I dag återstår 81 länder att pricka av på listan innan Torbjörn C. Pedersen, 37, slår sig till ro för gott hemma i Danmark.
1 av 3: I dag återstår 81 länder att pricka av på listan innan Torbjörn C. Pedersen, 37, slår sig till ro för gott hemma i Danmark. Foto: Instagram/@onceuponasaga
Han reser i egenskap av "goodwill-ambassadör" för danska Röda korset och har målet att besöka samtliga länder i världen.
2 av 3: Han reser i egenskap av "goodwill-ambassadör" för danska Röda korset och har målet att besöka samtliga länder i världen. Foto: Instagram/@onceuponasaga
Hittills har han hunnit med 122 stycken och rest genom Europa, hela Nord- och Sydamerika plus öarna i Karibien och Indiska oceanen. Han har som regel att stanna minst 24 timmar i varje land.
3 av 3: Hittills har han hunnit med 122 stycken och rest genom Europa, hela Nord- och Sydamerika plus öarna i Karibien och Indiska oceanen. Han har som regel att stanna minst 24 timmar i varje land. Foto: Instagram/@onceuponasaga

Torbjörn har åkt jorden runt gratis – i tre år

Torbjörn har åkt jorden runt gratis – i tre år.

Tack vare sitt udda restrick har han sett 122 av världens alla länder – och tänker inte sluta sitt äventyr förrän han besök samtliga.

I dag återstår 81 länder att pricka av på listan innan Torbjörn C. Pedersen, 37, slår sig till ro för gott hemma i Danmark.

Sedan oktober 2013 har han rest världen runt – med lastfartyg.

Han reser i egenskap av "goodwill-ambassadör" för danska Röda korset och har målet att besöka samtliga länder i världen. Hittills har han hunnit med 122 stycken och rest genom Europa, hela Nord- och Sydamerika plus öarna i Karibien och Indiska oceanen. Han har som regel att stanna minst 24 timmar i varje land.

Två månader på Grönland

Ibland blir det ofrivilligt mycket längre. Som på Grönland där han stannade i två månader då det var svårt att hitta ett fartyg som var beredd att ta honom därifrån.

Att lyckats bli fripassagerare på ett lastfartyg är inte alls så lätt som det kan verka.

– Skeppen har ingen orsak att ta ombord en passagerare, säger Torbjörn till The Telegraph.

– Det kan medföra besvär och oönskat ansvar. Du måste få dem att lita på att du klarar dig på egen hand och inte kommer att vara i vägen för besättningen. Du måste göra det väldigt klart för dem att du tänker göra dig själv i stort sett osynlig.

– Det krävs massor av förarbete. Som att hitta rätt fartygsförbindelser, kontakta ägare och rederier och skriva mejl där du lyckas sälja in tanken på att de skulle ha dig ombord.

– Ibland får du napp och ibland inte. Men är du bara tillräckligt envis och originell brukar det finnas en lösning.

Av fartygen Torbjörn rest med har bara ett krävt (blygsam) betalning.

Reser runt i Afrika

I vinter reser Torbjörn runt i Afrika och befinner sig för tillfället i Etiopien.

Av länderna han besökt hittills har tre fångat honom speciellt:

Kuba, Grönland och Iran.

- Grönland och Kuba har överraskat mig mest, det är länder som inte liknar några andra, helt unika och oförglömliga.

– Iran är en pärla till land. Det är väldigt modernt på ett förvånande sätt. Arkitekturen är spektakulär och folk tyck vara världsmedvetna på ett sätt som närmast genererar oss besökare som vet så lite om deras land.

Hade ett sponsoravtal

Torbjörn har en daglig budget om motsvarande 200 svenska kronor, men räknas försäkringar, läkarbesök och andra kringkostnader in blir beloppet i verkligheten det dubbla (fram till i våras täcktes kostnaderna via ett sponsoravtal med ett konsultföretag i fartygsbranschen).

– Jag skulle nog kunna klara mig på mindre. Det finns länder i välden där min dagsbudget är en förmögenhet.

Förhållandena ombord har varit oväntat bekväma.

– Det sämsta av mina boenden har varit som ett rum på ett medelklasshotell. Och i ett par fall har jag fått bo i ägarens egen svit med all lyx det innebär.

 

 

 

 

 

 

Källa: The Telegraph

 

LÄS OCKSÅ:

• Familjen sålde allt för att resa jorden runt

• Patrik sålde allt för att resa resten av livet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande