Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
I Australiens solglittrande pärla Sydney finns det mesta för de flesta.
I Australiens solglittrande pärla Sydney finns det mesta för de flesta.
I Australiens solglittrande pärla Sydney finns det mesta för de flesta.
Här trivs beachbums, kulturnördar och matentusiaster.
Här trivs beachbums, kulturnördar och matentusiaster.
Här trivs beachbums, kulturnördar och matentusiaster.
1 AV 2
I Australiens solglittrande pärla Sydney finns det mesta för de flesta.
Foto: John Foxx
2 AV 2
Här trivs beachbums, kulturnördar och matentusiaster.

Sydney – staden med skön strandkänsla

Beachbums, kulturnördar och matentusiaster.
I Australiens solglittrande pärla finns det mesta för de flesta.
Följ med till några av Sydneys bästa platser.

Hettan dallrar över asfalten och människor står och trycker längs hus­fasaderna för att undvika solen medan de väntar på grön gubbe.
Det är den varmaste dagen på flera år i Sydney, termometern visar nära 46 grader.
Men lika snabbt som värmeböljan sköljde in över stan, lika snabbt ­försvinner den och några timmar - och ett par åskskurar - senare har ­temperaturen sjunkit till hälften.
Sydney är på samma sätt, tvära kast mellan miljöer och stadspuls.
Vid Kings Cross dånar musiken från klubbar och barer, stora neonskyltar blinkar och lyser upp natten, medan dagarna kännetecknas av en loj ­bakisstämning.
Här finns många av stans billigaste boenden, det är gott om unga turister på gatorna men även partyklädda Sydney­bor tar sig hit sedan områdets mest ökända delar snyggats till.

Världskända Bondi Beach

Bara några kvarter bort, om man följer Victoria Street norrut, ser ­omgivningarna helt annorlunda ut.
Lummiga träd kantar gatan i Potts Point, små trädgårdar är planterade framför flera av husen. De senaste åren har många av de gamla byggnaderna köpts upp av fastighetsbolag som ­renoverat dem och förvandlat dem till dyra lägenhetskomplex.
Inne på Fratelli Fresh handlar ­välklädda kvarters­invånare färska grönsaker och italienska matvaror till kvällens middag. Längs ­trendiga gatstumpen Challis Avenue ligger både populära restaurangen The Sardine Room och kafét La Buvette.
Vi stannar och tar en flat white, den australiska versionen av kaffe latte, innan vi fortsätter de knappa sju ­kilometerna till Bondi Beach.
Det var här ett av världens första ­livräddningssällskap startade 1907. Nu är det en av världens mest kända stränder.
Under senare delen av efter­middagen, när solens strålar mattats och det är mindre risk att bränna sig, är det som mest hektiskt. Vältränade ­soldyrkare kastar sig ut i de blå böljorna, surfskolor försöker lära ut de grundläggande kunskaperna till ­nybörjare som vill kunna bemästra vågorna och under de skuggiga valven i Bondi Beach Pavillion svalkar sig de som fortfarande tycker det är för varmt i solen.

Sydneys vackra löpstråk

Härifrån startar även ett av ­Sydneys absolut vackraste ­promenad- och löpstråk - The Bondi to Coogee Coastal Walk.
Den sex kilometer långa sträckan ­följer kustlinjen och snirklar sig förbi flera mindre stränder. Som det sporttokiga folk australierna är finns det gott om utegym längs vägen, och väl framme vid Coogee möts man av den stora ­gräsplanen vid Coogee Oval där det bland annat går att se ­nationalsporterna cricket och rugby.
Men vi tar oss tillbaka in till stan och avslutar kvällen i Surry Hills ­kulturella kvarter där hippa modebutiker och ­gallerier blandas med barer och ­kritikerrosade restauranger.

GUIDE: Sydney

Bo bra

1. The Menzies Hotel
Fräscht hotell bara ett par kvarter från ­Operahuset och Sydney Harbour Bridge. Stora rum och gratis gym och pool.
Pris: Från cirka 1 400 kronor per natt för ett dubbelrum.
Adress: Carrington Street 14.
www.sydneymenzieshotel.com.au

2. Rydges World Square
Ett stort och fräscht hotell mitt i centrala Sydney. Här finns gym, bar och restaurang.
Pris: Från cirka 1 200 kronor per natt för ett dubbelrum.
Adress: Pitt Street 389.
www.rydges.com/accommodation/sydney-nsw/world-square-sydney-cbd/welcome

Äta gott

3. The Sardine Room
Liten bistroliknande restaurang med mycket fisk och skaldjur på menyn. ­Ligger i populära området Potts Point och är mycket omtyckt av lokalinvånarna.
Adress: 31 Challis Ave, Potts Point.
www.thesardineroom.com.au

4. Ravesi's
Trevlig restaurang med utsikt över välkända Bondi Beach. Blandar europeisk och au­stralisk mat, här finns fantastisk, grillad barramundi. Har även ett stort utbud av viner.
Adress: Campbell Parade 118, Bondi Beach.
www.ravesis.com.au

Uppleva mer

5. Bro-klättring
Klättra över Sydney Harbour Bridge och få en enastående vy över staden. Det går turer från morgon till kväll, men boka minst en dag i förväg. Dyrt men väl värt pengarna.
www.bridgeclimb.com

6. Surfskola
Det var på en strand i Sydneyförorten Manly som surfning startade i Australien. Nu finns en uppsjö surfskolor som erbjuder allt från en timmes lektion till veckolånga kurser.
Pris: Från cirka 450 kronor för en lektion.
www.manlysurfschool.com
www.manlysurfguide.com
www.surfskool.com.au

Shoppa smart

7. Oxford Street
Låt er inte luras av skräpaffärerna närmast city - Oxford Street från Centennial Park till Paddington är väl värd en shoppingtur. Här finns en rad små butiker med designkläder, skor, böcker och annorlunda smycken.
Adress: Oxford Street.

8. Westfield
Sydneys största shoppinggalleria med över 300 butiker och restauranger. Har australiska toppdesigners såväl som stora, internationella märken. Kvällsöppet varje torsdag.
Adress: Pitt Street 188.

Festa loss

9. Palmer & Co
Mycket populär bar, med 1920-talstema, på en bakgata i centrala Sydney. Entrén är anonym med en trappa ner till en källarvåning.
Adress: Abercrombie Lane.
www.facebook.com/palmerandcosydney


10. The Beach Road Hotel
Klassisk, australisk pub med beergarden där lokalinvånare blandas med turister. Ofta levande musik och tv-skärmar med sport.
Adress: 71 Beach Road, Bondi Beach.
beachroadbondi.com.au

Ta dig runt

Väl utvecklad lokaltrafik med buss, tåg och färjor. Särskilda MultiTickets ger ­obegränsad tillgång till alla färdsätt. Kostar cirka 400 kronor för en vecka.

Resfakta Sydney

Resa hit: Reguljärflyg till Sydney tur och retur från cirka 9 500 kronor. Det finns ­direktflyg från London till Sydney. De flesta andra flyg har minst en ­mellanlandning, oftast i Bangkok, ­Singapore eller Hongkong.
Bästa tiden: Oktober-mars. Årstiderna är motsatt Sveriges, vilket innebär att januari är årets varmaste månad.
Restid: Mellan 23 och 28 timmar ­beroende på resväg. De billigaste ­flygbiljetterna kan dock ha en restid på upp mot 40 timmar på grund av långa väntetider mellan flighterna.
Tidsskillnad: Åtta timmar före Sverige.
Språk: Engelska.
Valuta: Australiska dollar. 1 AUD kostar cirka 6:40 kronor.
Prisnivå: Samma som Sverige. 101 procent av svenska priser enligt Forex semesterindex.
Bra att veta: Du måste ha ett turistvisum till Australien. Ansökan görs digitalt och visumet kostar 490 kronor. Det är giltigt i tolv månader, du får stanna i tre månader.
Läs mer: www.sydney.com
www.australienguiden.se

 

Sydneys TOPP 5

1. Potts Point
Området ligger omkring tio minuters ­promenad från city, och är som en lugn oas där bostadshus blandas med trevliga restauranger och kaféer.

2. Bondi To Coogee ­Coastal Walk
Sydneys vackraste promenadstråk. Ta med kameran och få fantastiska vyer över den klippiga kustremsan. Även en mycket ­populär motionsslinga bland lokalinvånarna.

3. Surry Hills
Det trendigaste området i Sydney just nu med massor av barer, restauranger och kulturhappenings. Här finns även många av affärerna som säljer det allra senaste modet.

4. Glebe
Bohemchict område nära universitetet med avslappnad atmosfär och gott om ­vegetariska matställen, second hand och trädgårdskaféer.

5. Operahuset
Gå på en guidad tur, lyssna på en konsert eller sitt på någon av de intilliggande ­restaurangerna och titta på de finklädda besökarna. Och kom ihåg att det inte bara är opera som visas här - utan allt från ­trollerishower till rockmusik.