Dan Olofsson, SJ:s egen tågluffarexpert, tipsar om tre perfekta tågluffarrutter i Europa.
1 av 4: Dan Olofsson, SJ:s egen tågluffarexpert, tipsar om tre perfekta tågluffarrutter i Europa. Foto: Privat/Andreas Lundberg
Ta en tågvecka i Skandinavien och se norska Lofoten.
2 av 4: Ta en tågvecka i Skandinavien och se norska Lofoten. Foto: Shutterstock
Alperna i Schweiz är ett perfekt mål för en kortare tågluff om en eller två veckor.
3 av 4: Alperna i Schweiz är ett perfekt mål för en kortare tågluff om en eller två veckor. Foto: Shutterstock
Tågluffa söderut från Budapest och bada skönt vid Kroatiens kust.
4 av 4: Tågluffa söderut från Budapest och bada skönt vid Kroatiens kust. Foto: Adobe Stock

Tågexpertens 3 bästa rutter för en Europasemester i sommar

Vad kostar det att tågluffa i Europa?

Hur tågluffar man och vart ska man åka?

Dan Olofsson, 44, har svaren och är SJ:s egen tågluffarexpert. 

Här tipsar han om tre oförglömliga tågrutter i Europa i sommar.

Sugen på en tågluff i sommar?

En som vet riktigt mycket om hur man tar sig bäst runt med tåg i utlandet är Dan Olofsson, 44. 

Dan ger sig ut på en tågluff/interrailresa minst en gång om året.

Hittills har han åkt tåg i 70 länder, inklusive alla länder i Europa.

Dessutom har han sin hobby som yrke då han är anställd på SJ som chef för upphandlad trafik.

Nu när klimatproblematiken skapat ett nytt intresse för mer klimatvänligt resande har tåget seglat upp som ett spännande alternativ för många.

Dan har tidigare avslöjat sina bästa råd inför tågresor utomlands i en intervju med Allt om resor. 

Det är dock inte alltid så lätt att pussla ihop en rundresa i Europa på egen hand.

Därför bad Allt om Resor Dan Olofsson om att tipsa om tre bekväma och spännande tågrutter som är lätta att förverkliga även för en nybörjare i sammanhanget.

Dan förslag ser ni här nedan. 

Av de tre resorna är en ”liten” (och begränsar sig till Skandinavien), en ”mellanstor” och en ”stor”. 

LÄS MER: 9 häftiga resor med nattåg 

Njut av de vackra vyerna i Alperna under en 1–2 veckor lång tågresa genom Europa. Foto: Shutterstock

LITEN TÅGLUFF: 5-9 dagar (Skandinavien)

En resa som man inte får glömma bort bara för att vi bor i Skandinavien. Turister från hela värden kommer hit för att uppleva de magnifika vyerna längs järnvägar i Norge och norra Sverige.

Börja med att ta tåget till Oslo. Från Oslo går det dag- eller nattåg till Trondheim. Dagtåget ger möjlighet att göra en avstickare till Åndalsnes på den otroligt vackra Raumabanan. Från Trondheim går det dag- eller nattåg mot Bodö.

Nästa etapp går med buss Fauske-Narvik (och färja över Tysfjorden). I Narvik kan man göra avstickare ut på Lofoten. 

Sedan går Arctic Circle train från Narvik till Stockholm genom vackra Ofotenbanan och svenska fjällen.

Vill man göra en mindre resa, eller helt undvika buss/båt, så kan man vika av i Trondheim och ta tåget över till Storlien, Åre och Östersund via stationen som brittiska turister älskar att fota – Hell. Från Jämtland går det dag- och nattåg till södra Sverige.

Bästa biljetterna:

Dan Olofsson rekommenderar lösa biljetter om du bokar i god tid. För mer spontanitet, köp ett Interrail-kort:

Tre dagar Global Pass under en månad kostar 2 564 kronor (218 euro) för vuxen (och är giltig även i Sverige för in-/ut-resa).

Tre dagar ”One Country Pass Norge” under 1 månad kostar 1 680 kronor (170 euro) för vuxen men då tillkommer resor i Sverige.

Tänk på att det bara ”kostar” en dag att åka nattåg med Interrail, trots att resan går över dygnsgränsen.

Lösa biljetter köps på ”en-tur.no” och ”www.sj.se” och biljetter till bussen köps enklast på bussen

LÄS MER: 5 resor i Europa som är snabbare med tåg än med flyg 

MELLANSTOR TÅGLUFF: 1-2 veckor (Alperna)

 Alperna fungerar som resmål när som helst på året. Kombinera med skidåkning på vintern eller med bad på sommaren.

Ta tåget till Malmö. Därefter tåg genom Danmark till Hamburg (eller nattfärja från Malmö/Trelleborg till Travemünde och sedan tåg till Hamburg). 

Från Hamburg går det nattåg till Innsbruck.

Beroende på hur mycket tid man önskar spendera finns det mängder av vackra resor att göra både österut och västerut. Tyrolen har mängder av skidorter, orter för vandring eller platser som bjuder på vackra vyer och god mat. 

Fortsätter man österut så når man Wien/Bratislava där det finns nattåg hemåt via antingen Berlin eller Hamburg.

Fortsätter man västerut så når man Schweiz via Liechtenstein. Schweiz har ett järnvägsnät med mängder av små udda banor upp på olika berg så det räcker för många tågluffar – men en favorit är att åka Bernina Express sträckan Chur (eller Davios) till Tirano i Italien.  En otrolig resa över alppasset på nästan 2 300 meters höjd via cirka 200 broar och 50 tunnlar. Väl i Italien kan man enkelt fortsätta till Milano eller till Medelhavskusten för lite badsemester om man önskar. Hemresan kan man göra med nattåg från Zürich till Hamburg. Det går också höghastighetståg varannan timma, resan tar sju och en halv timme genom hela Tyskland.

Bästa biljetterna: 

Interrail-kort ”Global Pass” är mest förmånligt (till exempel sju dagar under en månad kostar 3 794 kronor (335 euro) för vuxen.

LÄS MER: Spana in världens 10 lyxigaste resor med tåg 

STOR TÅGLUFF: 3-5 veckor (Östeuropa)

Östeuropa går att resa i när som helst på året, men gör sig bäst under sommarhalvåret för den som vill kunna njuta lite medelhavsbad.

Ta tåget till Malmö. Därifrån går nattåg till Berlin via den klassiska Kungslinjen Trelleborg-Sassnitz under säsong.  Ett alternativ är att åka till dagtåg genom Danmark via Hamburg till Berlin eller att ta en av färjorna Malmö/Trelleborg - Travemünde/Rostock. 

Från Berlin når man spännande städer som på ett pärlband: Dresden, Prag, Brno, Bratislava och Budapest. 

Från Budapest går resan vidare med dag- eller nattåg till Split via Zagreb. Några dagar med sol och bad i Adriatiska havet och förflyttning söderut i det tempo man önskar med båt och buss. Så småningom kommer man till Montenegro och till kuststaden Bar. Där vänder man sakta hemåt.

Första etappen Bar-Belgrad går på en av Europas mest dramatiska järnvägar över de dinariska Alperna. Från Belgrad går det cirka halv tio på förmiddagen ett tåg mot Slovenien och Österrike. Stanna gärna i Ljubljana på vägen. Från Ljubljana går färden vidare till Wien och därifrån dagtåg eller nattåg direkt till Warszawa, eller Krakow om tiden tillåter.

Hemresan från Polen kan göras på flera sätt, antingen tillbaka till Berlin eller via Gdynia och färja till Karlskrona eller Nynäshamn (Interrail ger rabatt), men mest spännande är det att åka via Baltikum. Vill man helt undvika buss så kan man än så länge endast åka fredag till söndag via de nya gränsöverskridande tågen. Då tar man tåget till Bialystok och därifrån den nyöppnade normalspåriga förbindelsen till Kaunas. I Kaunas blir det byte till Vilnius och därifrån tåg till lettiska staden Daugavpils och där byte till tåg till Riga. (OBS Interrail-kortet gäller inte i Lettland och Estland, men biljetterna är billiga).

Från Riga kan man ta färja till Stockholm eller så fortsätter man med tåg till Tartu (fin stad!) via ett tågbyte i Valga vid gränsen mellan Lettland och Estland. Från Tartu går det tåg till Tallinn och där kan man ta båten till Stockholm eller till Helsingfors om man inte fått nog av semester och vill åka hem via Finland.

Bästa biljetterna: 

Generellt så lönar sig sällan Interrail-kort i Östeuropa, om man inte åker väldigt mycket.

Jag föreslår att köpa ett Interrail ”Global Pass” för den del av resan som är i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Finland. 

Till exempel fem dagar ”Global Pass” under en månad kostar 3 244 kronor (282 euro) för vuxenför vuxen (och är giltig även i Sverige för in-/ut-resa).

Resten köper man med fördel som lösa biljetter längs vägen.

Men att köpa ett Interrail-kort för hela turen är den enklaste lösningen och den ger också mest frihet. Tänk på att Estland och Lettland inte ingår i Interrail (inte heller bussar/båtar i Baltikum).

Allmänt om köp av tågbiljetter:

De svenska Interrailpriserna ovan gäller vid köp i Sverige från till exempel resebyråer. Till de priserna tillkommer bokningsavgifter och fraktkostnader som resebyråerna tar ut. Dan Olofsson rekommenderar att köpa biljetter/pass direkt hos interrail.eu så slipper du mellanhänder.

Rent generellt är www.seat61.com en bra hemsida att ta hjälp av. Mycket bra tips för den som söker resvägar och bokningshjälp.

Vad är Interrail?

Interrail är en biljett (eller pass) för tågresande i Europa som finns i tre varianter.

Av dem är Interrail Global Pass det vanligaste. Global Pass kan köpas i som säljs i tio versioner av varierande längd.  Billigaste biljetten gäller för tre valfria resor inom en månad (2 564 kronor) och den dyraste gäller för resor samtliga dagar i tre månader 9 715 kronor). Populära versioner är de med fem eller sju resdagar inom en månad. 

Förutom Global Pass finns också Interrail One Country (endast för resor i ett visst land) och Premium Pass (för lite bekvämare resande med gratis sittplatsbokning, går endast att köpa för resor i Spanien eller Italien).

För mer info och biljetter: interrail.eu 

LÄS MER: Här är Sveriges 12 vackraste tågresor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande