SANDSTRAND. Den sömniga villaförorten Tylösand i Halland lockar med sin långa sandstrand. I bakgrunden Tylön, dit man kan ta sig i hyrd kanot.
SANDSTRAND. Den sömniga villaförorten Tylösand i Halland lockar med sin långa sandstrand. I bakgrunden Tylön, dit man kan ta sig i hyrd kanot. Foto: Anna Hållams / Expressen

Tylösand - Sveriges främsta badparadis

Vad vore Tylösand utan sin fantastiska strand? Bara en välordnad villaförort till Halmstad. Nu är det ett av Sveriges främsta badparadis. 

Den vita sanden kittlar mellan tårna och brisen för med sig en salt doft.

STRANDHOTELL. Fyrstjärniga Tylösand hotell ligger precis vid stranden.Foto: Anna Hållams / ExpressenVid strandkanten håller ett bröllopssällskap på att samlas, prästen tar en sista titt i sina papper före vigseln. Brunbrända turister stannar till på behörigt avstånd och tittar nyfiket.

 En bit bort jagar en pappa efter en knatte som försöker kasta sig ut i vågorna på egen hand. Några större barn åker kana i sanddynerna, medan solande tonåringar sms:ar och planerar kvällens utgång.

 

 I halländska Tylösand är det på stranden och ute till havs det mesta händer.

 - Det går att dyka, bada, fiska, vindsurfa, äta glass i sanddynerna, sitta och titta på solnedgången... Ett bra liv, konstaterar Pontus Huber, 27.

 Han bor i Stockholm resten av året, men blev Tylösandsfrälst när han gick ortens livräddarutbildning.

 

 - Det blir en livsstil, man fastnar och återkommer. Det är verkligen en sommarstad, Gotland och ­Tylösand måste vara de två främsta sommarplatserna i Sverige. En riktigt packad dag kan det vara 40 000 människor på fyra kilometer strand här, säger han och sveper med blicken mot badgästerna.

 

 Den vanligtvis sömniga villaförorten Tylösand skiftar karaktär helt under de intensiva sommarmånaderna. Det är konserter, after beach - på det stora hela "mycket partaj", som Pontus konstaterar.

 

 inte bara till sig festsugna 20-25-åringar. Här finns också golfturisterna, barnfamiljerna på campingen och småbarnsmammorna som lockas av det Gessleägda hotell Tylösands tjusiga spa.

 För den som vill upptäcka mer av Tylösand är det bara att knata österut från sanddynerna och ta sig genom labyrinten av knotiga, vindpinade tallar och buskar.

 Där väntar villagator, en av Sveriges främsta golfbanor - Halmstads GK - och en rad mindre kända guldkorn, som:

 

Tyluddens fritidsby: På 1920-talet började halländska ungdomar tälta i denna del av Tylösand, nära Tjuvahålan. Det blev allt populärare och decenniet senare började tälten ersättas av små stugor. I dag finns här 303 identiska, tättliggande stugor på 24 kvadratmeter vardera. Många stuginnehavare har gröna fingrar och det är mysigt att flanera runt och spana på blomsterprakten och denna lilla semestervariant av "Svensson, Svensson"-kvarter.

S:t Olofs kapell: Ursprungligen uppfört nära småländska gränsen. Beskåda de vackra takmålningarna och träskeppet som hänger från taket. Njut av utsikten över Kattegatt eller ta en fika i kaffestugan.

Prins Bertils stig: Prinsen var hertig av Halland och hade en sommarvilla i Tylösand. Efter sin död 1997 fick han en 18 kilometer lång stig uppkallad efter sig, som sträcker sig från Möllegårds naturreserverat via Tylösand och ända in till slottet i Halmstad. Att promenera längs stigen är ett perfekt sätt att upptäcka den vackra kusten.

 Dragana Lalic från Halmstad går längs havet så ofta hon hinner.

 

 - Det är otroligt vackert. Augusti är bäst, som i dag när det är 19 grader i vattnet och 18 i luften. Jag tar gärna med en bok och sätter mig och läser vid Svärjarehålan. Sommaren här är jättebra. Det är kul när turisterna kommer, allt lever upp, det är mycket ungdomar och man hör musiken dunka. Men sen är det skönt när de åker, då hör man havet igen, säger hon och skrattar.

BOENDE:

Hotel Tylösand: Fyrstjärnigt hotell alldeles vid stranden som har allt. 508 bäddar, 29 konferenslokaler, konstgalleri, bibliotek, fyra restauranger, barer, gym, välrenommerat spa... Mycket av nöjeslivet i Tylösand kretsar kring hotellet, som ägs av Per Gessle och TV4:s förra vd Björn Nordstrand.

Pris: Räkna med cirka 2 000 kronor per dubbelrum och natt. Då ingår frukost och spaentré.

Var: Tylöhusvägen 28.

Kontakt: Tel: 035-305 00. www.tylosand.se.

 

Hotell Trasten: Prisvärt hotell/pensionat inne i villakvarter 200 meter från stranden. Har 1-4-bäddsrum, gemensamma kök, uppehållsrum och trädgård med grillplats.

Pris: 895 kronor/natt för dubbelrum.

Var: Tylösandsvägen 21.

Kontakt: Tel: 0735-064 379. www.hotelltrasten.se.

First Camp Tylösand: Stor campingplats som även har uthyrning av stugor. Strandnära med faciliteter som äventyrsgolf, butik, cykeluthyrning och servering. Har en stor lekplats och är ett boendealternativ för barnfamiljer.

Pris: Små fyrabäddsstugor från cirka 1 000 kronor natten. Dyrare för rymligare stugor med högre standard. Kontakta First Camp för campingpriser.

Var: Kungsvägen 3.

Kontakt: Tel: 035-305 10. www.firstcamp.se.

ÄTA:

Restaurang Salt: Ett av Tylösands säkraste kort. Svårt att hitta ett mer sjönära läge. Från uteserveringen vid havet kan du beskåda solnedgången och Kattegatt från första parkett. Inne är det ombonat med fotogenlyktor, levande ljus och trevlig bar. Fisk- och skaldjursdominerad meny. Bra barnalternativ. Räkna med 200 kronor och uppåt för en varmrätt. Har after beach från kl 15 under högsäsong.

Var: På stranden, till vänster från hotellet sett.

 

Punch: Stabil meny med pizza och pastarätter, bbq-burgare och vinkokta musslor. Har uteservering och trädgård med äventyrsgolfbana!

Var: Tylösandsvägen 26.

 

Restaurang Carlo's: En institution i Tylösand, som funnits i över 30 år. Känt bland annat för sin exotiska planka.

Var: Tylösandsvägen 25.

 

Paradiso: Medelhavsinspirerad meny med tyngdpunkt på det grekiska köket. Även pizza.

Var: Tjuvahålsvägen 44.

 

Restaurang Akvarell: Lyxkrog med noga utvalda drycker och råvaror i toppklass: Kamchatkakrabba, hängmörad biff, kalvfilé... Utsågs 2010 till "Årets guldkrog" av stiftelsen Sveriges bästa bord.

Var: På Hotel Tylösand.

NÖJEN/BARER:

Bettans Bar: Ett riktigt sommarställe där du kan ta en drink bland sanddynerna. Är även Hotel Tylösands sushi- och skaldjursrestaurang, samt kafé under dagtid.

Var: Hotel Tylösand.

 After beach på Solgården: Vackra sommareftermiddagar samlas tusentals människor på Hotel Tylösands "amfiteater" Solgården för att lyssna på livemusik. Festandet fortsätter inte sällan på nattklubben Leif's Lounge - "Leffes". Förra sommaren blev deltagarna i dokusåpan "Kungarna av Tylösand" ­portade från klubben efter sitt vilda festande.

Punch: Tidigare nämnda restaurangen Punch är också ett populärt ställe för festsugna. Har bland annat en pianobar med livepianister sju dagar i veckan under juli.

SE & GÖRA:

Spela golf: Halmstads GK har två 18-hålsbanor i Tylösand. Anses vara en av Sveriges bästa golfbanor och har bland annat stått värd för Solheim Cup.

Utöva vattensporter: Hyr kanot eller kajak och paddla och spana in Tylön, 600 meter ut från land. Här finns en Heidenstamfyr och vackra gamla byggnader. Eller varför inte testa på kitesurfing, wakeboard eller windsurfing. Kurser bland annat via www.kiteskolan.se.

Tjuvahålan: En gammal landstigningsplats för smugglare som ligger i en skyddad vik i Tylösands södra del. En lugn oas med sjöbodar, bryggor och en sandstrand.

Rhododendronparken: Anlades av unga beredskapsarbetare på 1930-talet. Buskarna är enorma, det är lätt att känna sig som Tummelisa när man vandrar runt i blomsterprakten och kikar in i lövkojorna. Prins Bertils stig passerar rhododendronparken.