Från försvarstornet från 1100-talet, San Miniatos symbol, är utsikten fantastisk. Staden ligger högst upp på tre kullar, och gatorna slingrar sig mellan medeltida kloster, palats och kyrkor.
1 av 7: Från försvarstornet från 1100-talet, San Miniatos symbol, är utsikten fantastisk. Staden ligger högst upp på tre kullar, och gatorna slingrar sig mellan medeltida kloster, palats och kyrkor. Foto: Helena Höjenberg
San Miniato är staden mitt i allt, med ungefär 35 kilometer till Pisa, Lucca och Florens och 55 till Siena och Livorno.
2 av 7: San Miniato är staden mitt i allt, med ungefär 35 kilometer till Pisa, Lucca och Florens och 55 till Siena och Livorno. Foto: Helena Höjenberg
Stadens egen paradrätt: tagliolini med riven vittryffel. Här serveras den i klosterkyrkan som blivit matsal, i Hotel San Miniato.
3 av 7: Stadens egen paradrätt: tagliolini med riven vittryffel. Här serveras den i klosterkyrkan som blivit matsal, i Hotel San Miniato. Foto: Helena Höjenberg
Kändisen, det lutande tornet i Pisa, är nära 56 meter högt och har nyligen förstärkts för att inte ramla omkull.
4 av 7: Kändisen, det lutande tornet i Pisa, är nära 56 meter högt och har nyligen förstärkts för att inte ramla omkull. Foto: Helena Höjenberg
Maria Masini odlar biodynamiska viner och kan lära dig laga mat på toskanskt vis. Hon har även ett hus med egen pool och hisnande utsikt att hyra ut.
5 av 7: Maria Masini odlar biodynamiska viner och kan lära dig laga mat på toskanskt vis. Hon har även ett hus med egen pool och hisnande utsikt att hyra ut. Foto: Helena Höjenberg
Tryffeljägaren Gianpiero Montanelli och hans tre hundar på jakt efter lyxig svamp. Förr användes svin som också har bra luktsinne, men de är svårdresserade och glupska.
6 av 7: Tryffeljägaren Gianpiero Montanelli och hans tre hundar på jakt efter lyxig svamp. Förr användes svin som också har bra luktsinne, men de är svårdresserade och glupska. Foto: Helena Höjenberg
Paolo Fiaschis restaurang Papaveri e Papere kan varmt rekommenderas (Via Dalmazia 159 d).
7 av 7: Paolo Fiaschis restaurang Papaveri e Papere kan varmt rekommenderas (Via Dalmazia 159 d). Foto: Helena Höjenberg

Toscana – charmigt, lugnt och turistglest

San Miniato ligger i ett Toscana dit massturismen inte hittat. Åk hit om du redan trängts i Pisa och köat till Florens konstskatter.

I den vackra staden tas du emot som en vän. Till helt rimliga priser äter du underbar mat, kanhända överströdd med vit tryffel från skogen intill.

Det lutande tornet i Pisa är värt att se, men du får knuffas med frenetiskt fotograferande turister från världens alla hörn. Alla vill ha en 840 år gammal byggmiss på bild. Klocktornet i Pisa började byggas på lerig grund och gled på sned redan i höjd med tredje våningen. I ett försök att räta upp det hela byggdes de resterande fem våningarna i en annan vinkel. Men det blev bara värre. Däremot ledde lutningen till världsberömmelse, och det hade ingen räknat med.

Annars är Pisa en lärostad med skinnindustri, en väggmålning av amerikanen Keith Haring och en flygplats där mängder av turister landar varje år. Städerna Siena och Lucca ligger i inom räckhåll. Sex mil österut står renässansens vagga, i Florens. Med tillhörande trängsel.

 

San Miniato – genuin, vacker, charmig

Men lugn och personligt bemötande finns nära, faktiskt mitt emellan Pisa och Florens. Staden heter San Miniato och är både genuin, vacker och charmig. Den grundades på 700-talet av langobarder, som faktiskt var skandinaver. Senare bodde tysk-romerske kejsaren Fredrik Barbarossa här i perioder, liksom hans son Fredrik II. Kejserlig och påvlig administration, skolor och blomstrande kloster präglade orten, liksom korsriddare, pilgrimmer och handelsmän i en ständig ström. För genom San Miniato gick vandringsleden från norra Europa till Rom, och vidare till Jerusalem.

Denna historiska led, Via Francigena, håller just nu på att återställas. Många engelsmän väntar på det, för biskopen av Canterbury beskrev redan år 902 hur fin denna trakt var. På 1200-talet grundade Fransiskus från Assisi ett kloster, som ännu står kvar. År 1533 gjorde Michelangelo upp här med påven Clemens VII om Sixtinska kapellets takmålning, samtidigt som Leonardo hade nära hit från Vinci.

San Miniato var alltså en kulturell hot spot, och att nu gå längs gatorna som vindlar mellan välbevarade palats, kloster och lummiga platser är en upplevelse. Och att uppifrån stadens symbol, försvarstornet från 1100-talet, se de böljande toskanska kullarna så långt ögat når är vidunderligt. På sluttningarna odlas vin, oliver och grönsaker, basen i det lokala köket. Under jorden gömmer sig en knölig svamp, som exporteras till världens lyxrestauranger.


ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Florens och Toscana som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Italiensk tryffel kommer härifrån

– Många tror att all vit italiensk tryffel kommer från Alba, men det mesta kommer faktiskt från San Miniato, berättar Daniele Nannetti, som är doktor i historia och driver hotell i ett gammalt kloster från 1380.

Traktens 400 licensierade tryffeljägare har speciellt tränade hundar som nosar upp de värdefulla svamparna som växer i symbios med ek och poppel.

Daniele avslöjar att seriös tryffeljakt sker i skydd av nattens mörker, eftersom bra svampställen är så värdefulla. Kilopriset kan gå upp till 350 000 kronor. En dyrbar delikatess alltså, fast den luktar ungefär som pälsen på en gammal hund plus lite dieselolja. Men några få gram förvandlar ett vanligt ägg till en fest och tar pastan till en helt ny nivå.

Slowfood-rörelsen är stark här, och Daniele tipsar om sin kompis Paolo Fiaschi. Han var elektriker men sadlade om till kock, som tur är. Han driver Papaveri e Papere och vi provar hans raffinerade femrättersmeny, enbart på lokala råvaror, matchad av viner med makalöst djupa och rena smaker från biodynamiska producenten Cosimo Maria Masini.

Till och med Paolos nota gör oss glada! Hans mycket vällagade mat kostar mindre än turistfällornas håglösa menyer, bara några mil bort.

 

ANNONS: Boka biljetter till museer i Florens och andra sevärdheter runt om i Toscana innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

San Miniato

Resa hit: Ryanair flyger direkt till Pisa från Stockholm och Göteborg till och med oktober. Norwegian flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn lika länge. Hyrbil eller tåg till San Miniato.

Bästa tiden: Våren och sommaren är underbara årstider. Den som är nyfiken på tryffel ska passa på under den särskilda festivalen som pågår de tre sista helgerna i november.

Restid: Direktflyg cirka 3 timmar.

Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad.

Språk: Italienska, engelska går ofta bra.

Valuta: Euro. 1 euro är cirka 9:75 kronor.

Prisläge: Något billigare än i Sverige.

Läs mer: www.san-miniato.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande