Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Thailands bästa öar – listan med alla favoriter

Thailand har flera av världens härligaste öar.

Här är stränderna fantastiska, maten billig och bra och boende finns i alla prisklasser.

Men till vilken ö ska man åka?

Koh Phangan, Koh Samui, Phuket, Koh Chang eller Koh Lanta?

Allt om Resor listar Thailands 13 bästa öar inför din resa - där du garanterat kan sila den lena sanden mellan dina tår och höra vågornas brus i den ljumma vinden.

Den vackra ön Koh Phangan är lite av en favorit i den thailändska gulfen.

Foto: Mariya Ermolaeva

1 av 13

1. Koh Phangan

Den vackra ön Koh Phangan är lite av en favorit i den thailändska gulfen. Mest känd är den för sin beryktade Fullmånefest som hålls en gång i månaden, och som lockar tiotusentals festglada till en av de södra stränderna. Arrangörer och polis och styrt upp festen de senaste åren och den är i dag betydligt bättre än sitt rykte.

Men Koh Phangan har mer än festligheter. Här finns många fina stränder och en natur med höga berg som slår närliggande Koh Samui. Trafiken är ganska sparsam så det är kul att hyra en motorcykel och hjälm och ta en tur i den vackra omgivningen.

Missa inte: Bergen. Gå på vandring med guide eller kör motorcykel på de slingriga vägarna. Speciellt öns norra delar är vackra.

Undvik: Bo inte på partystranden Had Rin. Det blir inte mycket sömn då. Bättre att bo en bit bort och ta taxi hit för festandet. Undvik också all kontakt med droger. Under festerna finns gott om civilpoliser som gärna griper utländska turister.


ÖARNA I THAILÄNDSKA GULFEN

Några av Thailands mest populära öar ligger i den thailändska gulfen. Koh Samui, Koh Pangan och Koh Tao är alla etablerade resmål med en väl utbyggd infrastruktur. Och alla öar har sin egen själ och identitet.

Många väljer att stanna några dagar på var och en av dessa öar. Det är lätt att resa mellan dem då flera färje- och båtförbindelser finns.

Hitta hit: Flyg till Koh Samui och sedan färja till de andra öarna. Man kan också flyga till Surat Thani och därifrån ta färja till Koh Samui. En alternativ och populär resväg är med buss eller tåg från Bangkok till Chumphon, varifrån man kan ta färja till Koph Tao och sedan vidare till de andra öarna.


FAKTA THAILAND

Bästa tiden: December till februari.

Tidsskillnad: Fem eller sex timmar beroende på sommartid.

Folkmängd: I Thailand runt 65 miljoner.

Språk: Thai. Engelska fungerar också.

Valuta: Thailändsk baht, THB. SEK 1 = THB 3,74.

Klimat: Tropiskt varmt, runt 30-34 grader

Dricks: Dricksa gärna.


ÄTA GOTT I THAILAND

* Menyerna på i stort sett alla restauranger i Thailand ser tämligen snarlika ut. Ris serveras tillsammans med fisk, räkor, kyckling eller kött i någon sås, som ofta är curry, sötsur, eller kryddat med vitlök eller svartpeppar.

* Grönsaker wokas ofta tillsammans med vitlök och olika såser som sätter smak på maten.

* Dessutom finns en hel del soppor, som ofta har en sötsur smak, som Tom Yam.

* Klassiker som svenskar brukar gilla är kyckling med cashewnötter, och räkor i rödcurrysås, så kallad Paneng-sås.

* Vin blir allt populärare i Thailand, men är ofta dyrt då höga importskatter tillkommer. Öl är mer prisvärt. De stora, lokala märkena är Chang och Singh, som båda faller svenskar i smaken.

* Thailändska efterrätter uppfattas ofta som konstiga och direkt oaptitliga av västerlänningar, som färgglada bönor i sockersöta såser. Som tur är finns mer gångbara alternativ, som färdigskuren frukt och väldigt ofta glass.


LÄS VIDARE FÖR FLER HÄRLIGA Ö-TIPS!

1 av 13