Tio riktigt knasiga turistattraktioner

En kopia av Stonehenge byggt av gamla bilvrak, ett reservat för trädgårdstomtar och en vägg konstnärligt dekorerad med använda tuggummin. Här är några riktigt knasiga turistattraktioner runtom i världen.

1. Dragon Gate, Sverige

Tillfälligt stängd 2021.

Så mycket knasighet på ett och samma ställe. Dragon Gate, alldeles vid E4 i Älvkarleby kommun, var tänkt att bli ett affärs- och kulturcentrum där kinesisk och svensk kultur skulle kunna mötas. Från början inhyste byggnaden Hotell Älvkarleby, men 2004 köpes fastigheten av den av myggmedelsförsäljning förmögna kinesiska affärsmannen Li Jingchun som bytte namn på hotellet till Dragon Gate. 2007 stod ett kinesiskt torg, samt en staty av ett buddistiskt helgon färdigt, men mycket snart ändrades planen med ett affärscentrum till att omfatta en restaurang, hotell, museum, ett shaolintempel samt en kung fu-skola. Säga vad man vill om projektet, men sticker ut i den lilla tätorten gör det.

Runt 200 kopior av den kinesiska terrakottaarmén finns att beskåda i museet vid Dragon Gate. Foto: Shutterstock

 

2. Tuggummiväggen, USA

”The Market Theater Gum Wall” är något så simpelt som en hel vägg täckt av mer eller mindre färgglada och konstnärligt fastsatta tuggade tugummin, men som blivit till ett lokalt landmärke downtown Seattle. Den märkliga traditionen började omkring 1993 när folk som arbetade i närheten av oklar anledning började sätta fast tuggummi mot väggen samt placera ett mynt i klumpen. 1999 ansågs väggen en turistattraktion och än idag vallfärdar folk hit, både för att titta men också för att sätta sitt eget tugummi till samlingen.

Ett flertal gånger har man försökt sanera väggen, men tuggummina återvänder gång efter gång. Foto: Shutterstock

3. Carhenge, USA

Ingen vet vem som reste Englands världsberömda stenmonument Stonehenge, men killen som fick den vilda idén att resa en kopia byggd av gamla bilar är den amerikanske konstnären Jim Reinders. Hans rekonstruktion består av 38 klassiska gamla amerikanare som målats i grått. Hans motiv bakom tilltaget: "en cool grej".

Ett Stonehenge av gamla bilar. Foto: Shutterstock

 

4. Jättehummern, Australien

Australien har många kitschiga monument - som en groteskt stor parkbänk och en gigantisk tennisracket - men ståligast är trots allt hummern Larry. Den 17 meter höga figuren restes 1979 som en hyllning till regionens fiske- och timerindustrier. I nedre botten rymmer Larry en turistanläggning med såväl restaurang som presentbutik. Ligger i staden Kingston i södra Australien.

Säg hej till hummern Larry! Foto: Shutterstock

5. "Helvetets Trädgård", Thailand

Skylten i entrén säger det mesta: "välkommen till Helvetet". Här visas in i minsta och mest otäcka detalj vad som händer med syndare efter döden via en lång rad jättelika och groteska statyer. Till straffen hör pålning, stympning och många andra vidrigheter. Parken (lokalt namn: Wang Saen Suk) ligger i anslutning till ett buddistkloster på kusten norr om Pattaya.

”Välkommen till Helvetet” Foto: Shutterstock

6. Trädgårdstomtarnas reservat, Storbritannien

Britterna har ett speciellt förhållande till trädgårdstomtar och på den här anläggningen ges tillfälle att närmare bekanta sig med över ett tusen tomtar och andra sagofigurer som passar bra som ministatyer på egna tomten. Här finns även ett museum med antika trädgårdsfigurer. Allt är gjort med glimten i ögat: i entrén går det att låna luvor gratis: "för att inte göra tomtarna generade". Ligger i Hartland i Devon, längst ned på sydligaste delen av Englands västkust.

Tomtar överallt i Trädgårdstomtarnas reservat. Foto: Shutterstock

7. Dinosaurier i naturlig storlek, USA

Med bara två dinosaurier konkurrerar man inte precis med Jurassic Park. Men den som vill skåda Kalifornien genom ögonen på en tyrannosaurus rex kan ta sig upp de fyra våningarna inuti dinosaurien Mister Rex och kika ut. Hans partner kallas Mrs Dinny. Modellerna restes utanför Palm Springs på 60-talet av skulptören Claude K Bell. 

Som det kanske såg ut för 70‑65 miljoner år sedan. Foto: Shutterstock

8. Nudelmuseet, Japan

Nudlar är ett av de populäraste livsmedlen i Japan så självklart är de värda ett eget museum. På den här inrättningen i Yokohama får vi veta allt om hur nudlar tillverkas och om jättesuccén när snabbnudlarna introducerades. Här finns också en kopia i naturlig storlek av en gata full av nudelförsäljare i Tokyos gamla stad 1958 där nio olika kök erbjuder smakprov på nudelrätter från lika många japanska regioner.

Nudlar på längden och tvären i Yokohama. Foto: Shutterstock

9. Penismuseet, Island

Islands fallologiska museum drivs av sonen till mannen som fick idén att samla på manliga könsorgan från isländska däggdjur. Med tiden växte samlingen och i dag finns här till och med en manspenis (en donation via testamentet från en äldre man). Museet bara ökar i popularitet och hade i fjol över 20 000 besökare.

Museet där du får veta allt om däggdjurens manliga könsorgan. Foto: Shutterstock

10. Jätteananasen, Sydafrika

Världens största konstgjorda ananas är 16,7 meter hög, gjord i fiberglas och rymmer ett observationsdäck på översta våningen. Den märkliga skapelsen restes i början av 90-talet som en hyllning till områdets framgångsrika fruktindustri. Landmärket ligger i staden Bathurst i regionen Eastern Cape i den allra sydligaste delen av Sydafrika.

Världens största ananas finns i Bathurst i Sydafrika.

LÄS MER: 11 hotell du inte trodde fanns – galna men underbara