Antalya – sju guldkorn på Turkiets riviera

Sol, bad och shopping. Antalya på Turkiets Riviera har allt – billig shopping, sköna bad och intressant historia.

Foto: Shutterstock

1 av 5: Sol, bad och shopping. Antalya på Turkiets Riviera har allt – billig shopping, sköna bad och intressant historia.

Kaleici.

Foto: Anderas Strömberg

2 av 5: Kaleici.

Glassförsäljarna bjuder på show på stadens gator.

Foto: Andreas Strömberg

3 av 5: Glassförsäljarna bjuder på show på stadens gator.

Ta en avkopplande utflykt med en Gületbåt.

Foto: Andreas Strömberg

4 av 5: Ta en avkopplande utflykt med en Gületbåt.

Att ta ett svalkande morgondopp vid stranden är ett hett tips.

Foto: Andreas Strömberg

5 av 5: Att ta ett svalkande morgondopp vid stranden är ett hett tips.

Antalya vid Turkiets riviera är sedan 80-talet en av landets största turistdestinationer – med 300 soldagar per år. Här finns ett överflöd av rik historia och färgstark billig shopping i de charmiga basarkvarteren.

Följ med till några favoriter i staden.

Andra har också läst

1. Kaleici – Bevarad charm

Kung Attalos döpte Antalya efter sig själv till Attalei år 159 före Kristus. Genom kejsar Hadrianus trebågade stadsport kan man se de romerska hjulspår som leder in till stadens medeltida stadskärna, Kaleicis myllrande gränder.

Böneutroparens sångfulla röst ljuder från stadens symbol Yivli-minareten och skapar en orientalisk kvällsstämning i dessa supercharmiga kvarter med sina inbjudande restauranger och musikpubar. Det bästa med Antalya är att den historiska atmosfären bevarats, folkliv med lokalbor och turister smälter samman i detta vackra område med koldoftande os från restaurangernas barbecue.

2. Glassförsäljarna – Show på gatan

Missa inte att köpa en kulglass i en glassvagn på gatan. Ofta gör försäljarna stor show med den sega, lite gummiartade glassen. De låtsas ge dig en kula, som sedan åker tillbaka på den långa stålglasspinnen. Ibland svingar de upp glassen högt, sätter på en kula på en annan kula på struten, som sedan följer med i en jonglering. Kort sagt, kan det ta en liten stund att få sin glass, men det är garanterat värt tiden. Skrattgaranti utlovas om försäljaren är skicklig och bjuder på sig själv.

3. Gületbåt – Avkopplande utflykt

Antalyas lilla fina hamn Yat Limani är trivsamt inramad av pirer. De vackra träbåtarna ligger på rad. Här ska man prata med några skeppare på kvällen, pruta på priset, se om lunch och badstopp ingår i turen. Ta en båt som stannar vid några vackra badställen, läs en bok, njut i solen och köp ett par drinkar i båtens bar. En båtutflykt brukar ge större badupplevelser än på stränderna och är ett avkopplande sätt att uppleva en dag på havet för ett par hundra kronor.

 

Foto: Shutterstock

Den flera kilometer långa Konyaalti-stranden har klapperstenar så badskor är att rekommendera.

4. Stränderna – Sköna morgondopp

Medelhavet ligger spegelblankt, gryningsstrålarna skiner trevande upp Taurusbergen på Antalyabuktens västsida. Vi är först ut från badstegen på klipporna i det 27-gradiga klara vattnet.

Det bästa sättet att ta sig ut till stränderna, som ligger utanför centrum, är de billiga minibussar "dolmus", som avgår ofta och stannar överallt. Den flera kilometer långa Konyaalti-stranden har klapperstenar så badskor är att rekommendera. I närheten ligger Aqualand med ett tjugotal vattenrutschkanor och delfinariet, barnens favorit. Lara-stranden öster om centrum har fin sand, men en stor del är privat och får endast utnyttjas av hotellgäster. Det finns dock en bit som är öppen för allmänheten. Temperaturen i havet ligger på 25 härliga grader ända in i oktober.

Foto: Andreas Strömberg

5. Perge – En antik oas

Historiska vingslag syns även ett par mil åt nordost där vi hittar lämningarna efter Perge, känd från Paulus första missionsresa i Bibeln och Alexander den stores fälttåg hit.

– Detta är ett av världens bäst bevarade antika badhus! upplyser guiden Mehmet Resat Akil.

Han visar hur man för 2 000 år sedan drog vattenledningar under golven för att värma upp jättelika bassänger och badkar, som får många av dagens spa-anläggningar att blekna.

Foto: Andreas Strömberg

6. Basaren – Lustfylld shopping

En del turister, främst unga kvinnor, klagar på aggressiva och ibland oförskämda försäljare, speciellt under högsäsong. Men de butiksägare vi möter utbyter gärna en lugn stunds tankar mellan fyra ögon. Antalyas basarkvarter ner mot hamnen är intakta med patinerade fasader och snidade sekelgamla trädörrar. Köptokiga turister, unga förälskade par och äldre damer i slöja blandas i detta shoppingmekka där vi under ett par timmar fyndar äppelte, kryddor och turkisk musik på CD. Pruta och köp tröjor för 70 kronor, skor för 250 kr, mattor och mycket annat kul till låga priser.

Foto: Andreas Strömberg

7. Alp Pasa – Anrikt hotell i ”city”

Boutiquehotellet Alp Pasa är byggt i ottomansk stil på 1800-talet och ligger mitt i den medeltida stadskärnan Kaleici. I dessa kvarter hittar man många fina pensionat och små hotell i renoverade hus från den ottomanska eran, något för par som söker själfull elegans:

– Huset restaurerades 1995 men är från 1800-talet. Historieintresserade och bröllopspar brukar gilla det, förklarar receptionisten Ali Akcakaya.

ANNONS: Boka Alp Pasa Hotel Old Town här [extern länk]

BO BRA

Mediterra Art Hotel

Ett av de fina boutiquehotellen i gamla Kaleici-kvarteren. Småskaligt med snygga rum och trivsam innergård.

Adress: Mah.Zafer Sokak Kaleiçi No 5, mediterraarthotel.com/sv-se

ANNONS: Boka Mediterra Art Hotel här [extern länk]

Otantik Butik Otel & Restaurant

Mysig restaurang med romantisk atmosfär på det trivsamma hotellets gård. Bra kök med vällagade turkiska och internationella rätter.

Adress: Barbaros mahallesi Hesapci sokak no 14, facebook.com/otantikbutikotel/

SHOPPING

Suverän, lustfylld och billig shopping, inte minst i basarkvarterens vindlande gränder med sin härliga atmosfär och ofta trevliga och hjälpsamma säljare. Smycken, väskor, kläder, mattor, hudvårdsprodukter, kryddor och mycket mer. Det är många som gärna kommer hem med en extra väska med fina varor från Antalya.

SE & GÖRA

Golfparadis

30 km öster om Antalya vid kusten ligger "golfbyn" Belek där lyxiga hotell har byggts runt flera banor till en lågprisdestination för golfälskare. Här kan man spela i vårvärme och långt in på hösten i november när banorna ligger blåsiga, kalla och våta hemma.

Nationalpark

Blanda naturprakt med adrenalin i Köprülü Canyon National park. Vandra längs floden denna 400 meter höga ravin nio mil norr om Antalya. Stark naturprakt med gröna skogar längs turkosa nyanser i vattnet. För de mer äventyrslystna rekommenderas rafting, en färd i flotte nedför denna vackra flodfåra.

 

Köprülü Canyon National park.

RESFAKTA: ANTALYA

Resa hit: Charter med t.ex Detur, Tui och Ving. Paketresor från många svenska orter. 

Bästa tiden: Maj-juni eller september-oktober. Behagliga vårar och höstar runt 25 grader, cirka 35 grader i juli och augusti. Havet är skönt badbart in i oktober.

Språk: Engelska går bra på hotell och restauranger och med de flesta yngre turkar.

Valuta: Turkiska lira. 1 turkisk lira = cirka 1,70 svenska kronor.

Prisnivå: Prisvärt.

Bra att veta: Trafiken in och ut ur staden är intensiv i högtrafik, räkna med lite extra tid för bil- eller bussturer då.

LÄS MER: Landskap som taget ur sagorna i Kappadokien

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande