Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 sep 2014 05:00

Träningsresa – åk på en annorlunda charter

Hälso- och träningsresor har varit en stark trend i flera år och utbudet är stort. Man kan ägna sig åt allt från yoga till maratonlopp.

Hälso- och träningsresor har varit en stark trend i flera år och utbudet är stort. Man kan ägna sig åt allt från yoga till maratonlopp.

1/7

Foto: Matina Tsogas

Caroline Bäck tränar på Club La Santa, Lanzarote.

Caroline Bäck tränar på Club La Santa, Lanzarote.

2/7

Foto: Anna Wahlgren

Vattengympa på Rhodos.

Vattengympa på Rhodos.

3/7

Foto: Matina Tsogas

Yoga på Playitas, Kanarieöarna.

Yoga på Playitas, Kanarieöarna.

4/7

Foto: Ylwa Yngvesson

Styrketräning i det fria.

Styrketräning i det fria.

5/7

Det sköljer en cykelvåg över Club La Santa.

Det sköljer en cykelvåg över Club La Santa.

6/7

Foto: Anna Wahlgren

Avkoppling vid poolen kan vara ett skönt avbrott mellan passen.

Avkoppling vid poolen kan vara ett skönt avbrott mellan passen.

7/7

Höj tempot på charterresan. Varva sightseeing och poolhäng med zumba och tennislektioner. Häng med Min Hälsas reporter på en resa där träningen är all inclusive.

Klockan närmar sig åtta. Folk strömmar till det stora poolområdet. Till tonerna av den 15 minuter långa "Club La Santa-remixen" väcker vi stela kroppar till liv. Hela tiden ansluter nya morgontrötta semesterfirare - till slut är vi flera hundra personer som gemensamt sträcker armarna i luften. Till vardags kan man ju vara lätt skeptisk till sektliknande aktiviteter i storgrupp, men efter ett par dagar på träningsanläggningen Club La Santa är morgonceremonin lika självklar som rödbets-smoothien till mellanmål.

– Promenad? Tre kilometer löpning? Fem kilometer löpning? Dela in er i grupper, manar en av instruktörerna som ingår i det så kallade "Green Team", de fyrtiotal vältränade ledare som lotsar oss rätt under träningsveckan.

Aktiv semester – svett inte bara från både sol

Jag nappar på mellanvarianten, tre kilometer, och joggar i klungan längs med det dånande havet. Här och var syns surfare som dyrkar Lanzarotes starka vindar, och då och då blir vi omkörda av cyklister.

– Försök att hålla ihop gruppen, hojtar ledaren.

Ja, jag är på semester, tro det eller ej. Och det är svett från fysiska aktiviteter - inte från stekandet i solstolen - som rinner nerför ryggen. Jag befinner mig på Club La Santa, en träningsanläggning på kanarieön Lanzarote. Törstande jord så långt ögat når, och en - men kanariömått mätt - ganska liten strand med svart lavasand. Men det är inte stranden som är grejen med resan. Inte heller långa festnätter eller intima luncher på spanska tapaskrogar som har lockat mig till Spanien. Jag är här för att träna.

Hälso- och träningsresor har varit en stark restrend i flera år. Apollo flyger varje år tusentals resenärer till träningsmeckat Playitas på grannön Fuerteventura, och det ordnas löparresor till världens alla Maratonlopp. Träningsanläggningen Club La Santa är en mogen trettioåring som körde med träningsprofil långt innan det var en trend. 60 procent av dem som reser hit är danskar, resten britter och tyskar. Nu har Fritidsresor hittat hit, och Club La Santa sätter stort hopp till den skandinaviska marknaden.

Klädkoden är minst sagt casual

För att vara en träningsanläggning är här förvånansvärt lugnt. Är hela bygget en missriktad hotellinvestering? Eller är det lågsäsong?

– Inte alls. Vi är nästan alltid fullbokade. Av 1 600 hotellplatser är 1 200 belagda just nu. Jag gissar att många gäster befinner sig på en cykel någonstans på ön. Det sköljer en cykelvåg över Club La Santa - är det likadant i Sverige?

– Vår anläggning är stor, alla sprids ut, och här går man inte på varandra. Men på passen kommer det att vara fullt med folk, säger marknadschef Kim Edwards-Buarque.

Jag har joggat klart och går svettig in i frukostmatsalen. Dagens första mål intar jag iklädd funktionströja, träningstights och sneakers. Ingen höjer på ögonbrynen. Här är klädkoden minst sagt casual.

Första dygnet på Club La Santa är lite förvirrande. Jag funderar hur jag ska hinna äta lunch mellan corepasset och instruktionen på badmintonbanan. Jag ser med respekt på människorna som rör sig med rak rygg och motiverad blick - antagligen på väg till ännu ett träningspass. Här och var ett muskelberg som man inte kan ta ögonen ifrån – "herregud, är det fysiskt möjligt att se ut sådär?". Men också massor av halvt otränade människor som liksom jag själv är här för att ge träningen en skjuts - som ser på träningsveckan som en kick-start för en hälsosammare vardag.

"Njuter av min nya tillvaro"

Och det dröjer inte länge förrän jag går med samma bestämda steg till TRX-passet som alla andra. Snart njuter jag fullt ut av min nya tillvaro. Inga deadlines, inga barn, ingen mat som ska lagas och inget hus som ska städas. Det enda jag ägnar tankemöda är vilka pass som ska prioriteras, vad jag ska äta, och om jag rentav är lite sömnig?

Dessutom njuter jag av långa eftermiddagar vid poolen och av att läsa pocketböcker och dricka fruktdrinkar med bästa utsikten från balkongen. Här bestämmer man själv nivån: idrotta hårt under semestern, eller bara skjuta in lite träning mitt i all avkoppling.

– Samma människor som uppskattar en skidsemester borde gilla att åka på träningsresa. När man lägger sig - tidigt! - på kvällen så känner man sig som efter en dag i skidbacken: mör och trött, sammanfattar Gunilla Ahnlén.

Hon är här med dottern Fanny, 15, och systern Åsa Ahnlén-Skoog, samt systerns döttrar Klara, 17, och Ellen, 15. Alla kommer från Sandviken.

– Club La Santa passar precis alla - tjejgänget, familjen, paret och singeln. Vi plockar russinen ur kakan. Kollar programmet på morgonen och kryssar för några aktiviteter som låter intressanta. Men vi har valt bort det mesta som måste bokas - vi vill inte känna oss bundna. Vi är trots allt på semester, säger Gunilla Ahnlén.

– Tjejerna har dansat zumba, det skulle de aldrig ha gjort hemma. Här ramlar man på aktiviteter som man inte skulle ha drömt om på hemmaplan. En sån här resa passar oss perfekt. Vi gillar att röra på oss, men tycker också om att slappa vid poolen. Alltså vi kan inte komma på något som vi är missnöjda med, säger Åsa Anhlén-Skoog.

– Jo, det är kallt i poolen, fyller Fanny i.

– Och skulle jag resa hit igen skulle jag inte knyta upp mig till buffén, utan hellre äta på områdets andra restauranger, säger Gunilla.

Här gör man som man vill

Mina dagar får snabbt en rutin. Jag lär mig att vissa pass inte alls är så ansträngande, dessutom pågår de bara en halvtimme. Därmed är det lika bra att testa många olika sporter - det ser jobbigare ut på papper än vad det är i verkligheten. Och om något pass inte faller mig i smaken - jag hänger till exempel inte med i fortsättningspasset i aerobics - så går jag bara därifrån.

Jag konstaterar att här inte är som på yogapassen hemma - att en lärare går runt och korrigerar krokiga ryggar och felaktiga rörelser. Här gör man som man vill, på gott och ont. Det är energin - att göra saker i grupp - som man får ta fasta på. Det är häftigt att yoga tillsammans med hundra andra - inte minst under bar himmel.

För de flesta pass är utomhus. Första dagen njuter jag av den kanariska solen, och de behagliga vindarna gör att jag inte känner hur solen tar, vilket resulterar i att jag är röd i nacken resten av veckan. Ett öde som jag delar med sjuttio procent av gästerna. Ett tips är att ta med keps, soltröjor och solskydd.

Caroline Bäck, 29 år, är en svensk hjärtkirurg som jobbar på Rigshospitalet i Köpenhamn. Hon har gått så mycket jour att hon har jobbat ihop en veckas ledighet, och eftersom "sjuksyrrorna pratar så mycket om Club La Santa" bestämde hon sig för att resa hit. Hon tränar så målinriktat och effektivt i utegymmet att jag först tror att hon ingår i "Green Team".

– Inte alls. Jag har bara hittat en ny träningsform - initierad av en dansk PT. Den är så effektiv att man ser skillnad på min kropp i dag och för en månad sedan.

Tapasrestauranger och poolbarer

Hon reser på egen hand och kan möjligtvis sakna fler mötesplatser, inte minst kvällstid.

– Jag doktorerar, så jag har egentligen fullt upp. Jag går upp tidigt på morgonen och löptränar. Jag är morgonpigg och orkar inte vänta på att klockan ska bli åtta och att den gemensamma morgongympan ska starta. Sen varvar jag träning med forskning resten av dagen.

Ett mattips är som alltid att äta lokalt, och att prioritera tapasrestaurangen och poolbaren framför buffén. Resans bästa måltid är min kanariska lunch med nyfångad fisk, bläckfisk, två olika mojosåser, papas arrugadas (potatisen som kokas i havssalt och äts skrynklig med skalet på), och lokalproducerad getost. Ytterligare ett tips är att lyxa till det med färskpressad apelsinjuice till frukost för en knapp tjuga.

En av mina sista aktiviteter är en genomgång i gymmet tillsammans med den personliga tränaren Pelle. Det är en väl investerad timme (kostar 400 kronor) och jag får ett skräddarsytt program som ska stärka mina axlar (en axel som hoppade ur led i en skidolycka) och en rygg som blir trött (för många timmar vid datorn). Jag får råd om hur jag ska smyga in träningen i vardagen ("underskatta inte promenader", "tjugo minuter i gymmet är bättre än inget alls", "bort med högtflygande ambitioner - hellre mjukstarta").

Jag håller tummarna för mitt nya liv, och hoppas att upplägget inte faller sönder bara för att några intensiva arbetsveckor och en höstförkylning kommer emellan.

ELISABETH MONTGOMERY