Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mysiga badorten Hornbaek.Mysiga badorten Hornbaek.Mysiga badorten Hornbaek.
I år är det Hamletfeber på Kronborg Slott.I år är det Hamletfeber på Kronborg Slott.I år är det Hamletfeber på Kronborg Slott.
Den pittoreska fiskebyn Humlebæk.Den pittoreska fiskebyn Humlebæk.Den pittoreska fiskebyn Humlebæk.
Ta en rundtur på Esrum Kloster.Ta en rundtur på Esrum Kloster.Ta en rundtur på Esrum Kloster.
Jacob Moths minikosmos och hans fantastiska. trädgård.Jacob Moths minikosmos och hans fantastiska. trädgård.Jacob Moths minikosmos och hans fantastiska. trädgård.
1 AV 5
Mysiga badorten Hornbaek.
Foto: Elisabeth Montgomery
2 AV 5
I år är det Hamletfeber på Kronborg Slott.
Foto: Ty Stange
3 AV 5
Den pittoreska fiskebyn Humlebæk.
Foto: Elisabeth Montgomery
4 AV 5
Ta en rundtur på Esrum Kloster.
Foto: Elisabeth Montgomery
5 AV 5
Jacob Moths minikosmos och hans fantastiska. trädgård.
Foto: Elisabeth Montgomery

Tio av Nordsjällands härligaste höjdpunkter

Den danska rivieran på Nordsjälland vimlar av mysiga fiskebyar, pittoreska badorter och fina danska badhotell.

Här finns också vita stränder, krogar vid havet, häftiga slott och härliga spa.

Här är tio tips på kungarnas Nordsjälland.

1. Mysig badort: Hornbaek

Hornbaek är ett mysigt fiskeläger som har utvecklats till en charmig badort och anledningen är den fantastiska vita stranden som är två kilometer lång. Det var också här som danska designern Ilse Jacobsens startade sitt ”imperium” av gummistövlar, regnkläder, färgglada klänningar och en egen hudvårdsserie. Hennes verksamhet har nu filialer i 23 länder. Bara i Hornbaek finns fyra av hennes affärer, spa Kurebadet och restaurant Kurebadet. Du kan också bo i sköna lägenheter inredda efter hennes personliga smak.

ilsejacobsen.com/kurbadet

LÄS OCKSÅ: Danmark – 12 skäl att älska vår granne i söder

Fredensborgs slott.Fredensborgs slott.Fredensborgs slott.
Fredensborgs slott. Foto: Lasse Svensson

2. Favoritslottet: Fredensborgs slott

Här bor drottning Margrethe med sin familj under deras semester och det är hennes favoritslott. Slottet har en fantastisk trädgård där man kan strosa och titta på vackra skulpturer, alléer och Esrumsjön. Missa inte den vackra Nordmansdalen som är en unik skulpturpark. Närmaste granne är nyrenoverade hotellet Fredensborg Store Kro med vackra rum, härlig utsikt och en krog som nyligen fått toppbetyg i White guide. Här har bland annat Bill Clinton och filosofen Søren Kierkegaard också bott.

storekro.com

 

3. Hamletfeber: Kronborg Slott

I år är det Hamletfeber. Första uppsättningen av Hamlet spelades 1816 och därför fyller denna scen 200 år och det är 400 år sedan Shakespeare dog. Därför har Hamlet och hela hans entourage flyttat in på Kronborg Slott i Helsingör och där kan gästerna möta teamet både inne och ute på slottsgården. Det blir en parad av moderna föreställningar. Hamlet Live hade premiär 1 juni och fortsätter till och med 31 augusti 2016.  Dessutom blir det Shakespearefestival de tre första veckorna i augusti.

hamletscenen.dk

Gilleleje badehotell.Gilleleje badehotell.Gilleleje badehotell.
Gilleleje badehotell. Foto: Elisabeth Montgomery

4. Mysigt badehotell: Gilleleje

Här finns Själlands största fiskehamn med fiskebåtar och butiker. Här finns också något som är unikt för Danmark, ett badehotell. Gilleleje Badehotell ligger vackert uppe på klinten bara 80 meter från havet och stranden. Här ser man fantastiska solnedgångar och för att ta ett dopp i havet går man en trappa ner till stranden. Traditionen att semestra på badhotell är stark i Danmark och lyxen är oftast densamma i dag som förr – god mat och salta kalla bad. Gilleleje är som vackrast i skymningen.

gillelejebadehotel.dk

5. Pittoresk fiskeby: Humlebæk

En pittoresk fiskeby med gulliga fiskestugor, som några påminner om hobbithus, och som är helt draperade av blommor nu på sommaren, en fin strand, hamn och gourmetkrogen Restaurant Sletten med bästa havsutsikten. Här äter du läcker mat med fransk och nordisk inspiration som piggvar i smörsås och en fantastisk efterrätt - en maräng med havtornsparfait på chokladbotten. I Humlebaek finns också det världsberömda konstmuseet Louisiana med en häftig skulpturpark. I sommar visas utställningen "Illumination".

sletten.dk

Frederiksborgs slott.Frederiksborgs slott.Frederiksborgs slott.
Frederiksborgs slott. Foto: Colourbox

6. Romantisk park: Frederiksborgs slott

I denna barockträdgård kan du strosa och få en känsla av att vara i Italien eller Frankrike. Parken som ligger intill sagoslottet Frederiksborg i Hilleröd är byggd i perfekta terrasser med labyrinter, kaskader och färgsprakande blomsterprakt och anlades av kung Christian IV i början av 1600-talet. Än i dag är det Skandinaviens största renässansslott. Dessutom hittar du Det Nationalhistoriske Museum i slottet där 500 år av dansk historia berättas genom porträtt, målningar, möbler och skulpturer.

dnm.dk

Peter Beier Choklad.Peter Beier Choklad.Peter Beier Choklad.
Peter Beier Choklad. Foto: Håkan Boström

7. Häftig chokladfabrik: Peter Beier Choklad

På Ørsholt Gods finns Danmarks egen Willy Wonka. Peter Beir är chokladtillverkaren som har ambitionen att "leverera världens bästa choklad".  På hans gods kan du köpa choklad i butiken, lära dig allt om chokladtillverkning och besöka chokladfabriken. Alla chokladkonstverken är handgjorda och innehåller ekologiska råvaror, dels från familjens Beirs plantage på Dominikanska republiken, dels från hans egna odlingar på den 130 hektar stora gården. I dag har han butiker i hela Danmark och i Helsingborg och Malmö.

pbchokolade.dk/se

LÄS OCKSÅ: Lyxsemester nära hem – Danmarks riviera

8. Mat och örter hos munkarna: Esrum Kloster

Här finns lunchrestaurang i en fin, gammal klosterkällare där munkarna höll till. Mest intressant är en guidad tur i örtaträdgården där du lär dig om klostrets historia och vilka läkeörter som botar vilka krämpor enligt uråldrig läkekonst.

Vin på Domain Aalsgårde.Vin på Domain Aalsgårde.Vin på Domain Aalsgårde.
Vin på Domain Aalsgårde. Foto: Elisabeth Montgomery

9. Provsmaka danskt vin: Domain Aalsgårde

På denna vackra vingård känns det som om du är i Frankrike men odlaren Lars Hagerman är svensk och Danmarks första vinbonde. På detta stop utmed Vinvejen kan du få en guidad tur på vinodlingen men också köpa vin direkt från gården.

LÄS OCKSÅ: Guide till Köpenhamn – 12 tips för weekendresan

10. Finn lugnet i minikosmos: Den magiske Have

Söker du efter lugn och ro i själen ska du besöka Jacob Moths minikosmos och hans fantastiska trädgård med hängbroar, blomsterprakt och underjordiska meditationsrum med en port i form av ett jaguargap. Hit kommer många danska musiker och författare för att delta i yogaklasser och fullmånekonserter en gång i månaden. Det ligger ett stenkast från Fredensborgs slott.