Hjo var tidigare en badkurort.
Hjo var tidigare en badkurort. Foto: Elin Bergman

Triss i trä

Snickarglädje, kokkaffe och hemgjord glass. Trästäderna Nora, Hjo och Eksjö bjuder på glömda storheter och färska godbitar.

Resan startar i Nora i Bergslagen, den första och nordligaste av våra "tre trästäder". Jag strövar genom staden och passerar en servering med dagsfärsk Noraglass, barnfamiljer som njuter av det vackra vädret och - så klart - kvarter efter kvarter med pittoreska, färgglada trähus i täta rader. Jag testar glassen och träffar forna Norabon Frida Lindkvist som utan att tveka säger: 

 - Noraglassen och strandpromenaden är det bästa med Nora.

 Jag tar henne på orden och strosar ner mot stranden. 

 Härifrån kan man resa med Nora Bergslags Veteran-Jernväg. Ytterligare en bit bort längs sjökanten hittar vi serveringen Strandstugan, så klart också i trä.

Tre trästäder

 Över en kopp kokkaffe berättar turistchefen Håkan Ceder att "Tre trästäder" är ett projekt som drivs av Nora, Hjo och Eksjö för att uppmärksamma de väl-bevarade träkvarteren i städer-na. Nora, med anor från 1200-talet, brann ner år 1731 och byggdes upp igen efter 1600-talets barockinfluerade gatumönster med långsmala, fyrkantiga kvarter. 

 Efter att jag druckit upp tar jag bilen vidare mot Hjo. 17 mil senare, på väg mot stan, passerar jag hamnen med glasservering, restaurang och fiskerökeri. De färgglada badhytterna längs sandstranden påminner om Hjos tid som badkurort.

 Här är gatunätet och trä-husen intakta sedan 1700-talet. Anledningen är enligt stads-arkitekten Per-Göran Ylander att Hjo, till skillnad från många andra städer, skonats från förödande bränder. 

 Kvar i dag är så de trånga gränderna med hus som bär tydliga spår av Hjos snickarglädje. Ylanders eget hus har en "typisk Hjoveranda" med spröjsning till de inte färre än 498 fönsterglasen (om man endast räknar själva verandan).

Smala gränder i Eksjö

 

 Jag kör vidare till sista anhalten på turen: Eksjö. Intill turistbyrån, inrymd i 1600-tals-gården Krusagården, ligger Lilla torget.

 Härifrån är det bara att följa Norra Storgatan för att få en känsla för Gamla stans välbevarade träkvarter. Jag avslutar resan på Stora torget och en kopp kaffe på anrika Lennarts konditori. Där spanar jag ut över stan. Söderut syns resultatet av en svår brand år 1856: ganska tråkiga, breda och raka kvarter. Men åt andra hållet skymtar en svunnen tid med smala gränder där trähus sida vid sida, endast avskiljda med vackert utsmyckade gårdsportar.

 

Idyll i Eksjö.Foto: Elin Bergman

FAKTA

Fakta/Nora

SE OCH GÖRA: Dagsfärsk glass, alltid med vanilj och hasselnöt och en tredje smak som ändras från dag till dag. Ströva längs strandpromenaden och titta ut över Norasjön.
SEVÄRDHETER: Rosenträdgården Villa Sindoro, strax utanför Nora, har vackra rosor och en butik med rostema. Pershyttan, som du under sommaren kan ta dig till med veteranjärnvägen, är en gammal bergsmansby från 1300-talet med en välbevarad masugn från 1856 och ett av Sveriges största vattenhjul.
ÄTA: Strandstugan längs strandpromenaden med kokkaffe.
BO: STF:s vandrarhem i 1930-talståget alldeles intill Norasjön.

Fakta/Hjo

SE OCH GÖRA: Vandra i natur-reservatet längs promenads-stråket som börjar vid glassmeckat Gula paviljongen och ta ett dopp i långgrunda Mullsjön. Öringssafari där du får se lekande Vätternöring i Hjoå (mitten av oktober till början av november). Känn dig som en välbärgad borgare från slutet av 1800-talet och flanera genom stadsparken och gå sedan ner till den fina sandstranden med badhytter.
SEVÄRDHETER: Stadsparkens experimenthus 1878. Här kan du se diverse utställningar och testa olika experiment, för såväl barn som för vuxna.
ÄTA: Strand kök & bar ligger ett stenkast från Stora torget och har en mycket trevlig innergård som går ända ner till vattnet. Här finns också boulebana. Österhagens glass i Gula paviljongen intill Hjoån.
BO: Hyr in dig i ett av de gamla trähusen via www.hjo.eu.

Fakta/Eksjö
GÖRA: Stadsvandring i Gamla stan.
SEVÄRDHETER: Skurugata är en naturminnesmärkt 800 meter lång klippklyfta med upp till 35 meter höga stenväggar.
ÄTA: Lennarts konditori på Stora torget är en klassiker och du har perfekt utsikt över både Eksjös gamla och nya delar.
BO: STF:s vandrarhem i Eksjö om du vill uppleva träbebyggelsen på nära håll. Vandrarhemmet är inrymt i två byggnader från 1600- respektive 1800-talet.

Aktuellt just nu