Vackra vyer. Tobago är naturälskarens dröm med grön djungel och fiskrikt hav.På Blue Waters Inn trivs kolibrier och fågelskådare. De förstnämnda har egna matbord utanför hotellrummen.
1 av 5: Vackra vyer. Tobago är naturälskarens dröm med grön djungel och fiskrikt hav.På Blue Waters Inn trivs kolibrier och fågelskådare. De förstnämnda har egna matbord utanför hotellrummen. Foto: Elisabet Axås
Lugnt tempo. Charlotteville är en lugn stad längst uppe på norra Tobago.
2 av 5: Lugnt tempo. Charlotteville är en lugn stad längst uppe på norra Tobago. Foto: Elisabet Axås
Fruktstopp. Kiosken är lika färgsprakande som frukten som säljs där.
3 av 5: Fruktstopp. Kiosken är lika färgsprakande som frukten som säljs där. Foto: Elisabet Axås
Charlottevilles hus klättrar in i djungeln.
4 av 5: Charlottevilles hus klättrar in i djungeln. Foto: Elisabet Axås
På lilla Tobago finns mycket mer än stränder och palmer.
5 av 5: På lilla Tobago finns mycket mer än stränder och palmer. Foto: Getty Images

Tobago – mysigaste ön i stekheta Karibien

TOBAGO, KARIBIEN. På lilla Tobago finns mycket mer än stränder och palmer. Vi njuter, vandrar i naturen och diggar calypso på Karibiens kanske grönaste ö i sköna Charlotteville.

Det är fredagseftermiddag och helgstämningen blir allt högre i Charlotteville på norra Tobago.­ Jag beställer en öl i en enkel­ bar längs strandvägen. Den serveras i papperspåse.

- Vi får egentligen inte sälja öl, så vi tar en risk, förklarar killen bakom disken.

Jag sätter mig på en träbänk och får strax sällskap av Jay Cipriani som bott här i ett år. Han kommer från Trinidad,­ den större av öarna i republiken Trinidad­ & Tobago. Han har jobbat som kock på båt i många år, men nu har han gått i land för gott.

- Jag flyttar inte härifrån. Det här är landet som tiden glömde.

Tiden har stannat i Charotteville

Om tiden verkar gå långsamt på hela Tobago så har den nästan stannat i Charlotteville.­ Här, längst norrut på ön, en och en halv timmes bilresa på krokiga­ vägar från huvudstaden Scarborough,­ finns inga hotell, bara ett fåtal pensionat­ och rum att hyra, en handfull restauranger­ och så den här baren­ i ett träskjul nära stranden.

Byns blå, gröna och gula hus klättrar mellan­ palmer och träd på bergssluttningen. En bit bort ligger­ stranden Pirate­ Bay dit man bara kommer nå på en stig eller­ med båt. Ett bröllopssällskap passerar­ och en pappa svischar fram med sin dotter­ på sparkcykel. Det är den action som erbjuds.­ På andra sidan gatan skrattar­ ett gäng kvinnor och barn i färgglada kläder. En tupp spatserar förbi.

Jay ska träffa några vänner i kväll:

- Vi ska grilla fisk, dricka öl och lösa världsproblemen.

Ska ni lima?

- Haha, det är ju det som är liming!

Att lima (uttalas lajma) är att... hänga, skulle vi väl säga på modern svenska; träffas,­ snacka, ta det lugnt tillsammans.­ Alla pratar om det här på Tobago.

Kunderna­ vid byns bakugn i Parlatuvier handlar bröd och limar, berättar­ Carlton och Nathalia som bakar brödet. Tyska Martina på stranden i Pigeon Point limar­ med sina nyfunna vänner på ön och på andra sidan gatan här i Charlotte­ville­ sitter­ Sadat som jag just pratade med och limar med några brädspelare. Till och med falkarna på kakaoplantagen Tobago Cocoa Estate limar, enligt Harry som guidade oss där i går.

Själv limar jag med Jay just nu,ett sätt att komma närmare öborna än jag gjort på någon annan karibisk ö.

Tobago Main Ridge Forest Reserve­

Tidigt i gryningen vandrar vi in i djungeln i Tobago Main Ridge Forest Reserve­ anförda­ av rutinerade guiden William Trim. Stigen­ är täckt av multnande blad och grönskan är tät vid sidorna. Det tar inte många minuter förr­än vi får se Tobagos­ mest kända fågel, en liten white-tailed sabrewing (blåstrupig sabelvinge), eller campy som den kallas här, sittande på en gren.

Campyn är en vacker blå- och grön­glänsande kolibri som nonchalant vänder ryggen till när vi tar upp kamerorna. Man trodde länge att den var helt försvunnen från ön efter den stora orkanen "Flora" 1963 men den har kommit tillbaka och syns nu ofta i marknadsföringen för Tobago som eko-resmål.

I det 40 kvadratkilometer stora naturreservatet­ lever­ 210 fågelarter, cirka 15 däggdjurs­arter och en mängd ofarliga­ ormar­ och ödlor. De flesta däggdjuren är nattaktiva så det är för att se fåglarna man kommer hit. Och för själva skogen.­ Naturen ångar av varm fuktighet. Träden­ är övervuxna av orkidéer, lianer­ och mossa. Många växter­ används traditionellt som medicin.­ William­ visar trumpet­trädet, cecropia, vars blad ska vara bra mot influensa.

Plötsligt ser jag en stor otymplig fågel vingla fram i luften mellan trädkronorna. Den kraxar sitt namn: chacalaca.­

- Den är orolig för höken­ som är här någonstans, förklarar­ William.

Vi hörde den nyss och snart ser vi den uppe i ett träd. Vi kan notera ännu en fågelart,­ great black hawk (större svartvråk).­

Tobago är ett av Västindiens populäraste naturresmål. Bästa boendet­ för fågelentusiasten är hotellet Blue Waters­ Inn i Speyside på nordöstra­ delen av ön. Här hänger fågelbord­ för kolibrierna utanför­ rummen.­ En liten­ bit ut i havet ligger fågelön Little Tobago där sjöfåglarna­ häckar.

Även dykarna trivs i Speyside.­ Strax söder­ om Little Tobago­ finns en brain coral­ (hjärnformad­ korall)­ på sju meter i diameter.

Sunday School i Buccoo

På söndagskvällen är det trångt på vägen­ till Buccoo. Alla ska till söndagsskolan!­

Sunday School i Buccoo­ är inte riktigt vad man kan tro. Grilldoft och spridda steelpan-toner­ skvallrar om vad som väntar.­ Vi börjar med middag vid ett gatustånd.­ Jag plockar kyckling­ med tillbehör från faten och sätter mig vid ett bord. Lite oväntat visar sig mina bordsgrannar vara svenska. Pelle och Carina Hjelmér­ från Umeå kom just hit från Saint Lucia.­ Till Buccoo längtade nog Pelle mest, för han gillar karibisk musik, särskilt nördig­ 50-talscalypso och soca. Än så länge är han besviken på utbudet.

Men Buccoos Sunday School handlar­ just om musik och de båda försvinner strax uppåt vägen till Captain Sand's bar där Katzenjammers Steel Orchestra spelar­ på gården. Lite senare kommer jag dit. Volymen är lite för hög för samtal­ men senare får jag ett mejl med Pelles recension:

- Katzenjammers var riktigt bra! Tajta som en symfoniorkester, svängiga och riktigt­ proffsiga.

Det andra bandet är Buccooneers som varit en institution på Sunday School i åratal. De är fler, har en större scen och dessutom ett väl tilltaget dansgolv fullt av både turister och locals. Bakom scenen­ visar konstnärer sina verk och vid sidan pågår vadslagning kring ett tärningsspel.­

Senare på kvällen packar banden ihop och en DJ riggar upp sitt soundsystem­ och steelpanmusiken byts ut mot dancehall­ och R&B.

 

 

Du har väl inte missat att vi har en hel sida om Karibien? HÄR!

FAKTA

Tobago

Resa dit: Apollo har charterresor från Stockholm,­ Köpenhamn och Göteborg. En vecka med frukost­ på Blue Waters Inn från cirka 11 800 kronor. Även exempelvis­ Afro-Caribbean och Västindienspecialisten­ har resor. Reguljärflyg med oftast två stopp kostar från cirka 7 800 kronor.

Bästa tiden: Januari-april har mycket sol, lite regn, runt 30 grader i luften och 27 i vattnet. Resten av året har samma temperatur men mer regn, särskilt i juni-november.

Valuta: Trinidad och Tobago-dollar (TTD). 1 TTD = cirka 1:15 kronor.

Prisnivå: Lite lägre än i Sverige. Räkna med 60-100 kronor för en lunchrätt, 300 och uppåt för en tvårättersmiddag­ med vin på lite finare ställe, öl 12-20 kronor. Dubbelrum på fyrstjärnigt hotell från 1 000 under högsäsong, 600 under lågsäsong.

Bo: Blue Waters Inn som ligger vid den egna stranden Batteaux Bay nära Speyside har dubbelrum för cirka 1 750 kronor. Kariwak Village är en bungalowresort med egen ekologisk grönsaksodling, dubbelrum cirka 1 500 kronor.

Äta: Jemma's Tree House Restaurant i Speyside är en av Tobagos äldsta och mest älskade restauranger.­ Jemma själv står i köket och tillreder de mest fantastiska­ skaldjurs- och fiskrätter. Bara lunch, ingen alkohol. El Pescador vid vattenbrynet i Buccoo serverar fisk och hummer direkt från fiskepiren mittemot.­

Se: Förutom Tobago Forest Reserve och Little Tobago är Grafton Caledonia Bird & Wildlife Sanctuary ett bra ställe för fågelskådning.

Göra: Försök få upp gammelbarracudan på djuphavsfisketur.­ Snorkla eller dyk i Speyside eller vid Buccoo Reef.

Shopping: Tobago är ingen shoppingdestination men på Shore Things i Lambeau hittar man genuint hantverk­ från Tobago, Trinidad och Guyana.

Bra att veta: Tobago är en del av Trinidad & Tobago där Trinidad är den betydligt större ön. Landet har cirka 1,3 miljoner invånare varav endast cirka 50 000 bor på Tobago. Olja och gas är landets största inkomstkällor.

Läs mer: mytobago.info

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!