilliggande scener där det spelas allt från klassiskt till jazz och blues. Gästerna kommer att kunna njuta av såväl världskända artister ombord som frågesporter och New York-baserade B.B. King All-Star Band.

Påkostad är också fartygets World Stage, en spektakulär teatersalong i två våningar. Såväl LED-skärmen i 270 grader som golv är flyttbara så att rummet kan förvandlas från exempelvis ett italienskt torg till en maffig presentationsscen.

På fartygets toppdäck finns poolområdet med sprutande fontäner och bubbelpooler. Spaavdelningen bjuder på dopp i termalpooler, vila på varma, keramiska bänkar och behandlingsrum med havsvy. Andra nyheter för rederiet är utsideshytter för familjer och soloresenärer.

Holland Americas matkoncept Culinary Arts Center finns även på Koningsdam. Detta demonstrationskök där man kan ta matlagningskurser förvandlas kvällstid till ännu ett matställe. Menyn är fast och rätterna kryddas med olika sorters krasse som odlas ombord. Rederiet introducerar också Sel de mer - en ny skaldjursrestaurang – liksom Blend för vinälskare.

Fram till november kryssar Koningsdam i Medelhavet för att sedan förflyttas till sin hemmahamn Fort Lauderdale.

Lanseras: April 2016

Antal passagerare: 2650

 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Medelhavets 10 bästa kryssningar

Ovation of the Seas, Royal Caribbean

Det första fartyget i Royal Caribbeans innovativa Quantum-klass kom hösten 2014. Ovation of the Seas blir det tredje fartyget i denna fartygsklass och är främst ämnat åt den asiatiska marknaden. Hemmahamnar kommer att vara Tianjin i Kina och Sydney i Australien.

Ovation tar inte riktigt lika många passagerare som rederiets Oasis-klass med världens största kryssningsfartyg, ändå är det sprängfyllt med annorlunda och häftiga aktiviteter. Framförallt står tekniken i fokus.

Här finns snabbt internet, en bar med robot-bartendrar och underhållningsloungen Two70 med vridbara tv-skärmar och golv-till-tak-stora glasväggar som ger utsikt dagtid och förvandlas till projektionsytor kvällstid. Flera insideshytter har också fått virtuella balkonger där en LED-skärm simultant visar utsikten via kameror på däck och ger gästerna känslan av att ha fönstervy ut.

Bland aktiviteterna är RipCord by iFLY den mest spektakulära och första i sitt slag till havs. Detta är en skydiving-simulator där passagerarna kan prova på hur det känns att kasta sig ut och sväva fritt i luften. En annan luftburen, men lugnare aktivitet, är North Star, en glastäckt gondola på en drygt 90 meter lång kranarm högst upp på fartyget.

Ombord finns också den stora sporthallen SeaPlex där man kan åka rullskridskor, svinga sig i trapets eller köra radiobilar. Fartyget rymmer även Royal Caribbean-typiska aktiviteter som vågsurfsimulator och klättervägg.

Lanseras: April 2016

Antal passagerare: 4180

Harmony of the Seas, Royal Caribbean

När Harmony of the Seas börjar kryssa i juni klår det sina systerfartyg Oasis of the Seas och Allure of the Seas och blir världens största kryssningsfartyg. Hemmahamn blir Fort Lauderdale.

Fartyget är en destination i sig själv med sju olika områden, alla med sitt tema och sin stil. Välj exempelvis om du vill strosa runt i en miniversion av Central Park och slå dig ner på ett café utomhus under grönskan, åka karusell och äta glaserade munkar på The Boardwalk – inspirerat av Coney Island - eller kasta dig ut i en hisnande linbanefärd på sportdäck.

En maxad nyhet är The Ultimate Abyss, världens högsta vattenrutschkana till havs med bland annat ett fritt fall hela 10 däck ner. Våghalsiga kan testa någon av de två parallella cylindrarna med installerade ljudeffekter där man forsar fram i en hastighet av 4 meter per sekund.

Efter att ha ätit sig igenom fartygets 20 restauranger kan man spendera tid i det välutrustade gymmet och spaavdelningen. För barn och ungdomar finns åldersindelade klubbar och lekrum.

Lanseras: Juni 2016

Antal passagerare: 5497

 

LÄS OCKSÅ: Världens knasigaste kryssningar

Carnival Vista, Carnival Cruise Line

Carnival Cruise Line heter rederiet som i maj släpper sitt 24:de kryssningsfartyg, Carnival Vista. Lekfullt och kul är Carnivals ledord och en kryssning med Carnival Vista är inget undantag. Här finns dessutom flera nyheter för både rederiet och branschen.

Till exempel kommer Carnival Vista att kunna skryta med kryssningsindustrins första IMAX-bio som kommer att visa nya långfilmer såväl som kortfilmer och videos. Den 138 meter långa regnbågsfärgade vattenrutschkanan Kaleid-O-Slide blir rederiets längsta hittills. SkyRide är en annan åktur där gästerna själva trampar sig fram i luften längs en 244 meter lång bana, cirka 10 meter ovanför fartygets toppdäck.

Även om det mesta handlar om lek hos Carnival så har Vista inte bara särskilda familjezoner (med fembädds sviter och klubbar för barn upp till 12 år) utan också ett område enbart för vuxna kallat Serenity Adult-Only Retreat.

På RedFrog Pub kan passagerarna svalka törsten med en öl av antingen ett av de stora välkända märkena eller någon av de sorter som är bryggda ombord i fartygets eget mikrobryggeri. Fem bord har egna kranar så att gästerna enkelt kan fylla på glaset själva när de önskar.

Lanseras: Maj 2016

Antal passagerare: 3954

AIDAprima, AIDA Cruises

Det här fartyget är rederiet AIDA Cruises största någonsin och vänder sig helt till den tyska marknaden. Det har 3300 bäddar där hälften av hytterna har egna balkonger.

Även här hittar man allt som ett påkostat kryssningsfartyg ska ha; från spa och gym, gott om restauranger till butiker och underhållning. Matlagningsskola finns också för dem som vill lära av kökets kunniga kockar.

Four Elements är en vattenpark med klätterväggar, bubbelpooler liksom barnpooler med vattenfontäner, scen för liveshower, stor LED-skärm, och två vattenrutschkanor. Aktivitetsdäcket kan dessutom täckas över med ett glastak vid dåligt väder. En “beach club” i Hawaii-stil finns också.

Klädkoden är lättsam (soldäcket ovanför poolområdet kräver dessutom inga kläder alls, det är nudistområde) så smokingen kan lämnas hemma. Middag kan man äta på någon av de 13 restaurangerna ombord, nära hälften av dem ingår i biljettpriset. Bland dem som kostar extra kan man välja mellan exempelvis sushi, steakhouse eller franskt.

Lyxigast av de 18 barerna ombord är champagnebaren som har partnerskap med Moët & Chandon. AIDAprima har också eget bryggeri.

Lanseras: April 2016

Antal passagerare: 3300

 

LÄS OCKSÅ: Eleganta kryssningar – vem vinner stilduellen?

Viking Sea, Viking Cruises

Viking Cruises hade fram till förra året enbart flodkryssningsfartyg. Nu satsar rederiet även på kryssningar till havs där Viking Sea blir det andra tillskottet inom Viking Ocean Cruises.

Stilen är modern och elegant med lyxiga detaljer som välkomstchampagne och kikare till låns i hytten liksom fri tvättservice. Alla hytter har balkong, morgonrock och tofflor samt roomservice dygnet runt.

Den som vill lära känna kryssningens destinationer bättre kan lyssna till både föreläsningar och matlagningskurser som speglar de områden man besöker. Även underhållningen visar liveframträdanden som gräver djupare i den lokala kulturen.

Klassiska filmer knutna till destinationerna visas också ombord, liksom helt nya biofilmer. Stjärnklara nätter dras taket bort från huvudpoolområdet som i stället förvandlas till en utomhusbio. Den som vill koppla av beger sig till Wintergarden, ett lugnt område i skandinavisk stil där man serveras afternoon tea med snittar och bakverk.

Lanseras: April 2016

Antal passagerare: 930

Seven Seas Explorer, Regent Seven Seas Cruises

Regent Seven Seas Cruises menar att deras nästa fartyg, Seven Seas Explorer, kommer att bli världens lyxigaste någonsin. Alla hytter är sviter med balkong och lyxiga inredningsdetaljer och material. Hos Regent Seven Seas Cruises ingår det mesta, från mat och dryck till dricks och utflykter, ibland även flygresan.

Flottaste hytten är den 270 kvadratmeter stora Regent Suite. Förutom all mat, drycker, tvättservice, wifi och transfer i privat bil till och från flygplatsen ingår också obegränsat antal massager i hytten, tillgång till bil och guide på destinationerna, butler, en nära 90 kvadratmeter stor balkong runt fartyget och massvis med andra förmåner.

Själva fartyget får sex restauranger i världsklass samt det exklusiva demonstrationsköket Culinary Arts Kitchen. Exklusivt för Seven Seas Explorer är också Gourmet Explorer Tours, där lokala experter och fartygets kökschef guidar passagerarna på utflykter i land med matfokus.

Ombord finner man även en stor teater i två våningar för underhållning och föreställningar i Broadway-stil liksom populära Canyon Ranch SpaClub för den som söker den ultimata avkopplingen.

Lanseras: Juli 2016

Antal passagerare: 738

Foto: Seaborn

På det marina däcket finns olika vattensporter för passagerarna att roa sig med, som windsurfing, kajak och trampbåt.

Seabourn Encore, Seaborn

Minst av årets nya kryssningsfartyg är Seabourn Encore som samtidigt är lyxrederiets största fartyg hittills. Här kan drygt 600 gäster ta plats i de 300 luxuösa sviterna som alla har egen balkong.

I samarbete med gourmetkocken Thomas Keller, känd för sina tre Michelin-belönade restauranger, har rederiet skapat en signaturrestaurang ombord på Seabourn Encore. Här utlovas innovativa rätter av de bästa ingredienserna. Före och efter middagen beger man sig gärna till någon av fartygets barer, dryck (liksom dricks och mat) ingår i biljettpriset.

Underhållningen är både av klassiskt kryssningsslag i form av casino, dans- och sångframträdanden men består också av expertföreläsningar och matlagningskurser. På det marina däcket finns olika vattensporter för passagerarna att roa sig med, som windsurfing, kajak och trampbåt.

Efter sin debut i Europa kryssar Seabourn Encore vidare genom Mellanöstern till Asien.

Lanseras: December 2016

Antal passagerare: 604

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande