Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Matmarknad värd ett besök under din Parisvistelse.
Matmarknad värd ett besök under din Parisvistelse.
Matmarknad värd ett besök under din Parisvistelse.
Matmarknad värd ett besök under din Parisvistelse. Foto: Åsa Lundqvist

Tio superfranska måsten i vackra Paris

Paris har precis allt man kan önska sig - romantik, kultur, mode, arkitektur och inte minst ett fantastiskt kök. 

Expressen Res guidar till tio spännande adresser i Städernas Stad.

Allt om Resor

FAKTA

Pris just nu!
FLYG från Stockholm/Arlanda med Air France den 7–10/2, 978 kronor.
BO på BLC Design Hotel, nära Bastilien för 3 658 kronor dessa nätter.

Foto: Foto: Åsa Lundqvist
Foto: Foto: Åsa Lundqvist
Foto: Foto: Åsa Lundqvist

1. FINE DINING PÅ KONCEPTKROG

Le  Chateaubriand håller alltjämt ställningarna som Paris heta konceptkrog.  Ägaren och kökschefen Inaki Aizpitarte styr restaurangens innandömen med  kreativ järnhand. I princip kan vad som helst komma ut från köket. Här  gäller det att gilla läget för en i förväg bestämd femrättersmeny (som  ändras dag för dag) är det som serveras. Det är alltid knökfullt, det är  alltid kul, mycket prisvärt och ofta gott.

 129 Avenue Parmentier, 11e arr. Tel: +33 (0) 1 4357 4595. Pris: mellan 33 och 39 euro per femrättersmenyn.

 

 

2. LUNCH ELLER KVÄLLSDRINK

 Chez Prune är ett excellent lunchställe, men också ett lika bra barhäng  för kvällen. En verklig restaurangklassiker som varenda en av Paris  "bobos" (de unga nyrika entreprenörerna) kan adressen till. Fin  kanalutsikt mot Canal St-Martin från uteserveringen och skulle vädret  bli dåligt är det minst lika trevligt inomhus.

Adress: 36 Rue Beaurepaire, 10 arr Öppet: 08-02 mån-lör, 10-02 sön. Tel: +33 (0) 1 42 41 30 47.

 

 

3. KÖTTÄLSKARNAS TEMPEL

 Det är trångt, bökigt och alldeles, alldeles underbart! Köttet grillas  över häll på öppen eld längst in i restaurangen. Boka genast bord och  kom i tid. Humana priser.

Adress: 64 Rue Vieille du Temple, 3e arr www.robertetlouise.com

 4. SHOPPING

 Merci är en totalupplevelse för alla shoppingfrälsta som älskar design,  estetik, kläder och hantverk. Inredningen på de 16 000 kvadratmetrarna  är så smart, så snygg, så lekfull att man som besökare totalt  kapitulerar av glädje. Att ägarparet Cohen dessutom skänker hela vinsten  till en organisation som hjälper utsatta kvinnor och barn, gör inte  saken sämre.

Adress: 111 Boulevard Beaumarchais, 3e arr. Öppet 10-19. Söndagar stängt.

 

 

5. FYNDA PÅ LOPPIS OCH MARKNAD

 Marknaden som stylisterna och inredarna besöker. Dignar av kläder och  prylar. En och annan godbit finns för den med blick. Tips: var ute i god  tid. Ofta packar säljarna ihop redan efter 13, vid regn kan det bli  ännu tidigare.

Adress: Porte de Vanves, 14e arr. Métro: Porte de Vanves. Öppet lördag och söndag förmiddag.

 6. KÖKSPRYLARNAS HIMMELRIKE

 Med över 5 000 köksattiraljer i butiken är E. Dehillerin ett prylmecka för alla matglada prylnördar. Det torde vara omöjligt att gå ut ifrån butiken tomhänt. Håll utkik efter E. Dehillerins egna serie med kökstillbehör.

Adress: 18-20 Rue Coquillière, 1a arr. Söndagar stängt. www.e-dehillerin.fr

 

7. PARKUTFLYKT FÖR STORA OCH SMÅ

 Med inte mindre än 55 hektar är Parc de la Villette den största parken i  Paris. Den konstruerades på 1980-talet av arkitekten Bernard Tschumi  som ville skapa en symmetrisk anläggning. de la Villette är ett härligt  utflyktsmål för hela familjen med ständigt nya utställningar,  utomhusbio, cirkus, konserter och andra uppträdanden. Dessutom är det  här Paris gigantiska vetenskapsmuseum Cité des Sciences ligger med  temporära utställningar för vuxna och större barn. För knattarna finns  Cité des Enfants -  experimentverkstad för barn upp till sju år.

Adress: Tunnelbana till antingen Porte de Pantin, Corentin Cariou eller Porte de la Villette. Vid södra ingången finns en informationscentral med allt du behöver om parkens eveneman och attraktioner.

 

8. KULTURKROCK

 När arkitekten Jean Nouvel fick uppdraget att rita Paris nya  världskulturmuseum basunerade Nouvel ut att han tänkte skapa något  "unikt, poetiskt och störande". Quai Branly öppnade 2006 för allmänheten  efter massiv kritik. Det var för dyrt, för mycket monument över  dåvarande president Jacques Chirac ... för mycket allt. Nu är byggnaden  på plats och parisarna har tagit den till sitt hjärta. Här visas 3500  föremål från världens alla ursprungskulturer. Inne i byggnaden  promenerar besökarna mellan kontinenterna, från igloos till indiantält  och hyddor. Lunchen intar du på museets häftiga restaurang uppe på  taket, Les Ombres.

Adress: 37 Quai Branly, 7e arr www.quaibranly.fr

 

9. UNDERBAR MATMARKNAD

 Le Marche des Enfants Rouges är Paris äldsta matmarknad. Den är liten, intim och helt underbar. Här finns även enkla restauranger som serverar både frukost, lunch och middag. Missa inte!

Foto: Foto: Åsa Lundqvist

 

 Adress: 39 Rue de Bretagne, 3e arr. Öppet: Ti-To 08.30-13.00 och 16.00-19.30. Fre-lör 08.30-13.00 och 16.00-20.00. Sö 08.30-14.00. Måndagar stängt.

 

10. FIN FIKA

 Ett konditori av bästa sort som har serverat Paris förnämaste klientel   sedan 1862. Här äter du en lättare lunch och njuter av de läckraste   bakverken i gyllene salar. Ett absolut måste är att köpa Ladurées   fantastiska "macarons". Bakverken är gjorda av äggvita, mald mandel och   socker med smaksatt smörkräm emellan. Färgsprakande drömmar som smälter  i  munnen. Ladurée har Paris vassaste.

Adress: 16 Rue Royale, 1a arr. (Det finns flera Ladurée men den på Royale är det så kallade flaggskeppet.)

 Av: Camilla Tolstoy