Titanic-museum ska locka oss till Belfast
Belfast blommar - tack vare en miljardsatsning på turism. Efter decennier av terror och inbördeskrig hoppas Nordirlands huvudstad på en omstart och en ny profil - med hjälp av legendariska skeppet Titanic.
Titanic-museet
Ombord på "Titanic"
"Den enes död är den andres bröd", heter det och så är det onekligen i Belfast. Vid en första reflektion kan det te sig märkligt att bygga ett stort museum kring en katastrof som krävde tusentals människoliv.
Men rent krasst är det ju som museets marknadschef Claire Bradshaw säger:
- "Titanic" är ett enormt stort varumärke, mycket större än till exempel "Irland".
Turistnäringen i Belfast har inte råd att negligera detta faktum. Men lika mycket som en djupdykning i en av 1900-talets mest gripande tragedier är museet en hyllning till den hantverksskicklighet som för hundra år sedan gjorde Belfast till en av världens mest framstående skeppsbyggarstäder.
Den glänsande femvåningsskrapan "Titanic Belfast" slog upp portarna i april, lagom till 100-årsminnet av Titanics undergång. Bygget ligger exakt på den plats i Belfasts hamn där fartyget byggdes 1910-12. Här berättas allt som är värt att veta om Titanic i nio avdelningar. Traditionella montrar varvas med interaktiva miljöer och teknik från dataspelsvärlden, allt mycket välgjort.
Nu hoppas staden att bygget ska få fart på en tidigare närmast obefintlig turism och dra uppskattningsvis 425 000 besökare om året.
The Taxi Tour
Turisttur med taxi
"The Taxi Tour" är ett begrepp i Belfast och det vanligaste sättet för turisten att se stan: du avtalar helt enkelt med en taxichaufför om en rundtur, skräddarsydd efter dina egna önskemål och intressen. Fenomenet lever kvar sen stans oroliga tid på 70- och 80-talen då kringresor i stan kunde vara direkt livsfarliga.
Vår chaufför är mycket trevlig och ambitiös. Vi besöker den trevliga saluhallen St Georges Market (Oxford Street/May Street) och därpå vackra botaniska trädgården (Stranmillies Road) som rymmer fina Ulster Museum med en mycket intressant utställning om "The Troubles", den tråkiga period 1969-1994 då Belfast plågades av terrordåd och bråk som följd av spänningar mellan protestanter och katoliker.
Det helt förtjusande virrvarret av smala, kullerstensgränder i området vid Hill Street nära Katedralen hade vi aldrig funnit utan vår guides hjälp. Utsökta kvarter att ta ett glas eller en bit mat i. Missa inte överdådigt dekorerade gamla puben The Duke Of York här.
En annan fin och väldigt vacker pub - och Belfast mest berömda - är Crown Liquor Salon, snett mitt emot Grand Opera House på Great Victoria Street. En upplevelse.
Taxichaufförerna kör gärna ett varv till den (närbelägna) förort där stans två mesta kändisar växte upp: fotbollsspelaren George Best och sångaren Van Morrison. Eller guidar i områden som stod i centrum under "The Troubles" med sina många hyllande väggmålningar av fallna "krigare".
Shopping
Frossa i secondhand
Ur shoppinghänseende är Belfast som en genomsnittlig större brittisk stad: centrum hyser ett gågateområde med alla de vanliga kedjorna: Marks & Spencers, Primark, C & A, HMV och så vidare. Victoria Square är en stor modern shoppinggalleria.
Roligaste butiken för secondhandmode är Rusty Zip, belägen en bit från centrum, på 28 Botanic Avenue. Smithfield Market innehåller en del mer udda butiker. Långa Lisburn Road är trendiga shoppinggatan med över två hundra småbutiker, konstgallerier, antikaffärer, barer och krogar.