Foto: Christian Örnberg

Tio frågor och svar för dig som är flygrädd

Närmare var fjärde person är mer eller mindre flygrädd.

Mysteriet med Malaysia Airlines försvunna flight 370 gör det inte lättare för dem att stiga in i flygkabinen.

Här är tio frågor och svar för dig som är rädd att flyga.

1. Hur ofta försvinner flygplan spårlöst? 

Så gott som aldrig. Före Malaysia Airlines Flight 370 har bara ett plan i reguljär trafik försvunnit i modern tid. Det var en Airbus från Air France som aldrig kom fram till Paris på en flight från Rio de Janeiro den 1 juni 2009. Efter fem dagar hittades de första kropparna, men inte förrän två år senare fann man planets två svarta lådor som kunde avslöja vad som skett. Enligt haverikommissionen störde iskristaller planets hastighetsmätare vilket fick autopiloten att koppla ur. Piloterna gjorde då en felmanöver som fick planet att överstegra och störta i Atlanten enligt Wikipedia.

2. Hur stor är risken att ett plan ska krascha? 

En på elva miljoner enligt en amerikansk undersökning som Flygtrygg refererar till. En på 3,4 miljoner om man reser med de 78 största bolagen i världen enligt Planecrashinfo. Aviation Safety Network anger att 29 olyckor med sammanlagt 265 döda inträffade 2013. Hur man än räknar är risken mikroskopisk.

3. Hur vanliga är flygplanskapningar? 

Ännu ovanligare. Förra året kapades endast ett plan enligt Aviation Safety Network. Sedan terrorattackerna 11 september 2001 har sammanlagt fem personer dött i samband med 46 kapningar. Sedan samma år har antalet kapningar minskat från tvåsiffriga till ensiffriga tal årligen.

4. Vilken del av flygningen är farligast? 

Flest olyckor sker vid landning. Det beror ofta på väderförhållanden och omgivande terräng.

5. Vilken plats i planet är säkrast? 

Det beror på typ av olycka, men störst chans att ta sig ut har man vid platserna nära huvudutgångar och nödutgångar.

6. Har det hänt olyckor på grund av turbulens? 

Nej, däremot kan passagerare som inte är fastspända skada sig.

7. Vad händer om motorerna stannar? 

Alla trafikflygplan har minst två motorer. Stannar en kan planet fortsätta flyga, men för säkerhets skull går man ner på närmaste flygplats. Stannar alla motorer kan planet glidflygas 20 gånger höjden det befinner sig på, alltså oftast cirka 20 mil. Alla piloter är tränade på att flyga utan motorer. Vid vanliga inflygningar glidflyger man mer eller mindre från att man lämnar marschhöjd till cirka 1 000 meters höjd.

8. Är risken för olyckor större vid flygplatser med tät trafik? 

Nej, säkerhetsmarginalerna är desamma. Däremot kan planet försenas om trafiken är intensiv.

9. Kan ett stort jetplan nödlanda på vatten?

Ja, vingarna och flygplanskroppen håller planet flytande tillräckligt länge för att det ska kunna utrymmas. Plan som flyger över vatten är certifierade för att kunna flyta. De är inte bara utrustade med flytvästar utan också med uppblåsbara livflottar.

10. Jag är ändå rädd. Vad kan jag göra för att det ska kännas tryggare att flyga? 

Om din flygrädsla hindrar dig från att flyga kan du gå en kurs för att komma över den. Avia Safe anordnar kurser på Arlanda. Flygtrygg har en interaktiv egenbehandling som man kan genomföra hemma.

Källor: Om inget annat anges kommer uppgifterna från Flygtrygg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande