Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Teneriffa

Foto: Cornelia Nordström

Teneriffa är en ö i den spanska ögruppen Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust. Ön är mycket omväxlande i geografin. Här finns spektakulära kustlandskap, sköna stränder, lummiga skogar, exotiska växter, höga berg och karga öknar.

Öns främsta kännetecken är den väldiga vulkanen Teide, 3 718 meter över havet, (Sveriges högsta berg - Kebnekaise – är 2 100 meter över havet som en jämförelse). Att ta sig upp på Teide ingår i turistmanualen för Teneriffa. Det finns både bilvägar och kabinbana på berget.

 

De turisttätaste orterna på Teneriffa är Los Cristianos och Playa de las America. Där är stränderna många och nattlivet pulserande. Även i huvudstaden Santa Cruz med cirka 200 000 invånare finns fina bad och stränder samt många restauranger och ett rikt nöjesliv samt även god shopping. Dessutom erbjuds en hel del för den kulturellt intresserade. Köket på Teneriffa innehåller mycket fisk. Samt specialitén Conejo en Salmoreja som är kanin i marinad.

 

GUIDE - KÄNDA PLATSER PÅ TENERIFFA
Vulkanen Teide
Puerto de la Cruz
Santa Cruz
Los Cristianos
Playa de la Americas
Costa Adeje
Los Gigantes klippor
La Laguna
La Orotava
Mascas trappstegspyramider

 

TENERIFFA VÄDER
Teneriffas klimat kännetecknas av heta och torra somrar samt ljumma vintrar med perioder av regn. Under vår och höst är nederbörden låg och medeltemperaturen kring 18 grader. Temperaturen i vattnet är i snitt 23 grader på sommaren och 19 på vintern.

 

TEMPERATUR/REGNDAGAR PER MÅNAD
Teneriffa (Los Cristianos): Mars 20/5 Juli 25/1 Oktober 24/5

 

FAKTA TENERIFFA
ALLMÄNNA FAKTA: Teneriffa bildades för cirka sju miljoner år sedan. Ön är 2 060 kvadratkilometer stor, vilken gör den till den största av Kanarieöarna. Antal invånare är cirka en miljon. Turism och fruktodling ger de största inkomsterna.

LAND: Spanien
SPRÅK: Spanska.
VALUTA: Euro.
TIDSSKILLNAD: Minus en timme.