ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

TEST: Tåliga telefoner som klarar semestern

Publicerad 29 nov 2013 08.57
Bläddra vidare i bildspelet för att se de olika modellerna.

Bläddra vidare i bildspelet för att se de olika modellerna.

1/6

CAT B15<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span>

CAT B15

2/6

Fortis Evo<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span>

Fortis Evo

3/6

Foto: Gunnar Fahlstrom +46 708 560 464

Samsung Galaxy S4 Active<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span>

Samsung Galaxy S4 Active

4/6

Samsung Xcover 2<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span>

Samsung Xcover 2

5/6

Sony Zperia Z1<br><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span><span class="wasp-icon"></span>

Sony Zperia Z1

6/6

Vi har testat fem smartphones som tål vatten, så att du kan fotografera, skicka meddelanden och surfa när du ligger på stranden.

CAT B15

Cirkapris: 3 100 kronor.

CAT B15 har aluminiumklädda långsidor och stötupptagande plast på kortsidorna. Den ligger bra i handen. Skärmen är extra skyddad men är svår att se på. Kamerans bildkvalitet i gott ljus är acceptabel men den är oanvändbar i svagt ljus och saknar blixt.

Med alla luckor stängda ordentligt och doppad i ett par centimeters vatten så släppte CAT B15 ändå in fukt. Skärmen blev i det närmast oläslig, telefonen fungerade dock.

Telefonljudtesten gav det sämsta resultatet.

 

Fortis Evo

Cirkapris: 3 740 kronor.

Fortis Evo från interbiz.se är en rejäl bruks­telefon. Skyddad av gummi tål den fall från nära två meter, samt damm och väta. Två batterier finns med i paketet. Kameran är knappt användbar, särskilt inte i svagt ljus. Urvattnade färger, dålig skärpa och lång slutarfördröjning drar ner betyget. Hög­talarvolymen kan ställas riktigt högt, bra vid lyssning på radio och bra för att man kan höra ringsignaler även i en bullrig miljö. Ljudkvaliteten vid telefonsamtal är riktigt bra, bäst i testet.

 

Samsung Galaxy S4 Active

Cirkapris: 4 750 kronor.

Samsung Galaxy S4 Active är nästan så bra som man kan göra en vattenskyddad telefon med dagens teknik. Bra skärmupplösning gör bild- och videovisning till ett nöje. Smart ­"tangentbord" visar både siffror och bokstäver samtidigt. Har IR-port som gör att du kan fjärrstyra en tv. Det går att kryptera både telefonminne och minneskort. I bilen kan den läsa upp inkommande meddelanden och säga namnet på den som ringer dig (från kontaktlistan).Saknar FM-radio.

 

Samsung Xcover 2

Cirkapris: 2 100 kronor.

Samsung Xcover 2 är budgetalternativet som är lagom i allt, lagom skärmupplösning (480 x 800 pixlar), lagom kamera (2 560 x 1 920 pixlar) och med ett bra ljud från den inbyggda högtalaren. Formatet gör att den lätt passar i en skjortficka.

En riktig bra budget­lösning, beprövad också eftersom den är en förbättrad variant av den första Xcover-­modellen som också var en ­ganska lyckad telefon.

 

Sony Xperia Z1

Cirkapris: 5 950 kronor.

Definitivt en av de bästa

mobiltelefonerna. Mycket bra kamera med

hög upplösning. Videofilmning med HDR-funktion, området mellan bildens ljusaste och mörkaste del ökas (mer dynamik). Processorn gör också att Z1 är mycket snabb vid surfning och programkörning. Ett billäge ger större ikoner samt möjlighet att få textmeddelanden och namnet på den uppringande upplästa. Skärmen är stor, har hög upplösning och passar också för navigeringsprogram.

 

 

Text: Gunnar Fahlström

Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat