Christian Muda driver matochresebloggen.se som är en av Sveriges största resebloggar med fokus på mat.
Insidan på restaurang Oaxen.
Från restaurang Aloe.
1 AV 3
Christian Muda driver matochresebloggen.se som är en av Sveriges största resebloggar med fokus på mat.
Foto: Privat
2 AV 3
Insidan på restaurang Oaxen.
3 AV 3
Från restaurang Aloe.

Tio mest intressanta krogarna i Stockholm

Stockholm har en mängd bra krogar och nya öppnar varje månad. Matochresebloggen.se listar de tio krogar (utan inbördes ordning) som är bäst just nu.

Allt om Resor

1. Lilla Ego

När Daniel Räms och Tom Sjöstedt, bägge tidigare vinnare av Årets Kock, slog sig samman och öppnade Lilla Ego för två år sedan blev det en omedelbar succé. I en enkel lokal med tegelväggar och handskrivna menyer upptejpade på väggarna serveras rätter på lyxkrognivå men till rimliga priser.

Med ett stort fokus på att kombinera olika smaker och konsistenser, vackra uppläggningar – men framför allt otroligt god mat – går Lilla Ego hem hos alla matälskare. Alla rätter går dessutom att få i vegetariska varianter, där till exempel en fläsksida byts mot ugnsbakad rotselleri.  Ett stor utbud av vin på glas i olika prisklasser gör att alla kan hitta passande drycker. Borden släpps 90 dagar i förväg och blir direkt uppbokade, men det finns alltid åtta drop-in platser för spontana middagar där man sitter vid baren med utsikt över köket.

Priser: Förrätter 140-190 kronor. Varmrätter 175-320 kronor.

Snackis: Av de åtta finalisterna i Årets Kock 2016 kommer tre från Lilla Ego.

Webb: lillaego.com.

Adress: Västmannagatan 69 i Stockholm.

 

2. Restaurant Frantzén

Restaurant Frantzén är känd långt utanför Sverige och Björn Frantzén som sedan 2013 driver restaurangen själv har uttalade ambitioner att bli den första restaurangen i Sverige att få tre stjärnor i guide Michelin. Frantzén har i dag 2 stjärnor och är på plats 31 i listan över världens 50 bästa restauranger. Här serveras en fast meny på 14 serveringar som med vinpaket kostar knappt 4000 kronor. ”Lika mycket som en weekendresa utomlands” tycker vissa, medan andra anser att detta är en minst lika stor upplevelse, fast på hemmaplan. Ledordet är ”avslappnad elegans” och det lever de upp till. Fantastiska smaker serverad på kreativa sätt och med en alert och påläst personal som kan svara på varje liten detaljfråga man som matintresserad har. Detta är verkligen en upplevelse man minns.

Priser: 14-rättersmeny 1400 kronor. Vinpaket 1500 kronor. Alkoholfritt paket 650 kronor.

Snackis: Vad ska de plantera i sina egna trädgårdar till våren?

Webb: restaurantfrantzen.com

Adress: Lilla Nygatan 21

 

Foto: Magnus Skoglöf

3. Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren driver tre restauranger på Grand Hôtel. Matsalen – den mest exklusiva av de tre där det serveras fasta avsmakningsmenyer om 10 rätter med lika många mellanrätter. Här finns även Matbaren med en a la carte-meny och senaste tillskottet Matbordet – där 10 gäster ihop med en kock skapar 3 eller 5 rätter (beroende på dag) baserat på säsong och vad som smakar bäst just nu. Med dessa tre restauranger finns möjlighet att antingen få en försmak av vad Mathias Dahlgren har att erbjuda genom en rätt och ett glas vin i Matbaren, eller gå på hela avsmakningsmenyn i Matsalen och få hela spektrat av rätter. Oavsett val är Mathias Dahlgren ett säkert kort för riktigt goda smaker och rätter serverade på intressanta sätt.

Pris: Avsmakningsmeny 2100 kronor. Vinpaket 1200 kronor.

Snackis: Hur kockarna ofta åker på studiebesök för att hitta inspiration till nya smaker och recept.

Webb: mathiasdahlgren.se

Adress: Södra Blasieholmshamnen 6

 

4. Oaxen krog

Längst ut på Djurgården, vid Beckholmen, ligger Oaxen. Där finns bistron Oaxen Slip och så Oaxen krog som serverar avsmakningsmenyer om 6 eller 10 rätter (plus en mängd amuser och mellanrätter). Oaxen har stort fokus på lokala och närproducerade råvaror, där exempelvis mycket av grönsakerna odlas ute på Djurgården. Dryckespaketet inne på Oaxen krog består till stor del av naturviner som kan vara lite speciella. Vet man inte med sig att man gillar denna typ av viner ska man kanske be att få in ett ”vanligt” vin för att bli helt nöjd. Med två stjärnor i Guide Michelin är inte bara maten i toppklass utan även personalen har självklart en hög servicenivå och stort kunnande.

Pris: Avsmakningsmeny 1650 kronor. Vinpaket 1150 kronor.

Snackis: Har även en oväntat god alkoholfri juicemeny för 500 kronor.

Webb: oaxen.com

Adress: Beckholmsvägen 26

 

5. Gastrologik

Det är lätt att missa den diskreta ingången till Gastrologik och även inne i de eleganta, ljusa lokalerna förstår man att man här vill att allt fokus ska ligga på maten och smakerna, inget skall distrahera. Vad som serveras på Gastrologik varierar från dag till dag (ibland även per bord samma kväll). Det enda man på förhand vet är att det finns en lång avsmakningsmeny med upp till 19 rätter (inklusive amuser) som heter ”På producenternas villkor” där man lagt stort fokus vid att helt enkelt använda de bästa råvarorna som finns att tillgå för stunden och lagat mat utifrån dessa. Själva kallar Jacob Holmström och Anton Bjuhr som driver krogen maten för ”nytänkande skandinavisk gastronomi”.

Pris: Avsmakningsmeny 1395 kronor. Vinpaket  1095 kronor.

Snackis: Vitlöken som vuxit upp på Gastrologiks bakgård, fermenterad i 60 grader under 60 dagar

Webb: gastrologik.se

Adress: Artillerigatan 14

6. Volt

Volt är krogen för finsmakaren som vill utmanas och utvecklas. Här startar man förslagsvis middagen med suröl i stället för champagne, innan man hugger in på antingen en fyra- eller sexrättersmeny med rätter som makrill med gurka och ramslök eller getyoghurt, harsyra och bovete. Till samtliga rätter serveras naturviner. I våras fick de en stjärna i Guide Michelin vilket är ett kvitto på att inte bara maten håller en internationellt hög klass, utan att även servicen är på toppnivå.

Pris: 6-rättersmeny 735 kronor. Vinpaket 485 kronor.

Snackis: Granskott i maten.

Webb: restaurangvolt.se

Adress: Kommendörsgatan 16

 

7. Ekstedt

På Niklas Ekstedts krog på Humlegårdsgatan tillagas allt med hjälp av eld – över en eldgrop, i en vedugn eller på vedspisen. Och det märks, direkt när man kommer in möts man av en mild röklukt, som bidrar till att skapa en rustik känsla ihop med inredningen i sten, trä och skinn. Maten lagas på lokala råvaror som säsongsanpassas och har genomgående en rökt ton, från kallrökt röding och sotad havskräfta till mandelkaka bakad i vedugn. 2014 gjorde man en omfattande renovering och lade till ett chef’s table inne i köket där gästerna kan följa kockarnas arbete vid den sprakande elden.

Pris: 4/6-rättersmeny 840/1090 kronor.

Snackis: Eldarna.

Webb: ekstedt.nu

Adress: Humlegårdsgatan 17

 

8. Punk Royale

På Folkungagatan 128 ligger Punk Royale – en liten restaurang med 28 platser som drivs av Jocke Almqvist och Kalle Nilsson. Menyn beskriver de själva som ”Överleverans – gastronomisk dekadens”. Exakt vad som serveras är på förhand hemligt och ändras dagligen, även om vissa rätter verkar vara stående inslag på menyn, exempelvis kaviar som serveras i en klick direkt på handen, eller en hästtartar som kryddas med cigarettaska vid servering. Här kommer en strid ström av små rätter in i högt tempo, många vilka serveras direkt i handen eller på en gemensam tallrik vid bordet. Det är riktigt gott och vällagat, men framför allt väldigt underhållande och en upplevelse som inte liknar någon annan i krog-Stockholm.

Pris: Meny 700 kronor. Dryckespaket 700 kronor.

Snackis: Att servitören ibland kommer in endast iförd ett köksförkläde eller utklädd till häst.

Webb: punkroyale.se

Adress: Folkungagatan 128

9. Omakase Köttslöjd

Omakase är en japansk fras som betyder ungefär ”Jag lämnar beslutet till dig” – något man kan säga till en sushi-kock i Japan som då presenterar ett antal rätter som ihop skapar en balanserad meny. På Omakase Köttslöjd är principen densamma, men här är det 15-20 rätter som utgör menyn, som spänner från havskräfta täckt med grisspäck, till black angus-biff. Den japanska inspirationen märks också på inredning och porslin, medan musiken är amerikansk hip hop. Detta är valet för den riktigt matintresserade som älskar kött.

Pris: Meny Omakase 995 kronor. Dryckespaket 875 kronor.

Snackis: Att det till och med är chark i desserten.

Webb: omakasekottslojd.se

Adress: Yxsmedsgränd 12

 

10. Aloe

På Svartlösavägen ute i Älvsjö ligger en av de restauranger som det pratats mest om de senaste månaderna – Aloe. I en gammal matbutik ombyggd till restaurang med öppet kök ut mot matsalen har man nästan skapat känslan av att vara hemma hos goda vänner på middag. För de matintresserade rekommenderas en plats nära köket så man kan studera hur rätterna lagas till och monteras. Här serveras 4- eller 7-rätters menyer där fokus ligger på goda smaker i första hand, snarare än egenodlade grönsaker eller granskott.

Pris: 4 eller 7 rätter 695 kronor/985 kronor. Vinpaket 595 kronor.

Snackis: Finkrog i förorten – otippat.

Webb: aloerestaurant.se

Adress: Svartlösavägen 52 i Älvsjö

 

LÄS MER:

 Stockholms bästa shopping – 56 tips
10 självklara skäl att älska Stockholm