Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 apr 2014 10:43

Turkiet skärper regler för inresa i landet

Reglerna innebär att alla som har ett pass som går ut inom sex månader från den planerade hemresan riskerar att stoppas vid gränsen.

Reglerna innebär att alla som har ett pass som går ut inom sex månader från den planerade hemresan riskerar att stoppas vid gränsen.

Foto: Erwin Wodicka

Turkiet har skärpt reglerna för inresa. Nu måste alla ha ett pass som gäller i minst sex månader efter hemresan.

Enligt turkiska ambassaden har regeln om sex månaders giltighet funnits länge. Men nu har passpolisen fått instruktioner att tillämpa den strikt. Det innebär att alla som har ett pass som går ut inom sex månader från den planerade hemresan riskerar att stoppas vid gränsen. Regeln gäller även provisoriska pass som bara gäller för en resa.

Långa kötider för pass

Svenskar som stannar högst 90 dagar behöver fortfarande inget visum, men för flera andra nationaliteter har krav på visum införts. Medborgare i Belgien, Irland, Kroatien, Nederländerna, Polen, Spanien, Storbritannien, Ungern och den grekcypriotiska delen av Cypern måste nu söka e-visum. Fram till 31 december 2014 kan de göra det vid ankomst till Turkiet, sedan måste de göra det i förväg skriver Travel Report.

Tänk på att det är högsäsong för passansökningar nu. I Stockholms län måste man boka tid och först om en vecka finns enstaka strötider i Täby. I Stockholms city är väntetiden fyra veckor.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat