Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det nybyggda Titanicmuseet.Det nybyggda Titanicmuseet.Det nybyggda Titanicmuseet.
Secondhandbutiken Rusty Zip.Secondhandbutiken Rusty Zip.Secondhandbutiken Rusty Zip.
Träd nära Van Morrissons barndomshem.Träd nära Van Morrissons barndomshem.Träd nära Van Morrissons barndomshem.
Gerorge Best, som porträtteras här, är från Belfast.Gerorge Best, som porträtteras här, är från Belfast.Gerorge Best, som porträtteras här, är från Belfast.
Centrala Belfast.Centrala Belfast.Centrala Belfast.
Tröja på Titanicmuseet.Tröja på Titanicmuseet.Tröja på Titanicmuseet.
1 AV 6
Det nybyggda Titanicmuseet.
Foto: Måns Ivarsson
2 AV 6
Secondhandbutiken Rusty Zip.
Foto: Måns Ivarsson
3 AV 6
Träd nära Van Morrissons barndomshem.
Foto: Måns Ivarsson
4 AV 6
Gerorge Best, som porträtteras här, är från Belfast.
Foto: Måns Ivarsson
5 AV 6
Centrala Belfast.
Foto: Måns Ivarsson
6 AV 6
Tröja på Titanicmuseet.
Foto: Måns Ivarsson

Titanic-museum ska locka oss till Belfast

Belfast blommar - tack vare en miljardsatsning på turism. Efter decennier av terror och inbördeskrig hoppas Nordirlands huvudstad på en omstart och en ny profil - med hjälp av legendariska skeppet Titanic.

FAKTA

Belfast, nordirland

Besök de udda småbutikerna

RESA DIT: Inga direktflyg från Sverige. Billigast är att flyga från Skavsta med Ryanair till Dublin och sedan ta buss två timmar norrut till Belfast. Från Köpenhamn flyger SAS direkt till Dublin. Alternativt flyg till London Heathrow (med exempelvis British Airways) och därifrån med direktflyg till Belfast.

BÄSTA TIDEN: Ungefär som hemma: sen vår och sommar.

VALUTA: Brittiska pund (GBP).

PRISNIVÅ: Lägre än hemma. Enligt X-changes semesterindex är priserna i Storbritannien i dag i genomsnitt 28 procent lägre än Sverige.

BO: Lyx: Merchant Hotel (www.themerchanthotel.com), Mellan: Tara Lodge (www.taralodge.com), budget : Ravelhill Guest House (www.ravenhillhouse.com).

ÄTA: Cayenne (Shaftesbury Square), en av stans trendigaste restauranger med kändiskockparet Paul och Jeannie Rankin. Deane's Deli & Bistro (442-4 Bedford Street), populär bistro med lokal husmanskost med modern skruv. Apartment (2 Donegall Square), modernt kök med asiatiska drag, prisvärt med fin utsikt över Stadshuset.

GÖRA: Shoppa, flanera, åka båttur, gå på pub, besöka museer.

SE: Främsta attraktionen är nybyggda och omtalade Titanic Belfast, ett modernt museum som berättar allt om skeppets tillkomst (det byggdes här) och dess förskräckliga förlisning 1912. Museum, kyrkor, parker och många mysigt ingångna pubar.

SHOPPING: Inget extremt eller annorlunda utbud. Ungefär som en normal brittisk storstad med olika kedjor i gågatemiljö. En del roliga, udda småbutiker som second-hand-affären Rusty Zip.

BRA ATT VETA: Trots att det inte märks i centrum är Belfast ännu en djupt segregerad stad med taggtråd och portar mellan många katolska respektive protestantiska områden. Inget som innebär obehag för turisten dock.

Tips: En båttur är alltid trevligt. I Belfast har Titanic Boat Tours dagliga turer runt i hamnen med betoning på Titanic-relaterade platser. En timslång tur med dagliga avgångar (12.30) från Donegall Quay. Från samma kaj opererar också stadens enda sjötaxi (med "hop on/hop off"-policy, det vill säga att det går bra att hoppa av på någon plats utmed rutten för att fortsätta senare).

Titanic-museet

Ombord på "Titanic"

"Den enes död är den andres bröd", heter det och så är det onekligen i Belfast. Vid en första reflektion kan det te sig märkligt att bygga ett stort museum kring en katastrof som krävde tusentals människoliv.

Men rent krasst är det ju som museets marknadschef Claire Bradshaw säger:

- "Titanic" är ett enormt stort varumärke, mycket större än till exempel "Irland".

Turistnäringen i Belfast har inte råd att negligera detta faktum. Men lika mycket som en djupdykning i en av 1900-talets mest gripande tragedier är museet en hyllning till den hantverksskicklighet som för hundra år sedan gjorde Belfast till en av världens mest framstående skeppsbyggarstäder.

Den glänsande femvåningsskrapan "Titanic Belfast" slog upp portarna i april, lagom till 100-årsminnet av Titanics undergång. Bygget ligger exakt på den plats i Belfasts hamn där fartyget byggdes 1910-12. Här berättas allt som är värt att veta om Titanic i nio avdelningar. Traditionella montrar varvas med interaktiva miljöer och teknik från dataspelsvärlden, allt mycket välgjort.

Nu hoppas staden att bygget ska få fart på en tidigare närmast obefintlig turism och dra uppskattningsvis 425 000 besökare om året.

The Taxi Tour

Turisttur med taxi

"The Taxi Tour" är ett begrepp i Belfast och det vanligaste sättet för turisten att se stan: du avtalar helt enkelt med en taxichaufför om en rundtur, skräddarsydd efter dina egna önskemål och intressen. Fenomenet lever kvar sen stans oroliga tid på 70- och 80-talen då kringresor i stan kunde vara direkt livsfarliga.

Vår chaufför är mycket trevlig och ambitiös. Vi besöker den trevliga saluhallen St Georges Market (Oxford Street/May Street) och därpå vackra botaniska trädgården (Stranmillies Road) som rymmer fina Ulster Museum med en mycket intressant utställning om "The Troubles", den tråkiga period 1969-1994 då Belfast plågades av terrordåd och bråk som följd av spänningar mellan protestanter och katoliker.

Det helt förtjusande virrvarret av smala, kullerstensgränder i området vid Hill Street nära Katedralen hade vi aldrig funnit utan vår guides hjälp. Utsökta kvarter att ta ett glas eller en bit mat i. Missa inte överdådigt dekorerade gamla puben The Duke Of York här.

En annan fin och väldigt vacker pub - och Belfast mest berömda - är Crown Liquor Salon, snett mitt emot Grand Opera House på Great Victoria Street. En upplevelse.

Taxichaufförerna kör gärna ett varv till den (närbelägna) förort där stans två mesta kändisar växte upp: fotbollsspelaren George Best och sångaren Van Morrison. Eller guidar i områden som stod i centrum under "The Troubles" med sina många hyllande väggmålningar av fallna "krigare".

Shopping

Frossa i secondhand

Ur shoppinghänseende är Belfast som en genomsnittlig större brittisk stad: centrum hyser ett gågateområde med alla de vanliga kedjorna: Marks & Spencers, Primark, C & A, HMV och så vidare. Victoria Square är en stor modern shoppinggalleria.

Roligaste butiken för secondhandmode är Rusty Zip, belägen en bit från centrum, på 28 Botanic Avenue. Smithfield Market innehåller en del mer udda butiker. Långa Lisburn Road är trendiga shoppinggatan med över två hundra småbutiker, konstgallerier, antikaffärer, barer och krogar.