Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 nov 2010 12:54

Thailands 10 bästa stränder

THAILAND. En liten men jättefin strand är sandbankarna vid den lilla ön Koh Nangyuan, intill den populära dykön Koh Tao i Siam-bukten.

THAILAND. En liten men jättefin strand är sandbankarna vid den lilla ön Koh Nangyuan, intill den populära dykön Koh Tao i Siam-bukten.

THAILAND. Det finns många fina stränder i Thailand. Det vet de hundratusentals svenska turister som varje år kommer för att bada.
Men vilka stränder är de allra bästa, de som höjer sig över mängden?
Vi listar Thailands allra finaste stränder.

1. Koh Nangyuan

Koh Tao
En liten men jättefin strand är sandbankarna vid den lilla ön Koh Nangyuan, intill den populära dykön Koh Tao i Siam-bukten.
Ön – eller öarna, egentligen är det ett par större klippor – är privatägda och det kostar 25 kronor att göra ett besök. Den fina stranden och vågorna som slår över sandbankarna gör det underbart att ligga här och sola. Ön är mycket populär och ibland blir det trångt. Förutom den fina stranden kan man vandra omkring på leder bland klipporna här.
De flesta kommer hit på ett dagsbesök från Ko Tao. Vill man kan man sova över här. Dessutom finns restaurang och andra faciliteter.

2. Maya Bay

Koh Phi Phi
En fin strand på Koh Phi Phi Leh, näst största ön i ögruppen, är Maya Bay. Hit kommer man med dagstur. Själva stranden är vackert inringad av höga klippor och vattnet och sanden är mycket fin. Området är nationalpark, vilket innebär inträde på cirka 50 kronor per person – men bebyggelsen är därför också mycket begränsad. Filmen ”The Beach” med Leonardo DiCaprio spelades delvis in här, vilket kom att öka populariteten ytterligare. Räkna med mycket folk, men Maya Bay är ändå absolut värd ett besök.

3. Klong Nin

Koh Lanta
Koh Lanta är en riktig favorit bland svenska resenärer. Här finns många fina stränder, samtliga på öns västra sida. Flera av dem är av högsta kvalitet, med fin och lång sandstrand och klart vatten. Ska vi välja en favorit får det bli Klong Nin-stranden. Vattnet är smaragdgrönt, sanden fin och som fond för besökarna står den majestätiska regnskogen. Ytterligare ett plus är att stränderna på Koh Lanta aldrig känns trånga. Det finns så många att alla kan hitta sin egen favoritstrand.

4. Karon

Phuket
Karon Beach tillhör de längre och större av Phukets många stränder. Det känns sällan trångt här, trots ett stort utbud av aktiviteter, restauranger och boendemöjligheter. Stranden är svagt böjd vilken ytterligare ökar på paradiskänslan. Karon lockar alla typer av människor och familjer. Biltrafiken döljs bakom höga sanddyner, vilket minskar buller. Men vill man ta en promenad och upptäcka bebyggelsen finns många mysiga tvärgator till huvudvägen att utforska.

5. Ao Yai

Koh Phayam
Undangömd i arkipelagen på gränsen mot Burma finns en av Thailands få paradisöar som ännu inte nåtts av massturismen. Ao Yao (”Stora stranden”) varierar i bredd med tidvattnet. Ibland är den 40 meter bred, ibland närmare 100. Lång är den alltid. Man ser inte många hotell eller byggnader. Solnedgången är fantastisk och vågorna lagom stora för enkel surfning. Sanden går i beige nyans, vilket ger en spännande känsla. Hit kommer man med båt från staden Ranong.

6. Nang Thong

Khao Lak
Även i Khao Lak-området finns många fina stränder. Nang Thong är en av de bästa. Det är idylliskt och lyxhotellen ligger som ett pärlband på rad, men bebyggelsen hålls låg och de smälter väl in i området. Sanden är fin och len, och vågorna mullrar in från havet. Även här hålls biltrafiken på avstånd och allt man hör är naturen.
Khao Lak kanske klingar illa för svenskar med tsunamikatastrofen i färskt minne, men området har hämtat sig och inget annat än minnesmonument påminner om den olycka som drabbade området.

7. Phra Nang Beach

Krabi
Populära Railey Beach i Krabi-området består egentligen av fyra stränder, och tre av dem når världsklass: Railey West, Tonsai och Phra Nang. Av dessa är Phra Nang den som för evigt etsar sig fast som själva sinnebilden för en paradisstrand. Vattnet är turkosblått och sanden vit och vid vissa tidpunkter kan man vandra på sandbankarna här med vattnet slående upp mot vaderna. Som inramning till denna paradisstrand står mäktiga kalkstensklippor givakt. De skjuter hundratals meter nästan lodrätt upp i skyn – och klappar himmelen.

8. Koh Kham

Koh Chang-arkipelagen
En av de vackraste stränder som Thailand har ligger på den pyttelilla ön Koh Kham, som är en del av arkipelagen söder om Koh Chang, vid gränsen till Kambodja. Själva ön har inte mycket att erbjuda annat än enkla bungalower – och så denna paradisstrand.
Det klara vattnet, de vackra svarta stenformationerna och den fina sanden gör denna strand till en riktig tiopoängare. Stranden är liten och dess goda rykte gör att det kommer mycket folk hit. Bland annat stannar flera båtar fulla med snorklare på dagstur till här.
Men ändå är det absolut värt ett besök att komma hit, även bara för ett dagsbesök.

9. Chaweng Beach

Koh Samui
En riktig klassiker bland Thailands många stränder är Chaweng på den populära ön Koh Samui i Siam-bukten. Stranden är stor och fin och sanden mjuk och härlig. Ibland kan det bli lite väl trångt här, beroende på att hela området är så pass väl utbyggt. Fördelen är förstås att det finns gott om hotell och restauranger att välja på. Vattnet är klart och ett plus är att bukten är väldigt långgrund vilket gör det utmärkt att simma och bada här, även för barnfamiljer.

10. Pattaya Beach

Koh Lipe
Den lilla fina ön Koh Lipe – längst ned i sydvästra Thailand mot gränsen till Malaysia – har flera fina stränder. Pattaya Beach är kanske den populäraste. Stranden ligger lite skyddad och sanden är mjuk och fin. Vattnet är klart och vill man snorkla är det bara att hoppa i. Det ligger en hel del hotell och barer längs stranden och vid högsäsong kan det bli bra feststämning här.
Till Koh Lipe kommer man med båt från Pak Bara på fastlandet, eller från Koh Lanta. Från Malaysia kan man ta färja från ön Langkawi. Flera av båtarna till och från Koh Lipe stannar till vid nationalparken Koh Tarutao, som också har flera fina stränder.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat