Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Även om du har världens bästa musiksmak – dela inte med dig av den allt för ljudligt.
Även om du har världens bästa musiksmak – dela inte med dig av den allt för ljudligt.
Även om du har världens bästa musiksmak – dela inte med dig av den allt för ljudligt.
En dag på stranden? Låt inte barnen leka där det är trångt.
En dag på stranden? Låt inte barnen leka där det är trångt.
En dag på stranden? Låt inte barnen leka där det är trångt.
1 AV 2
Även om du har världens bästa musiksmak – dela inte med dig av den allt för ljudligt.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
En dag på stranden? Låt inte barnen leka där det är trångt.
Foto: SHUTTERSTOCK

Tio saker du aldrig ska göra på stranden

Strandliv är avklätt, avslappat och avkopplande. Men det betyder inte att det är befriat från vett och etikett. 

Här är tio enkla regler som påminnelse inför sommarens solsemester hemma eller utomlands.

Krister Berntsson

När snöblasket väl har gett vika här i norr längtar de flesta av oss efter mjuk sand, blått vatten, milda vindar och värmande sol. Kort sagt strandliv. Och det finns mycket som är tilltalande med det kravlösa och avslappade i att ligga på en strand. Men det betyder inte att vi helt ska överge vett och etikett när vi har sand mellan tårna. För det är ju ganska sällan vi är ensamma om strandnjutandet.

Här är tio regler som vi behöver påminnas om innan vi kastar oss i vattnet hemma eller utomlands.

1. Strunta inte i lokala sedvänjor

Om du lever badliv utomlands är det helt klart värt att ta reda på vad lokalbefolkningen tycker är okej och inte. Nakenbad är inte alltid godtagbart bara för att du är utomlands. I en del länder är det inte ens tillåtet med för små baddräkter. På andra ställen är badkläder fritt val. Det kan vara förbjudet att dricka alkohol, det kan råda rökförbud. Gör lite research innan du lägger dig på stranden.

2. Låt inte barnen leka där det är trångt

Ungar älskar att vara på stranden, men det kan bli påfrestande för omgivningen om de sparkar boll, skvätter, sand spelar strandtennis eller stojar. Placera familjen på ett ställe där barnen har gott om plats att stoja utan att det går ut över andra strandälskare.

Och om du vet med dig att du är lättstörd, lägg dig då inte kloss an till barnfamiljen.

3. Spring inte i sanden

Motion är nyttigt men sandstranden kanske inte är det bästa stället att springa på. Det är lätt att skvätta sand på folks filtar och nyinsmorda kroppar, vilket inte att det bästa sättet att skaffa nya vänner på.

Så ta av dig dina flipflop och gå lugnt dit du ska. Och om du vill njuta av att jogga längs stranden, så gör det i vattenbrynet där sanden är fuktig och inte skvätter.

LÄS MER: Värsta sakerna du kan göra ombord på flyget 

4. Lämna inte skräpet

Ingen gillar att sola på en soptipp. Se till att lägga skräpet där det hör hemma (även glasspappret). Om det inte finns en soptunna på stranden så får vi bära med oss skräpet tills vi hittar en. Det är aldrig fel att ta med sig en liten soppåse till stranden. 

5. Mata inte måsarna 

Allvarligt talat så är måsar inget annat än råttor med vingar. Och du skulle aldrig drömma om att mata råttor, väl? Måsar söker sig dit där det finns mat och om man matar dem så kommer de snart att ta över stranden och plåga solbadarna på ett sätt som för tankarna till slutscenen i Hitchcocks “Fåglarna”.

6. Rök inte på stranden

Det finns stränder där det råder rökförbud, men även om det är tillåtet så är det ett etikettsbrott att röka på stranden. Gå bort en bit om du ska röka och kom ihåg att fimpar inte försvinner av sig självt. De är fortfarande kvar även om du trycker ner dem i sanden.

Ta hand om dem.

7. Strunta inte i varningar

I Sverige är vattnet sällan farligt. Det är inte så vanligt med farliga underströmmar och förutom brännmaneter är det få saker som vill oss illa. Men det stämmer inte över hela världen.

Tidvatten, underströmmar, portugisiska örlogsmän (en riktigt läskig manet), hårda vindar och hajar kan göra badandet till en mardröm. På offentliga stränder utomlands finns ofta varningssystem i form av vimplar, skyltar eller annat. Och de är allvarligt menade, så lyd dem.

LÄS MER: 7 tecken på att du verkligen behöver semester

8. Skaka inte filten bland folk

Det finns få saker som är så irriterande som sand på filten eller handduken du ligger på. Det enda som är mer irriterande är när någon bredvid skakar sin filt så sanden yr över dig.

Så var försiktig när du ska befria din filt från sand.

9. Spela inte hög musik

Även om du har världens bästa musiksmak så delas den inte av alla. Det här var ett större problem innan smartphonen kom. Förr var det en prestige för vissa att ha den största boomboxen på stranden och alla andra bara hoppades att batterierna skulle ta slut. Använd hörlurar eller placera din blåtandshögtalare så nära öronen att du inte stör dem som hellre njuter av vågskvalp än Slayer.

10. Träng dig inte på

Det är aldrig okej att lägga sig för nära andra strandgäster. Se alltid till att hålla ett lämpligt avstånd för att du inte ska framstå som en stalker. Och lägg dig aldrig med huvudet precis framför fötterna på dina medsolbadare. Det är bara läskiga typer som gör så.