Tre fina fjälltips! Man behöver inte åka till Alperna för att få varierad skidåkning.
Tre fina fjälltips! Man behöver inte åka till Alperna för att få varierad skidåkning. Foto: Nisse Schmidt

Tre härliga fjällresor – något för alla smaker

Man behöver inte åka till Alperna för att få varierad skidåkning.

I Sverige finns utmärkta resmål för både barnfamiljer, avancerade åkare och nybörjare.

Idre för variationen

Resmål: Idre Fjäll i Dalarna.

Passar: Nybörjaren, men även vana åkare eftersom utbudet är varierat.

Att göra: Här finns högklassig skidåkning för både längdåkare och utförsåkare. Förutom skidskola i slalom för barn, ungdomar och vuxna, satsar Idre Fjäll extra mycket på sin längdskidskola i år. Eller lägg skidorna åt sidan och gå snowboardskola. Kurserna kostar 475–835 kronor. Vana kompisar och familjemedlemmar kan också hänga på eftersom skidåkningen bjuder på varierande svårighetsgrader. Hitta din favorit och njut av den vackra fjällnaturen.

Missa inte: Här finns flera möjligheter för den som vill kombinera skidåkningen med andra aktiviteter. Testa skotertur med pimpelfiske eller lär dig mer om samekulturen genom att vandra till en kåta, äta samisk mat och delta i en samisk berättarafton med historier från förr och nu.

Prisexempel: 2 285 kronor för sju dagar för en vuxen. Då ingår skipass och ospecifierad övernattning.

När: Vecka 2–4. Priserna varierar mellan olika veckor under säsongen.

Mer info: idrefjall.se, 0253-410 00.

Stöten för familjen

Resmål: Stöten i Dalarna.

Passar: Barnfamiljen.

Att göra: Under vecka 7–9 har Stöten sportlovsveckor för familjer som vill resa bort när barnen är lediga från skolan. Under dessa veckor finns en rolig barnaktivitet varje måndag till lördag. På Vargklubben kan barnen träffa kompisar och testa olika aktiviteter, samtidigt som föräldrarna får lite egentid. Backar finns för både avancerade skidåkare och nybörjare.

Missa inte: I aktivitetshuset Vattufjäll finns ett spa för vuxna och ett äventyrsbad för hela familjen. Andra aktiviteter är hundspann och skotersafari. Under vecka 2 till 6 samt 10 till 15 har Stöten Junior Weeks. Dessa veckor passar familjer som inte vill komma på sportlovet. I Junior Weeks ingår bland annat alla aktiviteter i Vargklubben.

Prisexempel: Från 11 775 kronor för två vuxna och två barn under åtta år. Då ingår övernattning i stuga söndag till söndag eller lördag till lördag samt sex till åtta dagars skipass och keycard.

När: Vecka 7–9.

Mer info: stoten.se, 0280-75 000.

Utmaningar i Åre

Resmål: Åre i Jämtland.

Passar: Äventyraren.

Att göra: Åres långa pister och spännande offpiståkning ger utmaningar för både skidåkaren och snowboardåkaren. Speciella offpistaktiviteter på både avancerad och lägre nivå erbjuds för 475 kronor. Skidåkare med god fysik kan även testa Randonéeturen med offpiståkning utanför liftsystemet, 575 kronor. Andra aktiviteter är skärmflyg från Åreskutans topp, zip-line över djupa raviner och isklättring.

Missa inte: Vill du förhöja din upplevelse ytterligare finns möjlighet att övernatta i igloo. Sängen är uppbyggd av snö och is och täckt med fällar och sovsäck.

Prisexempel: Från 1 695 kronor per person. Då ingår övernattning torsdag till söndag, tre dagars skipass och en halvdag SkiStar Experience. SkiStar Experience är en aktivitet inom offpiståkning med guide.

När: December. Fler erbjudanden finns för resten av säsongen.

Mer info: skistar.com, 0771-84 00 00, iglooare.com, 0647-300 60.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande