1 av 5: Spännande fakta om populära Hurtigrutten i Norge.
Nya turistsatsningen i Norge. Ofotbanen, som är en del av Malmbanan mellan Luleå och Narvik, är 43 km lång, har 18 tunnlar och löper över 5 broar.
2 av 5: Nya turistsatsningen i Norge. Ofotbanen, som är en del av Malmbanan mellan Luleå och Narvik, är 43 km lång, har 18 tunnlar och löper över 5 broar. Foto: Wikipedia Commons
2014 utnämnde Lonely Planet Traveler Flåms Järnväg till världens bästa tågresa.
3 av 5: 2014 utnämnde Lonely Planet Traveler Flåms Järnväg till världens bästa tågresa. Foto: SHUTTERSTOCK
Det är Flåmsbanen som står som inspiration till Norges storsatsning på tågturism.
4 av 5: Det är Flåmsbanen som står som inspiration till Norges storsatsning på tågturism. Foto: SHUTTERSTOCK
Flåmsbanen går genom höga berg och djupa dalar.
5 av 5: Flåmsbanen går genom höga berg och djupa dalar. Foto: SHUTTERSTOCK

Norge storsatsar på tåg i sommar – öppnar spektakulär bana för turister

I sommar öppnar norska tågbolaget Arctic Train sin storsatsning på charter- och turisttåg på Norges nordligaste järnvägsträcka, Ofotbanen, mellan Narvik och Luleå. Inspiration har hämtats från redan etablerade och uppmärksammade Flåmsbanen, en av världens bästa tågresor. 

– Om de lyckas där kan vi lyckas här, säger Ketil Svenningdal, chef för Arctic Train till nrk.no.

Den 42 kilometer långa järnvägen som går under namnet Ofotbanen stod klar i slutet av 1800-talet och användes då till att transportera järnmalm mellan Narvik, Kirunavara och Luossavara. Sträckan som anses vara en av Europas vackraste järnvägssektioner går genom natursköna Rombaksfjorden och Norddalen. Ett dramatiskt landskap genom berg och dal, 18 tunnlar och över fem broar. 

Upplev Norges magiska landskap via tåg. Foto: SHUTTERSTOCK

Inspiration från världens bästa tågresa

Inspirationen till Ofotbanen har hämtats från redan etablerade och uppmärksammade Flåmsbanen. En annan järnvägssträcka i Norge som National Geographic Traveller Magazine har utsett till en av de tio bästa tågresorna i Europa. Samma sträcka utsågs 2014 till världens bästa tågresa av Lonely Planet Traveler.

– Om de lyckas där kan vi lyckas här. Vi har samma spektakulära natur som mellan Flåm och Myrdal. Spåret stiger hela vägen från Narvik till Bjørnfjell, säger Ketil Svenningdal, chef för Arctic Train.

För att upplevelsen ska bli maximal satsar man på allt runtomkring själva resan, som maten ombord och olika guidningstjänster. 

– En av de viktigaste faktorerna för framgång inom turism i dag är att bygga på den historia som finns. Och Ofotbanen har en spännande historia. Det och att tåget är i tid, säger Bente Bratland Holm chef för Visit Norway till nrk.no.

– Det kommer människor från hela världen för att uppleva Norges natur. Dessutom är tågresan spektakulärt i sig. Kombinationen av dessa två faktorer har varit framgångsfaktorn för Flåms Järnväg, säger försäljnings- och marknadschef på Flåm AS, Øyvind Holsen, och önskar Ofotbanen lycka till.

LÄS MER: Simma med späckhuggare i norska fjordarna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande