Nytt nattåg mellan populära weekendstäder

1 av 3: Tågexperten Andreas Sidkvist från tågsemester.nu lär dig allt om interrailkortet inför tågluffen.

Tåget går mellan Berlin och Rotterdam.

Foto: SHUTTERSTOCK

2 av 3: Tåget går mellan Berlin och Rotterdam.

Det plockar även upp resenärer i Amsterdam.

Foto: ADOBE STOCK

3 av 3: Det plockar även upp resenärer i Amsterdam.

I sommar kan du åka nattåg mellan Amsterdam och Berlin för första gången på två år.

Och gillar du klarinett, trombon och saxofon kan resan bli extra fartfylld. 

På Jazz Night Express är nämligen musiken nästan lika viktig som transporten. 

Andra har också läst

Jazzsångaren Ntjam Rosie, bandet Thomas Pol & Joost Patocka och flera andra musiker är bokade till tågresan med Jazz Night Express i juni.

De kommer spela live musik för resenärerna på väg till och från jazzdestinationerna – Rotterdam och Berlin, med kort stopp i Amsterdam längs vägen. 

– Jag fick idén för ett år sedan när jag var frustrerad över att det inte finns några nattåg till eller från Nederländerna för tillfället, säger mannen bakom projektet, Chris Engelsman, till Independent.

Till Lonely Planet fyller han i: 

– Enligt min erfarenhet är det ett romantiskt, bekvämt och effektivt sätt att resa – och hållbart så klart.

Efter att ha kollat upp vad som krävs för att chartra ett tåg bestämde han sig för att göra slag i saken. Senast ett nattåg gick till och från Nederländerna var i december 2016. Det ska han ändra på. 

LÄS MER: Hit reser du snabbare med tåg i Europa 

Nattåg mellan Berlin och Amsterdam

– Sedan liberaliseringen av tågresemarknaden i Europa är det möjligt för alla att köra sitt eget tåg, säger han till Independent, men tillägger:  

– Naturligtvis kräver detta olika typer av tillstånd och licenser samt betalning för användningen av spåren. Lyckligtvis behöver vi inte ta hand om allt detta själva eftersom vi chartrar ett tåg och hyr certifierade transportföretag vilket är relativt enkelt.

Chris Engelsman samarbetar med tyska Euro Express som organiserar tidtabellerna, står för tågpersonalen och tillstånden för att åka på rälsen. 

Den första resan blir mellan 28 och 30 juni 2019. Jazz Night Express avgår från Rotterdam vid 19-tiden, stoppar i Amsterdam drygt en timme senare för att sedan åka vidare mot Berlin, med ankomst 7.30. På kvällen går tåget tillbaka mot Amsterdam och Rotterdam med nya och gamla resenärer. 

Om det blir fler tågcharterresor efter det återstår att se. 

– Vi vill definitivt köra en gång till nästa år. Och helst ännu fler gånger ... det beror helt på hur de första åkturerna går, men på sikt är vår ambition att ha ett tåg varje vecka, säger han. 

Flera barer, en matvagn, en bistro och kanske det viktigaste: tre scener, ska finnas på Jazz Night Express som går mellan Tyskland och Nederländerna. 

LÄS MER: Tågsemester till Wien – stor guide med 7 tips 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande