Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tony Irving – 10 bästa brittiska platserna

Tony Irving har lämnat sitt hjärta i England även om han sedan många år bor i Sverige. Han är uppvuxen i den lilla byn Ainsworth i norra England och har en förkärlek för byar och småstäder med gammaldags charm.

 

Av: Charlotta Rönn

Foto: Matt Cardy

1. En engelsk by som hämtad ur en film

Mousehole, Cornwall

Fiskeby: "Jag tillbringade en stor del av min barndom här då två av mina mostrar hade restauranger i trakten. Fiskebyn Mousehole är en del av min fantasivärld med gamla fiskebåtar som lämnar hamnen på morgonen, myternas kung Arthur och stenhus som krigar mot gravitationen för att hänga kvar på klipporna. Jag tycker precis som poeten Thomas Dylan att Mousehole är Englands mest underbara by. Den är precis som de engelska filmernas fiskebyar. Mousehole är en bra utgångspunkt till en stor del av ­Cornwalls kust."

 

Foto: Olle Sporrong

2. "Hem till gården" i vacker trakt

Slaidburn, Lancashire

Frisluftsliv: "När jag var ung åkte vi till den nordengelska byn Slaidburn på dagsutflykt. Byn ligger i en trakt med gröna dalar, skogar och en älv som slingrar sig genom byn. Här får man "Hem till gården-känsla". Vi ­brukade äta lunch på Hark to Bounty Inn Restaurant och så plockade jag runda färgglada stenar ur ån. Det var som att gräva guld. Vi var också ofta ute och vandrade i dalarna runt byn. Älskar man friluftsliv och vandring då är det här en fantastisk plats för att uppleva engelsk landsbygd."

 

Foto: Visit Britain

3. Besök en engelsk variant av Sigtuna

Tewkesbury, Gloucestershire

Gamla traditioner: "Engelska Cotswolds förverkligar Morden i Midsomers ­fantasivärld. Byarna ser väldigt olika ut även om de ligger nära varandra geografiskt. Tewkesbury är en by som står för det lantliga idealet och för mig är den ett engelskt Sigtuna. Hit åkte jag med min farmor som hade väninnor i trakten. Byn för mig är sommarfester med tanter som tävlade mot varandra om vem som gjort den bästa marmeladen. Byn ligger i hjärtat av engelsk konst- och hantverkstradition med framför allt snickerier och ­keramik."

 

4. Englands historia i ett nötskal

Chester, Cheshire

Historiens vingslag: "Jag hade en ­flickvän från Chester men har också tävlingsdansat här. Jag tycker om Chester för att det är en småstad med storstadskänsla. Här får man uppleva Englands gedigna historia ända från romartiden till den viktorianska perioden på en och samma plats. Stan har ett otroligt kulturellt utbud och fantastiska butiker, inte shoppingmalls, utan klassiska små butiker där man får ­service på engelskt vis. Runtomkring bor de rika och kända, så det är gott om fotbollsfruar då Liverpool och ­Manchester ligger på pendelavstånd."

 

5. Prinsar, drakar och druider

Caernarfon, Wales

Kung Arthur-känsla: "Min familj har varit mycket i Wales men jag har också tältat i trakten som scout. ­Caernarfon är en bra bas för att besöka Snowdonia National park men också ön Anglesey, druidernas sista fäste. Caernarfon är både en liten by och en medeltida borg. I slottet kröns den engelska kronprinsen till prins av Wales sedan år 1301. Här har också prins Charles krönts. Här får man en förståelse för Wales historia och kultur men också en känsla för drakar, ­riddare och trollkarlen Merlin vid kung Arthurs hov."

 

6. Dagsutflykt till drottningens slott

Eton & Windsor, utanför London

Kungliga marker: "Här får man en överklass-upplevelse på en dagsutflykt. Se först drottningens weekendslott Windsor och ta sedan bron till Eton med internatskolan för rikets rikaste familjer. Byggnaderna har en fantastisk arkitektur och man stiger tillbaka in i den viktorianska eran. ­Pojkarna går i frack. Här sker Ascottävlingen. Här tillfredsställs fantasier om kunglig­heter och elitfamiljer, men man känner också av staketet mellan oss och dom. Jag gjorde det när jag jämförde min enkla kyrkoskola med Eton College."

 

7. Kliv in i en målning av engelsk landsbygd

Ambleside, Cumbria

Engelska landsbygden: "Min familj hade ett hus utanför Ambleside i dalen Little Langdale, så jag har vistats mycket här. Ambleside är ett känt turistresmål och en bra bas för ­upptäckter i Lake District. Ambleside ligger vid Windermere, Englands mest kända sjö. Poeten Wordsworth vistades mycket här så älskar man hans poesi och John Constables målningar så är det här man kan försvinna in i deras värld. Den svenska fantasi­bilden av engelsk landsbygd med små stenhus, dalar och sjöar blir verklighet här."

 

8. Romantisk plats med frisk havsluft

Broadstairs, Kent

Badort: "Det här var en typisk semester­ort under den viktorianska tiden och den har behållit sin charm. Området är känt som den engelska trädgården och Charles Dickens vistades mycket här. Här förväntar man sig att David Copperfield när som helst ska återuppstå. Åk hit för att koppla av. Jag har varit här ett par gånger när jag i olika förhållanden sökt en romantisk och undangömd tillflyktsort. Det är ett perfekt ställe för det. Här finns inget som stör, vyerna är romantiska, havsdoften är frisk och det är vackert."

 

9. Ovacker stad i vilt landskap

Merthyr Tydfil, Wales

Badort: "Det är en fantastisk stad - en blandning av det moderna och det gamla Wales. Det var landets järncentrum under 1800-talet, grovarbetarnas stad, som möjliggjorde den brittiska framgången under den industriella revolutionen. Den historiska perioden intresserar mig. Det är en väldigt ovacker stad - den är ful som satan - i ett vackert landskap. Jag har parkerat bilen där många gånger då jag vandrat i Brecon Beacons nationalpark. Det är fantastiskt vacker vandring, väldigt vilt - som att du befinner sig i forntiden."

 

10. Må bra-känsla på spa

Buxton, Derbyshire

Badort: "Spa-orten söder om Manchester fick redan romarna att resa över hela riket för att besöka de varma källorna. Under den viktorianska eran på 1800-talet åkte människor hit för att bli kurerade och för kelterna var orten en helig plats. Det är mitt absoluta favoritställe. Jag älskar Buxton. Det händer något med mig när jag kommer dit. Jag mår bra och får nästan en holistisk känsla av att dricka brunn. Inte långt från Buxton ligger Englands näst största nöjespark Alton Towers. Den är underbar. Jag älskar tivoli!"