Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 apr 2009 10:14

Uppdaterad 14 apr 2009 10:32

Turkiet - mer än bara kebab

Ge den turkiska maten en chans!

Ge den turkiska maten en chans!

Ge den turkiska maten en chans!
Och känner du dig osäker - ta med dig denna kulinariska lista på resan.
Vinbladsdolmar, hummus, pitabröd och oliver. Shish kebab med sumak och yoghurt. Sötmandel, gröna pistagenötter, honung och rosenvatten. All mat har historia och det turkiska köket hittar sin i det gamla ottomanska riket med kryddiga tillskott från Balkan, Mellanöstern och Centralasien.
Kebab äter man i hela Turkiet, men regionerna har sina egna specialiteter. I Antalya är det till exempel iskender kebab, en rätt med samma slags ingredienser som det vi i Sverige kallar för kebab med den skillnaden att iskender serveras på en tallrik med yoghurt och tomatsås. Lamm är det vanligaste köttet i kebabrätter, men man använder även bitar av nötkött och köttfärs. Rätterna finns i en mängd olika variationer och serveras som grillspett, i en gryta, i lerkrus eller som en kebabtallrik tillsammans med
sallad, lök, såser och pommes frites, ris, bulgur eller potatismos. Turkarna älskar söta smaker och en måltid är inte komplett om den inte avslutas med något sött efter maten, gärna tillsammans med en kopp starkt turkiskt kaffe som bryter det söta. Även om vi svenskar är måttligt förtjusta i alltför söta desserter bör du prova baklava, ett bakverk i tunn filodeg med en ljuvlig fyllning av nötmassa som dränkts i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten.

Några vanliga maträtter

Döner kebab: Strimlor av ox-, lamm eller kycklingkött som läggs över tärningsskuret vitt bröd tillsammans med sallad, lök och kryddor. Köttet kan också serveras i mjukt tunnbröd och kallas då för dürüm.

Iskender kebab: Samma slags ingredienser som döner kebab serveras på en tallrik med yoghurt och tomatsås. Antalya är känt för sin iskender kebab, en rätt som sägs ha fått sitt namn efter Alexander den store. Det turkiska namnet för Alexander är just Iskender.

Shish kebab: Shish kebab är bitar av helt eller malet kött som marineras och grillas på små grillspett som äts tillsammans med grönsaker.

Adana kebab: Starkt kryddad köttfärs grillas på spett och serveras på ett mjukt tunnbröd med persilja, grön sallad, citron, lök, tomat och grönpeppar som tillbehör.
Turkiets femte största stad, Adana, har gett rätten sitt namn.

Börek: Olika slags knyten av filodeg som fylls med grönsaker, fetaost eller kött. De kan vikas, rullas eller läggas i lager med fyllning emellan och äts som snabbmat från bagerierna eller gatustånd.

Köfte:
Olika slags köttbullar eller pannbiffar gjorda på köttfärs av lamm eller oxkött. Rätten serveras ofta med grönsaker, bröd, tomatsås och yoghurt.

ELISABETH MONTGOMERY