1 av 3: Tågexperten Andreas Sidkvist från Tågsemester.nu svarar på alla frågor om tågsemester i sommar.
En färsk rapport visar att snittpriset på en tågresa ligger långt under vad en flygresa kostar.
2 av 3: En färsk rapport visar att snittpriset på en tågresa ligger långt under vad en flygresa kostar. Foto: SHUTTERSTOCK
KTH:s Järnvägsgrupp har analyserat utvecklingen av tåg- och flygtrafiken i Sverige under perioden 2010–2018.
3 av 3: KTH:s Järnvägsgrupp har analyserat utvecklingen av tåg- och flygtrafiken i Sverige under perioden 2010–2018. Foto: SHUTTERSTOCK

Ny rapport: Tåget både billigare och snabbare än flyg

Snittpriset på en tågresa ligger långt under vad en flygresa kostar. Det visar en färsk rapport från KTH:s Järnvägsgrupp. Rapporten visar också att restiden med tåg är likvärdig eller bättre än med flyget på vissa linjer. 

KTH:s Järnvägsgrupp har analyserat utvecklingen av tåg- och flygtrafiken i Sverige under perioden 2010–2018 och omfattar fyra linjer där tåg och flyg konkurrerar: Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Stockholm-Sundsvall och Stockholm-Umeå. Rapporten omfattar alla direkttåg och alla direktflyg på dessa linjer, oavsett operatör.

LÄS MER: Så bokar du billigt tåg inom Sverige 

En vanlig föreställning är att flyget är billigare än tåget. I själva verket är det tvärtom. 

– SJ har sänkt snittpriserna konstant sedan 2005 vilket har att göra med rörlig prissättning, konkurrens och ökat resande. Men givetvis kan man hitta enskilda avgångar där flyg är billigare än tåg, men rent generellt är tåget betydligt billigare än flyget på dessa sträckor. Allt fler resenärer köper sina tågbiljetter tidigt, vilket ger ett lägre pris, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

LÄS MER: 5 resor i Europa som är snabbare med tåg än med flyg 

Tågresan effektivare city till city

En annan föreställning är att det alltid är snabbare att flyga. När det gäller långa avstånd stämmer det, men när KTH:s Järnvägsgrupp jämförde linjerna där snabbtåg och flyg konkurrerar, går tåget många gånger lika snabbt, om man räknar den totala restiden. Flygresan tar betydligt mer tid från resenären, transport till och från flygplatsen, incheckning och säkerhetskontroll.

– En flygresenär som ska ta sig mellan Stockholm och Göteborg kan uppskattningsvis arbeta en dryg halvtimme. Tågresenären kan tvärtom arbeta i princip tre timmar. Flygresenären förlorade med andra ord två och en halvtimme användbar tid, jämfört med tågresenären, säger Tobbe Lundell.

Tåget punktligare än flyg

Statistik från Trafikverket och Flightstats visar att långdistanstågens punktlighet första kvartalet 2019 låg på 81 procent (inom 5 min). Under samma tid var flygets punktlighet 78 procent (inom 15 min) på de linjer som konkurrerar med tågtrafiken.

Eftersom tågtrafiken avreglerades år 2010 valdes detta år som utgångspunkt för analysen. 

LÄS MER: Svenske expertens 6 tips för din nästa tågsemester 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande