Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Funktionella ryggsäckar för både resa och vandring

Vattentäta, funktionella, slitstarka eller klassiskt vanliga. 

Ska du ut och resa är en ryggsäck praktisk att bära med sig. Ska du ut och vandra är det en nödvändighet. Tänk bara på att välja en ryggsäck som passar ditt behov och som du orkar bära. 

En bra vandringsryggsäck för dagsturer på resande fot är en bra investering. Det finns en mängd olika modeller och varianter att välja mellan. Allt om Resor har testat sex vandringsryggsäckar som lämpar sig för den aktiva resenären. Dessutom nio ryggsäckar som lämpar sig som handbagage eller 

VANDRINGSRYGGSÄCKAR

1. Kingston 30 pack, Jack Wolfskin

Volym: 30 liter.

Vikt: 930 gram.

Inredning: Invändigt: Innerfack för vätskeblåsa (går även att använda som ett datorfack). Utvändigt: Frontficka och elastiska sidofickor. Kompressionsremmar och fästen. Toppfack med dragkedja för förvaring av mindre saker. Ett större bottenfack med dragkedja. Längst ner på ryggsäcken finns ett fack med dragkedja för regnskydd som ingår.

Höftbälte: Ja.

Bröstrem: Ja.

Färger: Svart och blå.

Övrigt: Bröstremmen har en inbyggd visselpipa. 

Omdöme: Tillverkat av återvunnet material, och med ett bärsystem som håller ryggsäcken nära kroppen, är denna en fröjd att bära under en vandring. Den har bra ventilation som gör att ryggen inte blir svettig i varmare klimat och fungerar också perfekt som en klassisk ryggsäck på stan. Trots volymen upplevs den inte som stor och klumpig utan snarare tvärtom – väldigt rymlig i litet format. Många bra funktioner gör den till en vinnare.   

ANNONS: Billigaste priset på denna ryggsäck just nu – se Prisjakt [extern länk]

Kingston från Jack Wolfskin är en fröjd att bära under vandring.Kingston från Jack Wolfskin är en fröjd att bära under vandring.Kingston från Jack Wolfskin är en fröjd att bära under vandring.
Kingston från Jack Wolfskin är en fröjd att bära under vandring.

2. Spira 25, Haglöfs

Volym: 25 liter.

Vikt: 769 gram.

Inredning: Invändigt: Stort utrymme utan några fack. Utvändigt: Dragkedjeförsett fack med nyckelhållare. Stor stretchficka för till exempel blöta kläder. På sidorna finns två stretchfack för förvaring. Stort fack för vätskeblåsa eller eventuellt för en dator. På höftbältet finns två dragkedjefack. Fästen för bland annat skor och vandringsstavar samt komprimeringsremmar i sidorna.

Höftbälte: Ja.

Bröstrem: Ja.

Färger: Svart och blå.

Övrigt: Bärsystemet i mesh-material med ventilerat skummaterial för bästa bärkomfort. 

Omdöme: En ryggsäck som kombinerar låg vikt och bra kvalitet till ett överkomligt pris. Tack vare sina töjbara mesh-fack på utsidan fungerar den riktigt bra i alla lägen och anpassar sig till användarens behov. Ryggsäcken är enkel att justera och den sitter bekvämt både på axlarna och mot ryggen. På höftbältet går det att förvara småprylar som man snabbt och lätt kan komma åt. 

ANNONS: Billigaste priset på denna ryggsäck – se Prisjakt [extern länk]

Spira är en ryggsäck som kombinerar låg vikt och bra kvalitet till ett överkomligt pris.Spira är en ryggsäck som kombinerar låg vikt och bra kvalitet till ett överkomligt pris.Spira är en ryggsäck som kombinerar låg vikt och bra kvalitet till ett överkomligt pris.
Spira är en ryggsäck som kombinerar låg vikt och bra kvalitet till ett överkomligt pris. Foto: Pressbild

3. Kliiv 28, Lundhags

Volym: 28 liter.

Vikt: 1,08 kilo.

Inredning: Invändigt: Fack för vätskeblåsa samt ett mindre fack. Utvändigt: Flera stora förvaringsutrymmen. Rymligt fack med dragkedja samt ett stort urval av spännen och remmar att fästa saker på. 

Höftbälte: Ja.

Bröstrem: Ja.

Färger: Mörkröd och svart.

Övrigt: Kompatibel med vätskesystem (ingår ej). Extra handtag gör att den går att bära som en bag.

Omdöme: En otroligt tålig ryggsäck som kommer att vara med i många år framöver. Ryggsäcken har en rullöppning och skyddar packningen bra. Det märks att det är en genomtänkt produkt, och den är bekväm att bära. En nackdel är höftbältet som känns lite för kort. Det går att justera remmarna och höftbältets placering, men oavsett placering känns det inte tillräckligt stabilt mot höfterna, särskilt vid tyngre packning. Ett plus är handtaget som sitter på ryggsäckens ovansida. Det gör att det går att bära den bekvämt utan att ha den på ryggen.

ANNONS: Billigaste priset på denna ryggsäck – se Prisjakt [extern länk]

 

4. Gnå, Klättermusen

Volym: 25 liter.

Vikt: 1,4 kilo.

Inredning: Invändigt: Litet fack med dragkedja på lockets insida. Avlångt fack med dragkedja och ett utan. Vadderat datorfack. Utvändigt: Hålbandssystem som ger stor frihet till att fästa utrustning på utsidan av ryggsäcken. Öglor för dragskosnören.

Höftbälte: Ja.

Bröstrem: Ja.

Färger: Honung, havsblå och korpsvart.

Övrigt: Teknologi som gör att belastningen överförs från musklerna till skelettet. 

Omdöme: Ryggsäckens stora v-formade öppning gör den enkel att packa inför en vandring. Det känns som att detta är en investering som kommer att hålla i många, många år framöver. Dragkedjan är riktigt rejäl och skyddas av vindslåar som sitter över öppningen. Trots sin lilla storlek rymmer den mycket och är en fröjd att bära, även när den är tungt lastad. Tyngden begränsar dock användningsområdena. Det vore även önskvärt med något fack på utsidan till småsaker som man snabbt vill komma åt.  

ANNONS: Billigaste priset på denna ryggsäck – se Prisjakt [extern länk]

Gnå, enkel att packa.Gnå, enkel att packa.Gnå, enkel att packa.
Gnå, enkel att packa.

5. Mira 32, Osprey

Volym: 32 liter.

Vikt: 1,35 kilo.

Inredning: Invändigt: Stort fack utan inredning. Utvändigt: Stort fack med dragkedja och flera mindre nätfack. Ytterligare ett mindre dragkedjeförsett fack. Stor justerbar mesh-ficka fram för till exempel blöta kläder. Fack för regnskydd (som ingår) samt fack på vardera sida av ryggsäcken. Dragkedjeförsett fack i locket samt på höftbältet. Vattenlungan förvaras i ett fack som stängs med dragkedja. Flera remmar och spännen som man fäster saker på. 

Höftbälte: Ja.

Bröstrem: Ja.

Färger: Charcoal-svart och blå.

Övrigt: Vätskeblåsa ingår vid köp av ryggsäck samt regnskydd med reflex. 

Omdöme: En vandringsryggsäck som rymmer otroligt mycket trots sin storlek. Dragkedjan öppnas väldigt stort, någonting som gör den till en fröjd att packa. Med väldigt många fack på utsidan går det enkelt att organisera sin packning. Ryggpanelen har ett elastiskt nät som gör den bekväm att bära. 

Läs mer: ospreyeurope.com

Vattenlunga ingår i Mira 32.Vattenlunga ingår i Mira 32.Vattenlunga ingår i Mira 32.
Vattenlunga ingår i Mira 32. Foto: WING CHAN

6. Kayoba, Jula

Volym: 30 liter.

Vikt: 550 gram.

Inredning: Invändigt: I locket finns ett fack med dragkedja. Mot ryggen finns ett fack där man kan förvara datorn. Utvändigt: Sex olika fickor med dragkedjor. Flera remmar och spännen till att fästa saker utanpå ryggsäcken. 

Höftbälte: Ja.

Bröstrem: Ja. 

Färger: Röd/svart.

Övrigt: Reflexer sitter utplacerade på ryggsäcken.

Omdöme: Första intrycket är att ryggsäcken har en ganska begränsad kvalitet. Spännena är plastiga och kan lätt gå sönder. Det vattenavvisande tyget som den är tillverkad i är väldigt tunt och känns ömtåligt. Med priset i tankarna är detta dock en ryggsäck som fyller sin funktion beträffande vandring, om det inte gäller en tuffare sådan. På stan fungerar den bra, men om skogen eller bergen lockar finns det bättre alternativ. Axelremmarna är hårda och anpassar sig inte till kroppen. Det största pluset är priset – kräver man inte så mycket kan den vara ett alternativ.

Läs mer: jula.se

Julas ryggsäck fyller sin funktion vid en lättare vandring.Julas ryggsäck fyller sin funktion vid en lättare vandring.Julas ryggsäck fyller sin funktion vid en lättare vandring.
Julas ryggsäck fyller sin funktion vid en lättare vandring. Foto: Pressbild

Så gjorde vi testet

Samtliga ryggsäckar har packats och testats ute på vandringar av olika slag. Det som har bedömts är hur bekväma de är att bära under en längre tid när de är packade. Utöver detta har även överskådligheten i väskorna tagits med i bedömningen. Det ska vara lätt att komma åt sina saker. Slutligen är också priset inräknat i förhållande till vad man får för typ av ryggsäck.

LÄS MER: Första hjälpen-kit: Om olyckan är framme 

4 tips för att välja rätt ryggsäck

1. Strunt i könet

Många av ryggsäckarna som finns ute på marknaden i dag är anpassade speciellt för män eller kvinnor (så även några av ryggsäckarna i detta test). Ett tips är att inte stirra sig blind på detta utan testa sig fram för att hitta sin favorit. 

2. Vad är viktigast för dig?

Olika personer prioriterar olika saker. Ska ryggsäcken innehålla många fack eller är bärsystemet det viktigaste? En avskalad ryggsäck utan utanpåliggande fack är enklare att stuva undan. Samtidigt kan fack på ryggsäckens utsida underlätta för att snabbt kunna ta fram och stoppa undan saker. 

3. Prova att packa

Prova att packa ryggsäcken för en tänkbar dagstur och se hur den känns på ryggen. Med tanke på att många av ryggsäckarna kostar lite mer jämfört med en ”vanlig” ryggsäck är det viktigt att den känns bra mot ryggen och axlarna. 

4. Se den som en investering

Se inköpet av en vandringsryggsäck som en investering och börja med att gå igenom behoven – hur ska den perfekta ryggsäcken vara? Med det stora utbud som finns ska det inte vara svårt att hitta sin favorit.

RYGGSÄCKAR – BÄSTA HANDBAGAGET

1. Vx Touring, Victorinox

Vikt: 900 gram. 

Volym: 25 liter.

Datorfack: Ja.

Inredning: Invändigt ett blixtlåsförsett meshfack + två fack. Utvändigt två blixtlåsförsedda fack, ett lite toppmatat blixtlåsfack samt spänn- och kompressionsband.

Höftbälte: Nej.

Bröstrem: Ja.

Övrigt: Låsbart blixtlås.

Garanti: 10 år.

Omdöme: Toppmatad rygga för sportiga resenärer som vill ha en snygg packningsbar ryggsäck. Modellen är rymlig och sväljer en hel del packning, toppmatningen gör dock att det är som packa i en påse vilket gör det svårare att få en överblick. En påkostad kvalitetsryggsäck som fungerar lika bra som reskamrat under flygresan som för kortare dagsturer på resmålet.

ANNONS: Billigaste priset på denna ryggsäck just nu – se Prisjakt [extern länk]

Vx Touring blir en ”sportig reskompis".Vx Touring blir en ”sportig reskompis".Vx Touring blir en ”sportig reskompis".
Vx Touring blir en ”sportig reskompis". Foto: PRODUKTBILD

2. Rimturs, Klättermusen

Vikt: 850 gram.

Volym: 18 liter.

Datorfack: Ja.

Inredning: Blixtlåsförsedd framficka. Invändig 3-fack värdeficka med fäste för nycklar.

Höftbälte: Ja.

Bröstrem: Ja.

Övrigt: Ryggsäcken är behandlad med vattenavvisande paraffinvax. Ryggstöd som kan användas som sittdyna.

Garanti: 3 år.

Omdöme: Minimalistiskt designad ryggsäck med stora rejäla dragkedjor, justerbara bärband och midjebälte. Ryggsäcken är basic, men har allt man behöver i form av fack och utrymme för papper, böcker och ett extra ombyte. Ryggan funkar lika bra på flyget som till jobbet och gymmet – ett slags ryggsäcksportfölj med extra datorfackvaddering för smarta resenärer som vill ha koll på vardagsprylarna.

ANNONS: Billigaste priset på denna ryggsäck – se Prisjakt [extern länk]

Rimturs, funktionell med attityd.Rimturs, funktionell med attityd.Rimturs, funktionell med attityd.
Rimturs, funktionell med attityd.

3. Asaklitt, Clas Ohlson

Vikt: 1,18 kilo.

Volym: 38 liter.

Datorfack: Ja.

Inredning: Stort öppningsbart huvudfack med avdelare och meshfack. Ett mindre fack samt två yttre stora fack varav ett med mobilfack, pennhållare, extra fack och dragkedjeförsett fack för mynt och/eller kreditkort. Ett doldt fack i ryggen.

Höftbälte: Nej.

Bröstrem: Ja.

Övrigt: Ventilerad rygg och bärremmar.

Garanti: 2 år.

Omdöme: En genomtänkt ryggsäck med många smarta detaljer och finesser som dolda ryggfack och en smartsleeve som gör att ryggan kan träs över resväskans teleskophandtag. Sitter bra på ryggen, men den bulliga designen gör ryggsäcken svårare att bära att då tyngdpunkten kommer längre ut från ryggen. En rejäl och rymlig ryggsäck där man lätt kommer åt pass, pengar och biljetter liksom dator, böcker och tidningar. Ett överraskande bra och prisvärt alternativ till en kabinväska. 

ANNONS: Billigaste priset på denna ryggsäck– se Prisjakt [extern länk]

Aasaklitt, en rejäl och rymlig ryggsäck där man lätt kommer åt pass, pengar och biljetter.Aasaklitt, en rejäl och rymlig ryggsäck där man lätt kommer åt pass, pengar och biljetter.Aasaklitt, en rejäl och rymlig ryggsäck där man lätt kommer åt pass, pengar och biljetter.
Aasaklitt, en rejäl och rymlig ryggsäck där man lätt kommer åt pass, pengar och biljetter.

4. Kiruna backpack small, Fjällräven

Vikt: 700 gram.

Volym: 15 liter.

Datorfack: Ja.

Inredning: Huvudfack med dragkedja. Två innerfickor med dragkedjor och två pennhållare. Yttre sidoficka med dragkedja.  

Höftbälte: Nej.

Bröstrem: Nej.

Övrigt: Vaxad vattenavvisande väv.

Garanti: + 2 år.

Omdöme: Kånken har växt till sig och fått flera smarta detaljer som vadderad datorficka, skumstoppning i botten och smarta fickor som håller koll på pass, plånbok och mobil. Dessa saknar dock säkerhetstänk vilket gör ryggans innehåll lättåtkomlig för ficktjuvar. Trots sin litenhet är den överraskande packningsbar med plats för necessär och extra kläder. En trendriktig ryggsäck som fungerar som ett alternativ till handväska ger extra stilpoäng. 

ANNONS: Bästa priset på denna ryggsäck – se Prisjakt [extern länk]

"Trendsäker"."Trendsäker"."Trendsäker".
"Trendsäker". Foto: PRODUKTBILD

5. Floid, Eastpak 

Vikt: 660 gram.

Volym: 16 liter.

Datorfack: Ja.

Inredning: Vadderat datorfack på insidan + två extra fack. Tre dragkedjeförsedda fack på utsidan, flaskhållare samt ett dolt blixtlåsförsedd fack i ryggen och spännband.

Höftbälte: Nej.

Bröstrem: Ja.

Övrigt: Dold fack i ryggen. Lång garanti.

Garanti: 30 år.

Omdöme: Midnattsblå velourrygga med vadderade axelremmar och svarta kantband i skinn gör den mer stylish, men också mer känslig för materialnötning. Modellen är klassisk med flera finesser som gör att man sortera prylar och attiraljer, plus för det dolda facket där man kan förvara värdesaker. En ryggsäck för stilsäkra resenärer som har behov av en liten väskrygga under resan, till exempel när man ska gå till stranden, på stadsvandringar eller kortare promenader.

ANNONS: Hitta billigaste priset på denna ryggsäck just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

"Liten och nätt"."Liten och nätt"."Liten och nätt".
"Liten och nätt". Foto: PRODUKTBILD

6. 210D Dry Pack, Sea to summit

Vikt: 360 gram.

Datorfack: Nej.

Volym: 20 liter.

Inredning: Invändigt ett blixtlåsförsett fack.

Höftbälte: Nej.

Bröstrem: Nej.

Övrigt: Vattentät med dubbelsydda och tejpade sömmar. 

Garanti: 2 år.

Omdöme: En fjäderlätt ryggsäck för resenärer som värderar vikt framför funktionalitet. Ryggsäcken är avskalad och saknar finesser och fack, men den är helt vattentät vilket ökar användningsområdet. Den här lättburna ryggsäcken fungerar som ett slags extra väska under shoppingturen, till stranden och under lättare promenader – det fungerar däremot sämre om man behöver bära med sig tunga saker under längre sträckor. 

ANNONS: Hitta billigaste priset på denna ryggsäck just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Fjäderlätt från Sea to Summit.Fjäderlätt från Sea to Summit.Fjäderlätt från Sea to Summit.
Fjäderlätt från Sea to Summit. Foto: MATHEW FARRELL

 

7. Paradiver light L+, Samsonite

Vikt: 800 gram.

Volym: 24 liter.

Datorfack: Ja, lätt vadderat.

Inredning: Utvändigt dragkedjefack med plats för telefon, pennhållare och andra nödvändigheter samt en liten separat ficka med blixtlås och hållare för vattenflaska. Invändigt finns nätficka med blixtlås, vadderat datorfack och separat fack för papper eller tidningar. Dolt säkerhetsfack.

Övrigt: Kan tvättas i tvättmaskin.

Garanti: 2 garanti.

Omdöme: En ”vanlig” men lite snyggare ryggsäck som inte rymmer kläder, däremot har den smart inredning för böcker, tidningar, dator och annat man behöver under resan. Plus för att ryggan kan stå själv när den sätts på golvet och den har dragkedjor som det går att sätta hänglås på. Minus för att den blir tung och svår att bära om den fylls upp med packning.

ANNONS: Hitta billigaste priset på denna ryggsäck just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Vanlig, men lite snyggare ryggsäck från Samsonite.Vanlig, men lite snyggare ryggsäck från Samsonite.Vanlig, men lite snyggare ryggsäck från Samsonite.
Vanlig, men lite snyggare ryggsäck från Samsonite.

8. Border, Gregory

Vikt: 1 400 gram.

Volym: 35 liter.

Datorfack: Ja, lätt vadderat.

Inredning: Tre utvändiga blixtlåsfack för pass, telefon, nycklar, pennor och andra nödvändigheter. Invändig klädavdelning med fack för skor och blixtlåsförsedd nätficka och en avdelning med datorfack samt fack för Ipad plus blixtlåsficka. Bröstrem.

Övrigt: Kan bäras både på ryggen och i ett handtag på sidan.

Garanti: 2 år.

Omdöme: Stor ryggsäck som öppnas och packas som en vanlig kabinväska med en avdelning för kläder samt en stöldsäkrare avdelning närmast ryggen för dator och andra värdesaker. En rymlig funktionell ryggsäck med praktiska finesser för weekendresan eller för kortare vandringar.

ANNONS: Hitta billigaste priset på denna ryggsäck just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)   

9. Galar bag, Klättermusen 

Vikt: 1 080 gram

Volym: 40 liter.

Datorfack: Ja, lätt vadderat.

Inredning: Utvändigt dragkedjeförsett ficka för pass samt två sidofack. Invändigt vadderat datorfack samt spännremmar. Midjebälte.

Övrigt: Kraftiga dragkedjor.

Garanti: 3 år.

Omdöme: Ett genomtänkt väskkoncept, ett slags kabinväska som bärs som en ryggsäck med bröstrem och midjebälte. Väskan öppnas som en vanlig väska vilket gör den lättpackad, den kan också öppnas från toppen som har en rullstängning. Avskalad men smart design som är överraskande lätt att bära. Testets rymligaste ryggsäck är perfekt för alla som reser med oömma kläder och som behöver mer packning.

ANNONS: Hitta billigaste priset på denna ryggsäck just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)    

Så gjorde vi testet

Testpanelen har bedömt ryggsäckarnas olika funktion i samband med resor inom och utom Sverige, vi har värdesatt vikt liksom pris och användningsområde. Ryggsäckarnas har bedömts utifrån sina speciella områden, hur lätta de är att packa och hur sköna de är att bära på ryggen. Två av ryggsäckarna har designats med dolda ryggfack där man kan förvara värdesaker på ett säkrare sätt än i ryggsäckar med lättåtkomliga förvaringsfack.

LÄS MER: Mjuka weekendbags – för en välfylld helg