Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Thailand

Railay Beach utanför Krabi är en av Thailands mest kända.

Railay Beach utanför Krabi är en av Thailands mest kända.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Gryningstemplet Wat Arun i Bangkok i vacker skymning.

Gryningstemplet Wat Arun i Bangkok i vacker skymning.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Naturen i Thailand är dramatisk och oerhört vacker. Som här, från Khao Sok National Park i södra Thailand.

Naturen i Thailand är dramatisk och oerhört vacker. Som här, från Khao Sok National Park i södra Thailand.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Thailand, denna ljuvliga semesterfavorit som vi svenskar så gärna reser till. Igen och igen. Här lockar kända turistmål såsom Phuket, Krabi, Khao Lak, Koh Samui och Bangkok.

Få städer är så pulserande och spännande, och erbjuder så mycket för pengarna, som den thailändska huvudstaden Bangkok. Här finns inte bara vackra tempel, men också makalös shopping och fantastisk mat. I Bangkok bor det sju miljoner invånare. I hela Thailand omkring 67 miljoner.

I Thailand finns några av världens vackraste stränder. Railay Beach utanför Krabi är en av de mest kända. Badorterna och paradisöarna längs kusten i södra Thailand är populära destinationer för svensken som vill njuta av strandliv. 

I norra Thailand ser resmålen lite annorlunda ut. Chiang Mai vid floden Ping omges av landets högsta berg. Staden är känd för sin gamla kultur, många tempel och vackra hantverk.

Det är förhållandevis smidigt att ta sig runt i Thailand. För längre resor inom Thailand rekommenderas inrikesflyg eller tåg. Buss är ett bra alternativ för kortare rutter. Och förstås båt om din resa går ut i övärlden.

Thailand har ett tropiskt klimat med tre årstider som påverkas av monsunen. Den heta perioden sträcker sig från mars till maj. Regnperioden löper mellan juni och oktober medan november till februari kännetecknas av svalka. Men vinter i Bangkok och södra Thailand innebär en temperatur på mellan 25 och 32 grader och bjuder på mellan 8-9 soltimmar per dag. Flest turister reser till Thailand mellan november och april med den absoluta högsäsongen under jul och nyår.

FAKTA: Thailand

Allmän fakta: Thailand var fram till 1939 känt som Siam men bytte då namn till Thailand. Thailand är indelat i 76 provinser uppdelade på 7 regioner.

Huvudstad: Bangkok.

Bästa tiden att resa: Mellan november och april.

Restid: Ca 10 timmar.

Språk: Thai, men de flesta förstår engelska.

Valuta: Thailändska baht (THB).

Tidsskillnad: +6 timmar.

Visum: Om du stannar mindre än 30 dagar behövs inget visum.

Statsskick: Monarki.

Klimat: Thailand har ett tropiskt klimat med tre årstider som påverkas av monsunen.

Landsnummer: +66.

Folkmängd: Ca 67 miljoner.

Elektricitet adaptrar: 220 volt, samma som i Sverige. Inga adaptrar krävs.

Säkerhet: Med anledning av säkerhetsläget i södra Thailand avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

Bra att veta: Den thailändska kalendern utgår från Buddhas födelseår. Buddhas födelse år är 543 före Kristi födelse enligt thailändsk räkning.

Bästa tipsen för Thailand

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Thailand. 

Senaste artiklarna om Thailand