Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
traditional fishing longtail boat at angthong national marine park near koh samui, thailand   publicerad text:  publicerad bildtext:långsvansbåt vid nationalparken ang thong.
traditional fishing longtail boat at angthong national marine park near koh samui, thailand   publicerad text:  publicerad bildtext:långsvansbåt vid nationalparken ang thong.
traditional fishing longtail boat at angthong national marine park near koh samui, thailand   publicerad text:  publicerad bildtext:långsvansbåt vid nationalparken ang thong.
traditional fishing longtail boat at angthong national marine park near koh samui, thailand publicerad text: publicerad bildtext:långsvansbåt vid nationalparken ang thong.

Thailands bästa öar – listan med alla favoriter

Thailand har flera av världens härligaste öar.

Här är stränderna fantastiska, maten billig och bra och boende finns i alla prisklasser.

Men till vilken ö ska man åka?

Koh Phangan, Koh Samui, Phuket, Koh Chang eller Koh Lanta?

Allt om Resor listar Thailands 13 bästa öar inför din resa - där du garanterat kan sila den lena sanden mellan dina tår och höra vågornas brus i den ljumma vinden.

Den vackra ön Koh Phangan är lite av en favorit i den thailändska gulfen. Foto: Mariya Ermolaeva

1. Koh Phangan

Den vackra ön Koh Phangan är lite av en favorit i den thailändska gulfen. Mest känd är den för sin beryktade Fullmånefest som hålls en gång i månaden, och som lockar tiotusentals festglada till en av de södra stränderna. Arrangörer och polis och styrt upp festen de senaste åren och den är i dag betydligt bättre än sitt rykte.

Men Koh Phangan har mer än festligheter. Här finns många fina stränder och en natur med höga berg som slår närliggande Koh Samui. Trafiken är ganska sparsam så det är kul att hyra en motorcykel och hjälm och ta en tur i den vackra omgivningen.

Missa inte: Bergen. Gå på vandring med guide eller kör motorcykel på de slingriga vägarna. Speciellt öns norra delar är vackra.

Undvik: Bo inte på partystranden Had Rin. Det blir inte mycket sömn då. Bättre att bo en bit bort och ta taxi hit för festandet. Undvik också all kontakt med droger. Under festerna finns gott om civilpoliser som gärna griper utländska turister.

 

ÖARNA I THAILÄNDSKA GULFEN

Några av Thailands mest populära öar ligger i den thailändska gulfen. Koh Samui, Koh Pangan och Koh Tao är alla etablerade resmål med en väl utbyggd infrastruktur. Och alla öar har sin egen själ och identitet.

Många väljer att stanna några dagar på var och en av dessa öar. Det är lätt att resa mellan dem då flera färje- och båtförbindelser finns.

Hitta hit: Flyg till Koh Samui och sedan färja till de andra öarna. Man kan också flyga till Surat Thani och därifrån ta färja till Koh Samui. En alternativ och populär resväg är med buss eller tåg från Bangkok till Chumphon, varifrån man kan ta färja till Koph Tao och sedan vidare till de andra öarna.

 

FAKTA THAILAND

Bästa tiden: December till februari.

Tidsskillnad: Fem eller sex timmar beroende på sommartid.

Folkmängd: I Thailand runt 65 miljoner.

Språk: Thai. Engelska fungerar också.

Valuta: Thailändsk baht, THB. SEK 1 = THB 3,74.

Klimat: Tropiskt varmt, runt 30-34 grader

Dricks: Dricksa gärna.

 

ÄTA GOTT I THAILAND

* Menyerna på i stort sett alla restauranger i Thailand ser tämligen snarlika ut. Ris serveras tillsammans med fisk, räkor, kyckling eller kött i någon sås, som ofta är curry, sötsur, eller kryddat med vitlök eller svartpeppar.

* Grönsaker wokas ofta tillsammans med vitlök och olika såser som sätter smak på maten.

* Dessutom finns en hel del soppor, som ofta har en sötsur smak, som Tom Yam.

* Klassiker som svenskar brukar gilla är kyckling med cashewnötter, och räkor i rödcurrysås, så kallad Paneng-sås.

* Vin blir allt populärare i Thailand, men är ofta dyrt då höga importskatter tillkommer. Öl är mer prisvärt. De stora, lokala märkena är Chang och Singh, som båda faller svenskar i smaken.

* Thailändska efterrätter uppfattas ofta som konstiga och direkt oaptitliga av västerlänningar, som färgglada bönor i sockersöta såser. Som tur är finns mer gångbara alternativ, som färdigskuren frukt och väldigt ofta glass.

 

LÄS VIDARE FÖR FLER HÄRLIGA Ö-TIPS!

 

Koh Samui är ett bra resemål för hela familjen.

2. Koh Samui

Koh Samui är ett bra resemål för hela familjen. Här finns hotell i alla prisklasser och ön har en utvecklad infrastruktur med massor med aktiviteter att varva med strandlivet. Här finns både bra shopping, golf, äventyrsaktiviteter, naturupplevelser och inte minst: ett pulserande nattliv.

Lamai- och Chaweng-stränderna är de mest utvecklade. Här kan det ibland bli trångt, men fördelen är att det finns ett stort utbud av restauranger och hotell. Mindre stränder är till exempel Laem Yai på norra sidan och närliggande Mae Nam.

Missa inte: Vattenfallet Hin Lat. Här kan man ta sig ett dopp i någon av de naturliga poolerna.

Undvik: Trafiken. Öns ringväg är kurvig och hårt trafikeras. Åk hellre taxi-bil än hyr egen motorcykel.

 

Här har man lika trevligt på stranden som på barerna och restaurangerna.

3. Koh Tao

Koh Tao har har länge varit en favorit bland dykare och yngre ryggsäcksluffare.

Här har man lika trevligt på stranden som på barerna och restaurangerna på kvällarna.

Tyvärr har ön fått dåligt rykte nyligen efter några uppmärksammade mord på brittiska turister. Dessutom har det stora antalet besökare till denna lilla ö lett till ett stort slitage med ett växande sopberg och brist på grundvatten.

Men tack vara lokala miljöinitiativ och ökad förståelse för problemen verkar den nedgående trenden vara på väg att brytas.

Öns ekonomiska motor är alla de dykskolor som ligger längs stränderna, och speciellt Sairee-stranden på öns västra sida.

Bo bra: Koh Tao Monta Resort är lite dyrare, men har fått bra omdöme som ett familjehotell, se  www.kohtaomontra.com. Rum från 630 kr i januari.

Missa inte: Den lilla grannön Koh Nang Yuan har en av Thailands finaste stränder, en härlig sandbank som sträcker sig mellan några små-öar här. Hit kommer man med taxibåt från Koh Tao eller som en heldags båtutflykt från Koh Samui.

Undvik: Att komma i bråk med lokalinvånarna. Ön verkar kontrolleras av inflytelserika familjer som styr över polisen.

 

Koh Lanta är Thailands mesta svensk-ö.

4. Koh Lanta

Koh Lanta är Thailands mesta svensk-ö. Här finns hela byar där det bor svenskar, och likaså svensk skola och svenska bagerier och dykfirmor. Koh Lanta är väldigt barnvänligt med långa fina stränder och ganska sparsam trafik på öns få vägar. 

Alla fina stränder ligger som ett pärlband på öns västra sida. Utsikten mot horisonten i solnedgången är fantastisk. Koh Lanta saknar det shopping- och nöjesutbud som finns i närliggande Phuket. Dessutom lockar det i större skara äldre resande och barnfamiljer. Ungdomar på jakt efter hålligång bör stanna i Phuket.

Undvik: Ibland kan vågorna gå höga. Kolla att det inte är för strömt där ni tänkt bada.

 

ÖARNA I ANDAMAN-HAVET

Från Koh Phayam i norr till Koh Lipe i söder, via kända och etablerade resmål som Phuket och Koh Lanta erbjuder öarna i Andamanhavet vid södra Thailands västkust ett helt smörgåsbord av destinationer. Här finns allt från avskilda paradisiska småöar som Koh Boulon Lae till Phukets stränder som domineras av shopping och hålligång. Över 15 öar erbjuder olika typer av boenden, från lyxhotell till tält på stranden.

Hitta hit: Flyg direkt till Phuket eller Krabi. Sedan tar man färja eller småbåtar till de mindre öarna. Befinner man sig redan i Thailand kan man ta tåg till Hat Yai eller Trang och därifrån taxi till kusten och båtar därifrån. Kommer man från Malaysia kan man ta båt från Langkawi eller ända från Penang.

 

Thailands mest etablerade turistmål är utan tvekan Phuket. Foto: Colourbox

5. Phuket

Thailands mest etablerade turistmål är utan tvekan Phuket. Här finns några av världens mest populära stränder och boende i allt från enkla kryp-in till lyxhotell tillhörandes kända internationella kedjor. Utbudet av nöjen, shopping, mat och aktiviteter är enormt. Här finns i princip allt.

Vissa områden har större utbud än ändra. Patong Beach är lite av ett centrum för nattliv och shopping. Kamala och Kata är också etablerade områden som är betydligt lugnare. På öns nordvästra sida finns stränder som erbjuder ännu mer frid för de som mest vill ta det lugnt.

Missa inte: Vattenparken Splash Jungle Water Park med sina bassänger och rutschbanor är en kul plats för en dagsutflykt. Se: www.splashjunglewaterpark.com

Undvik: Hyra vattenskoter. Varje säsong blir turister krävda på extra pengar för påhittade repor på vattenskotrarna.

 

Hyr en taxi-båt och gör strandhugg på någon av de många andra mindre öar som finns i närheten. Foto: Cornelia Nordström

6. Koh Lipe

Långt ner mot Malaysias gräns ligger Koh Lipe, en ö som utvecklats enormt de senaste åren - på gott och ont. Vad som är bra är att det finns hotell och butiker. Det dåliga är att känslan av att vara i ett orört paradis sedan länge gått förlorad. 

Koh Lipe har dessutom problem med sophantering och grundvatten. Det har gått så långt att man här organiserat sopuppsamling som någon form av turistnöje. En dag i veckan - måndagar klockan 11 - samlas Trash Hero Team vid Pattaya Beach för att samla ihop skräp runtom på ön. Häng med du med!

Men sopor till trots, fortfarande finns fina stränder här, där Pattaya Beach är den mest populära.

Missa inte: Hyr en taxi-båt och gör strandhugg på någon av de många andra mindre öar som finns i närheten. Det blir en spännande dagsutflykt.

Undvik: Att fiska. Det är nämligen förbjudet att fiska i vattnen kring Koh Lipe. Vill någon erbjuda dig en fisktur, se till så att ni åker till godkända fiskevatten.

 

Själva sinnebilden för en paradis-ö är nog Koh Phi Phi.

7. Koh Phi Phi

Själva sinnebilden för en paradis-ö är nog Koh Phi Phi. Den vackra lågliggande landremsan mellan två halvmåneformade stränder, inklämda mellan höga bergstoppar, har gjort Phi Phi-öarna till Thailands kanske mest fotograferade ö.

Som om inte stränderna här skulle räcka kan man härifrån göra dagsturer till närliggande Maya Bay och andra vackra öar.

Ton Sai, central-byn på Phi Phi-öarna, påminner i dag lite om en Kiviks Marknad, med småbutiker länga snirklande gränder. Bitvis blir det ganska tjockt med folk här, men stämningen är oftast god.

Dessvärre är Phi Phi i dag ganska överbyggt, och ibland kan det kännas som att det gått över styr.

Missa inte: Att klättra upp på någon av bergstopparna. Det är en rejäl ansträngning, men utsikten är fin.

Undvik: Att ta låta dig fotograferas på stranden tillsammans med gulliga djur. Skrupellösa typer går omkring med infångade apor, ödlor och fåglar och låter - mot en slant - turister fotas med dem. Gör ej det. Djuren är ofta illegalt infångade.

 

Koh Phayam har fortfarande en exotisk känsla kvar. Foto: Michael Töpffer

8. Koh Phayam

Länge var Koh Phayam, en av de nordligaste öarna i thailändska delen av Andaman-havet, den kanske sista orörda ön i Thailand.

För 15 år sedan fanns bara två, tre enkla bungalow-resorter på ön och ingen väg, bara enkla stigar.

I dag har ön byggts ut ordentligt, men fortfarande finns en exotisk känsla kvar. Den handfull stränder man har att välja på känns fullt tillräckliga. Den största av dem, Ao Yai, har spännande svart-brun sand och härliga vågor.

Vid piren, dit färjorna från fastlandet anländer, finns ett litet samhälle med några småbutiker som säljer det man behöver: Chips och läsk, flippflopp, sololja och sjalar.

Missa inte: att besöka cashewnöts-plantagerna och de fabriker där människor utför det monotona arbetet med att öppna dessa nöter. De är iklädda handskar för att skudda sig mot den farliga oljan som finns inuti som kan orsaka kraftig hudirritation.

Undvik: Resa med mycket packning. Inga bilar finns på ön.

 

Denna trevliga lilla ö är en nationalpark. Foto: Micke Ölander

9. Koh Tarutao

Denna trevliga lilla ö är en nationalpark. Inga hotell  på Koh Tarutao finns annat än de få bungalows som hyrs ut av parkvakterna på olika platser på ön. Vill man inte bo i bungalow kan man hyra ett tält som man själv får spänna upp på stranden.

Det finns egentligen bara en enda restaurang på ön, som ligger i anslutning till parkvakternas högkvarter. Maten här är väldigt bra och portionerna stora, kanske för att det inte finns så många andra nöjen på ön. Man kan hyra cykel och ta en tur eller vandra upp till en utsiktspunkt.

Stränderna här är väldigt fina och det råder lugn och ro hela tiden.

Missa inte: Hyr cykel och ta en tur på ön.

Undvik: Förväntningar på shopping. Här finns inga butiker!

 

Koh Chang är ett välutvecklat resemål. Foto: Michael Töpffer

10. Koh Chang

Koh Chang är ett välutvecklat resemål där man har fantastiska möjligheter att få en fin semester. Ön är ganska exploaterad med både lyxigare och enklare hotell och bungalowbyar. 

Favoritstranden för många är White Sand Beach, som är en av de första man når med taxin från färjan. Här är utbudet av restauranger störst. Vill man ha det lugnare, försök på öns östra sida, i trakterna kring den lilla fiskebyn Bang Bao.

Hyr gärna en motorcykel och utforska vägen som går runt ön.

Missa inte: Koh Chang har en fantastisk regnskog. Gå på vandring med egen guide för en mäktig naturupplevelse.  En populär tur går mellan vattenfallen Than Mayom och Khlong-Plu. Vandringen tar runt åtta timmar.

Undvik: Köra motorcykel på natten. Det är rejält mörkt och plötsligt kan det ligga oväntade hinder på vägen. Likaså: Stranden Tha Nam kallas för Lonely Beach. En gång i tiden var man ganska ensam här, i dag är det rejält överbyggt och inget för den som söker lugnet.

 

 

KO CHANGS Ö-VÄRLD

Härliga Koh Chang har länge varit en svensk-favorit. Ön är huvud-ön i en grupp med en handfull andra öar, däribland Koh Maak och Koh Kood som blir allt mer populära resmål. Dessutom finns ytterligare några ännu mindre öar lämpliga för strandhugg och dagsutflykter. Mellan öarna går taxibåtar och andra på reguljära turer.

Hitta hit: Buss från Suvarnabhumi-flygplatsen i Bangkok, eller från Östra bussterminalen i Bangkok. Resan tar 5-6 timmar och går antingen direkt till piren eller till bussterminalen i Trat-provinsen varifrån taxi går till piren. Sedan båt eller färja till önskad ö.

Det går också att flyga från Bangkok till Trat, med Bangkok Airways. Det tar bara 40 minuter och kan vara värt om man inte vill ägna nästan en hel dag i trafiken

 

Den fina ön Koh Kood är den näst största ön i Koh Changs arkipelag. Foto: Colourbox

11. Koh Kood

Den fina ön Koh Kood är den näst största ön i Koh Changs arkipelag, man också den som är mest oexploaterad av de större öarna. Det beror på att den ligger relativt långt bort från både Koh Chang och fastlandet. Ön är också känd för sitt turkosa vatten och sina vita stränder. På något sätt är Ko Kood ett riktigt drömresemål.

Men eftersom det saknas ordentliga vägar är man lite "fast" på sin resort. Räkna med att stanna på den resort du bokat.

Missa inte: Åk på fisktur. På ditt hotell kan personalen ofta hjälpa till att boka några timmar en lokal fiskebåt. Får du napp kan hotellet hjälpa till att tillreda fångsten.

Undvik: Förväntningar på hålligång. Det här är en ö för lata dagar.

 

Ön Koh Maak är Foto: Michael Töpffer

12. Koh Maak

Koh Maak har utvecklats i ett långsamt tempo de senaste åren och är i dag en ö som är "lagom" i många avseenden. Här finns några stränder att välja på, och man kommer att känna att man hunnit med att se hela ön om man stannar här fyra, fem dagar.

Ön har också några dykfirmor som också erbjuder snorklingsturer. Några fina rev i närheten är spännande att snorkla kring under en dagsutflykt.

Nära huvudbyn vid piren finns en trevlig rock- och reaggebar, Monkey-bar. Har kan man lugnt chilla efter en dag på stranden. Det är på något sätt Koh Maaks bästa partyställe.

Missa inte: Besök den närliggande ön Koh Kham. Här finns en riktigt finns liten sandstrand med vackra svarta klippformationer. Vid lågvatten kan man promenera hit. Annars kan man paddla kajak eller hyra en liten taxibåt för att ta sig hit.

Undvik: Att bli biten av sandflugor. Koh Maak har problem med dessa kryp som orsakar svår klåda. Smörj in benen med kokosnötsolja om du ska promenera på stranden, så minskar du risken att bli biten.

 

Den lilla vackra ön Koh Samet är ett populärt besöksmål för Bangkok-bor.

13. Koh Samet

Den lilla vackra ön Koh Samet är ett populärt besöksmål för Bangkok-bor, inte minst för enkla weekend-resor. Skälet är förstås att det går snabbt att ta sig hit. Ön ligger bara drygt 20 mil från Bangkok.

Även om Koh Samet har utvecklats mycket de senaste åren är det inte överbyggt som andra populära öar i Thailand. Ön är också en nationalpark.

Fortfarande finns fina och vita stränder här och många kommer hit för att snorkla bland korallerna.

För några år sedan drabbades ön ett oljespill, men nu ska oljan vara bortskrapad från klipporna.

Hitta hit: Buss från östra bussterminalen i Bangkok till piren i Ban Phe. Enkel biljett kostar runt 40 kronor och resan tar knappt fyra timmar. Taxi kostar runt 400 kronor och går betydligt snabbare.

Missa inte: Att titta på den vackra soldnedgången från öns sydvästra spets.

Undvik: Att bli upprörd över nationalparksavgiftens dubba prissättning. Utlänningar betalar 10 gånger mer i parkavgift än thailändare för att hoppa i land. Dubbel prissättning tillämpas i alla Thailands nationalparker.